5 Tips voor een gezonde bloedsuikerspiegel

5 tips voor een gezonde bloedsuikerspiegel by Carola van Bemmelen

Als het gaat om een goede gezondheid, en een goed, efficiënt functionerend lichaam met een gezond gewicht, is er 1 ding cruciaal en dat is:

EEN GEZONDE BLOEDSUIKERSPIEGEL!

In deze blog leg ik je uit waarom ik iedereen het advies geef om de baas te zijn van zijn of haar bloedsuikerhuishouding’. En vooral: hoe je dat kunt doen!

Zo herken je een ongezonde bloedsuikerhuishouding

Processen als je stofwisseling en hormoonhuishouding kunnen alleen optimaal functioneren als je bloeduikerspiegel goed in balans is.Een bloedsuikerspiegel die niet goed in balans is zorgt ervoor dat je:

 • Honger hebt
 • De hele dag zin hebt om te snaaien
 • Vermoeid bent/ minder energie hebt
 • Mood-swings kunt hebben
 • Dikker wordt
 • Sneller veroudert
 • Ouderdomskwaaltjes krijgt
 • Sneller ziek bent en minder weerstand hebt

De gevaren van een te hoge bloedsuikerspiegel

Daar waar de bloedsuiker hoog is, zal het lichaam insuline aanmaken om de boel weer in balans te brengen. Een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel met bijbehorende verhoogde insulinespiegel in het bloed zorgt niet alleen voor extra vetopslag, honger en snelle veroudering. Het doet meer.

Het zorgt er ook voor dat veel hormonen die we nodig hebben voor ons herstel en voor vetverbranding (zoals Melatonine (slaaphormoon), DHEA (anti- verouderingshormoon) en HGH (groeihormoon) niet of nauwelijks door het lichaam kunnen worden aangemaakt! Terwijl hormonen die ervoor zorgen dat veroudering en gewichtstoename versnelt (zoals cortisol en adrenaline) juist in grotere hoeveelheden zullen worden aangemaakt.

Een verhoogde bloedsuikerspiegel zorgt voor

Verhoogde aanmaak van Cortisol

Het hormoon cortisol ondersteunt het lichaam door het te voorzien van extra energie in langdurige stress situaties. En een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel is voor het lichaam een behoorlijke stress situatie! Net als overigens: chronisch te weinig slaap, stress op het werk, een drukke agenda, te intensief sporten, financiële stress of stress door verkeerde voeding.
Cortisol maakt glucose uit eiwitten (zoals spieren, de huid, haren, nagels) met de bedoeling om snel extra brandstof te genereren om alert te blijven en om het immuunsysteem te ondersteunen. De glucose die vrijgemaakt wordt door cortisol draagt bij aan een stijging van de bloedsuikerspiegel en zal op de lange duur het lichaam afbreken.

Verhoogde aanmaak van Adrenaline

Adrenaline is het hormoon dat wordt vrijgemaakt bij acute stress. Het wordt ook wel het ‘vecht-vlucht-hormoon’ genoemd. Het lichaam maakt adrenaline vrij in noodsituaties waarbij direct handelen vereist is. Vaak handel je onder invloed van adrenaline in eerste instantie onbewust en sta je na afloop nog even na te trillen.
Adrenaline wordt met name aangemaakt om je bloedsuikerspiegel snel, extra omhoog te krijgen zodat er direct energie beschikbaar is voor (vaak levensreddende) actie. Doordat veel mensen gedurende de dag enorme bloedsuikerpieken met een bijbehorend dal creëren, draait de productie van adrenaline in veel lichamen overuren…

Het werkt als volgt…
Na een bloedsuikerpiek (des te zoeter je eet, des te hoger de piek) maakt het lichaam insuline aan om de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk naar beneden te krijgen. Bij een hoge piek maakt het lichaam veel insuline aan waardoor er veelal een enorme dip volgt en de bloedsuiker te laag wordt.

Om dit weer in balans te brengen maakt het lichaam extra adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor dat de lever stoffen afgeeft waardoor de bloedsuikerspiegel pijlsnel weer omhoog schiet. De adrenaline in je bloed geeft je vaak opgejaagd en een trillerig gevoel, je kunt gaan zweten en kan het zijn dat je hartkloppingen krijgt of duizelig wordt.

Verminderde aanmaak van Melatonine (slaaphormoon)

Melatonine wordt aangemaakt uit serotonine en zorgt er in de avond voor dat je lichaam afscheid neemt van de dag en zich klaar gaat maken voor de nacht. Dit werkt het beste als je bloedsuiker niet al teveel schommelt. Een te hoge bloedsuikerspiegel remt de aanmaak van melatonine. Daarom is het belangrijk om na 20.00 uur niets meer te eten en geen oppeppende dranken zoals koffie, frisdrank of alcohol te drinken.

Dit verklaart ook waarom veel mensen moeilijk in slaap kunnen komen als ze laat in de avond nog flink hebben gegeten of gedronken (bij de laatste val je waarschijnlijk wel in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is vaak slecht).

Verminderde aanmaak van DHEA (anti verouderingshormoon)

Het hormoon DHEA is het verjongingshormoon en wordt ’s-morgens in het lichaam aangemaakt. Rond ons 20e is de aanmaak van DHEA op haar hoogst en daarna neemt het af. DHEA zorgt ervoor dat het lichaam ontstresst en komt vrij wanneer we ontspannen zijn. Het helpt het lichaam om slank te blijven en biedt bescherming tegen o.a. borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook heeft het verjongende effecten op het lichaam zoals geheugenverbetering en een verbeterde weerstand tegen stress.
Een chronisch hoge bloedsuikerspiegel die ervoor zorgt dat het lichaam grote hoeveelheden stresshormonen produceert, blokkeert de aanmaak van DHEA. Met alle gevolgen van dien…

Verminderde aanmaak van HGH (groeihormoon)

HGH is het menselijk groeihormoon dat helpt bij de opbouw en herstel van het lichaam (denk aan spieropbouw en herstel, stressbestrijding, meer energie en een gezonde vetverbranding) . Het wordt geproduceerd bij lichaamsbeweging, in geval van stress en in de eerste uren van je slaap. Een verhoogde bloedsuiker remt de aanmaak van HGH en zoals je net al hebt gezien remt het ook de aanmaak van melatonine waardoor niet alleen moeilijker in zult slapen.

Hoe werkt dat: bloedsuikerspiegelmanagement?

Een gezonde bloedsuikerspiegel ondersteunt naast je hormoonhuishouding ook de werking van je spijsvertering en zorgt er daarmee voor dat je lichaam zichzelf in balans kan houden. Het is dus belangrijk om te weten hoe je jouw bloedsuikerspiegel in balans kunt brengen en houden.

Hieronder geef ik je mijn vijf belangrijkste tips.

 1. Schrap zoveel mogelijk snelle suiker en producten die op je lichaam het zelfde effect hebben als snelle suikers zoals brood, aardappelen, pasta en witte rijst uit je menu
 2. Eet drie maaltijden per dag en maximaal 1 tussendoortje
 3. Combineer zoet altijd met eiwit en/ of gezonde vetten (zoals het beroemde handje noten bij een appel of yoghurt met fruit)
 4. Zorg voor voldoende beweging, maar pas op voor teveel en te intensieve beweging. Ideaal is iedere dag een half uur matig intensief bewegen zoals bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Daarnaast kun je maximaal drie keer per week 1 uur trainen in de sportschool. Maak hier een combinatie van krachttraining (ongeveer 2/3 van je training) en cardio training (ongeveer 1/3 van je training)
 5. Vermijd stress zoveel mogelijk en als je er echt niet aan kunt ontkomen: zet er iets tegenover zodat je in ieder geval voldoende rustmomenten creëert voor je lichaam om weer te herstellen!

In mijn boek 100% suikervrij in 30 dagen en in het Suikerbrein programma (dat speciaal ontwikkeld is om jouw bloedsuikerspiegel in balans te brengen en te houden) vind je nog veel meer aanvullende informatie en tips evenals heerlijke recepten voor een gezond leven met een stabiele bloedsuiker.

Sugarchallenge - 3 Suikervrije dagmenu´s gratis voor jou! - by Carola van Bemmelen

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie