4 Onmisbare stappen om van candida af te komen

Sugarchallenge-expert en arts Sabine Weites heeft zich helemaal gespecialiseerd in candida. Regelmatig deelt ze haar ervaringen en geeft ze tips hierover in haar blogs op de Sugarchallenge-site. Meer tips op het gebied van candida en informatie over Sabine kun je vinden op haar website: sabineweites.nl

 • “ 8 jaar geleden is bij mij een candida vastgesteld. Geen enkele behandeling heeft tot nu toe een gewenst resultaat gehad”
 • “Ik heb al 3 maal een candidadieet geprobeerd, maar telkens viel ik te veel kilo’s af, waardoor ik het niet kon volhouden”
 • “Zolang ik medicijnen slik tegen candida ben ik klachtenvrij. Zodra ik stop komen de klachten vrijwel direct weer terug”

Allemaal redenen waarom cliënten bij mij komen. Vaak worstelen ze al jaren met vervelende klachten die, ondanks verschillende anti-candida behandelingen, hardnekkig blijven bestaan.

Candida ís vasthoudend

Je komt er niet zomaar vanaf. Alleen een (natuurlijk) dodend candida middel slikken of een algemeen candida dieet (“Eet maar minder suiker”) volgen, is geen oplossing. Dat heb ik zelf ook ervaren. Twee jaar lang heb ik gezocht naar een effectieve, complete behandelmethode. Deze heb ik helaas niet kunnen vinden. Door van alles geprobeerd te hebben, heb ik ontdekt dat je candida alleen succesvol én definitief kan bestrijden met een complete persoonlijke aanpak.

4 Belangrijke stappen om definitief candidavrij te worden

In mijn eigen strijd tegen candida schimmel overgroei heb ik verschillende stappen ondernomen. De vier belangrijkste zijn:

 1. Alle instandhoudende factoren aanpakken
 2. Persoonlijk candida voedingsplan
 3. Candida aanpakken met natuurlijke middelen
 4. Maag-darm kanaal en immuunsysteem weer gezond maken

Stap 1: oorzakelijke factoren van candida

Cruciaal in een effectieve candida bestrijding is het in kaart brengen van de uitlokkende factoren die candida veroorzaken en deze vervolgens elimineren. Dit is één van de belangrijkste onderdelen van een candida behandeling. Je kan nog zo “gezond” eten en veel supplementen slikken, als je de candida groei in stand houdt door bijvoorbeeld te weinig maagzuur, de Pil, medicijnen, stress, etc., ben je aan het dweilen met de kraan open. Dan bereik je niet wat je wilt bereiken: definitief candidavrij worden. Daarom neem ik als arts ook jouw persoonlijke medische (voor)geschiedenis mee in mijn candida behandeling. Omdat jij de beste aanpak verdient.

Stap 2: persoonlijk candida dieet

Wat cruciaal is om te onthouden, is dat HET candida dieet niet bestaat. Alle info die je vindt op internet zijn algemene richtlijnen. Het wil niet zeggen dat deze ook geschikt zijn voor JOU! Op internet lees ik regelmatig dat je gezonde voedingsmiddelen moet eten, zoals kefir, knoflook, kurkuma, etc. Dit zíjn ook gezonde voedingsmiddelen, mits je gezonde darmen hebt. Als je candida hebt, functioneren je maag- en darmen echter onvoldoende. Daarom kun je vaak bepaalde voedingsmiddelen niet verdragen, ook gezonde niet.

Zo kon ik zelf tijdelijk geen gluten en yoghurt (zuivel van de koe, geit en schaap), zuurkool en rode bietjes verdragen. Aanvankelijk heb ik ze dus weggelaten uit mijn candida dieet. Welke voedingsmiddelen voor jou (tijdelijk) niet geschikt zijn, is individueel bepaald. Daarom is het van belang dat je een persoonlijk candida dieet krijgt dat voor jou effectief is.
Voor een effectieve candida bestrijding is een persoonlijk candida dieet alleen echter niet voldoende, dat heb ik zelf ook ervaren. Er is meer nodig om de candida schimmel overgroei effectief en definitief te bestrijden.

Stap 3: specifieke candida supplementen

Er bestaan specifieke natuurlijke supplementen die candida doden, maar let op, deze zijn een “belasting” voor je lichaam. Wanneer jij deze belasting niet aankan, ontwikkel je nog meer klachten. De candida is een levend beestje en gaat terugvechten. Dit wil je natuurlijk niet, dus ga niet zelf experimenteren met specifieke supplementen tegen candida. Laat dit liever aan een arts of andere deskundige over. Het gevaar van de supplementen is dat:

 • Ze kunnen leiden tot heftige candida “die off” symptomen. Dit houdt in dat bij een te grote vernietiging van candida schimmel er heel veel toxische stoffen tegelijk vrijkomen, waardoor je veel meer klachten gaat krijgen, zoals vermoeidheid en darmklachten, of dat deze gaan toenemen. Deze klachten zijn bijna onvermijdelijk, ze duren echter maar een paar dagen. Wel is het van belang om ze in de gaten te houden. Wil je deze klachten zoveel mogelijk vermijden of verminderen, drink dan veel water. En stem je activiteiten af op wat je lichaam op dat moment aankan.
 • Ze niet voor iedereen op elk moment geschikt zijn. Wanneer je belastbaarheid verminderd is, bijvoorbeeld tijdens een burn out of bij ernstige darmklachten, wordt het gebruik van deze specifieke natuurlijke middelen met klem afgeraden. Deze doen op dat moment meer kwaad dan goed. Ik ben met deze specifieke supplementen begonnen in een latere fase van mijn burn out, toen mijn lichaam daarvoor belastbaar genoeg was.
 • Je ze dient te nemen in de juiste dosering die bij jou past. De dosering is afhankelijk van je constitutie type en daarom heb ik mijn dosering van supplementen daarop aangepast. Mede ook om candida “die off” symptomen te voorkómen. Het moge duidelijk zijn dat de aanpak van candida schimmel overgroei een persoonlijke kwestie is. Een persoonlijke analyse van jouw situatie is noodzakelijk, zodat je een behandeling krijgt die bij jou past. Mijn advies luidt dan ook, neem deze supplementen niet klakkeloos in, maar laat je begeleiden.

Stap 4: herstellen en versterken van je maagdarmkanaal en je immuunsysteem

Naast gezonde voeding kan je je maagdarmkanaal en immuunsysteem ook weer gezond maken met specifieke supplementen. Dit zijn niet alleen voedingssupplementen, maar ook probiotica en (indien nodig) verteringsenzymen en maagzuursupplementen. (Zelf bleek ik te weinig maagzuur te hebben en daarom heb ik aanvullende supplementen gebruikt.) Candida schimmel overgroei vermindert namelijk de maagzuur productie en daarom kan het nodig zijn dat je tijdelijk aanvullende maagzuursupplementen nodig hebt. Ook hier geldt weer dat de soort én de dosering van de supplementen individueel bepaald zijn. En let op dat niet alle supplementen

 • Even effectief zijn
 • Kwalitatief goed zijn
 • Geschikt zijn voor JOU! Dit laatste geldt ook zeker voor probiotica. De samenstelling van jouw microbioom is ook uniek, niemand anders heeft dezelfde hoeveelheid en soorten van goede en slechte darmbacteriën. Probiotica kan stoffen bevatten die jij niet goed kan verdragen, zoals FOS (fructo-oligosaccheriden), zeker niet wanneer je ernstige maagdarmklachten hebt. Je kan de inhoud van de probiotica vinden op de verpakking. Wanneer deze FOS bevatten, wordt dit aangegeven.

Concluderend …

 • Candida kan succesvol en blijvend aangepakt worden
 • Zelf experimenteren en klakkeloos diëten van internet overnemen geeft zelden resultaat en kan zelfs averechts werken
 • Een persoonlijke aanpak is echt cruciaal om blijvend resultaat te boeken

Mijn advies: kies voor een persoonlijke aanpak

Ieder mens is anders. Ieder lichaam is uniek. Wat voor de een werkt, levert bij de ander nauwelijks resultaat op. In mijn praktijk heb ik ervaren dat een algemene behandeling voor veel cliënten onvoldoende effect heeft. Daarmee bereiken ze maar deels hun doelen. Daarom kies ik bij al mijn cliënten voor een persoonlijke aanpak die past bij je persoon, je lichaam, je leef- en eetpatroon, je hormoonhuishouding, het maagdarmstelsel etc.

Wil je meer weten?

Ga dan naar de website van Sabine: sabineweites.nl

Sugarchallenge - 3 Suikervrije dagmenu´s gratis voor jou! - by Carola van Bemmelen

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie