5 Voedingstips bij candida overgroei

Sugarchallenge 5 Voedingstips bij candida overgroei by Carola van Bemmelen

Als het gaat om candida bestaat er niet één dieet. Vaak worden er veel tegenstrijdige adviezen gegeven en voedingsmiddelen geadviseerd die voor de één wellicht prima werken, maar voor de ander niet. Het is dus soms nogal een doolhof als het gaat om candida. Sabine Weites, arts, candida-expert en lid van ons Sugarchallenge expert-team geeft hierover graag meer duidelijkheid.

Hét candida dieet bestaat niet

Er wordt inmiddels veel geschreven over candida diëten, wat geschikte voeding is en wat niet. Je komt diverse adviezen tegen die elkaar tegenspreken. Bovendien worden er gezonde voedingsmiddelen aangeraden die jij mogelijk helemaal niet kan verdragen. Hierdoor wordt de verwarring alleen maar groter. Eén ding hebben de meeste candida diëten gemeen: ze houden geen rekening met jou! Je krijgt een standaard candida dieet met wat je wel en niet mag eten. Maar leer je ook waaróm het ene wel gezond is en het andere niet? En nog belangrijker: kijken ze naar wat goed is voor jóu?

Ieder lichaam is uniek

Iedereen is verschillend, en ook ieders microbioom (darmflora) is anders. Dit komt omdat jij uniek bent, je hebt erfelijk materiaal meegekregen dat niemand anders heeft. Dit geldt ook voor je microbioom, zelfs bij een eeneiige tweeling is deze niet identiek. Daarom verdien jij, wanneer je een niet-goed functionerend microbioom hebt als gevolg van een candida schimmel overgroei, een persoonlijke aanpak met een individueel advies.

Vijf voedingstips

Ook al is een candida dieet een persoonlijke kwestie, er is een aantal voedingsadviezen dat altijd terugkomt. De volgende vijf voedingstips zijn daarom cruciaal als je een candida wilt voorkómen of aanpakken:

1 Vermijd voeding waarop candida groeit

De candida gist en schimmel is dol op suiker, op alle soorten suiker. Niet alleen op geraffineerde suikers, maar ook op natuurlijke suikers en zetmeel (feitelijk zijn alle koolhydraten suiker). Dat zijn de voedingsbronnen voor candida. Daarom is het van belang om zo min mogelijk suikers binnen te krijgen. Dit geldt niet alleen voor suiker in de pure vorm, maar ook voor producten waar suiker aan toegevoegd is, voor producten die van nature suiker bevatten zoals fruit en honing, maar ook voor zetmeelhoudende voedingsmiddelen zoals graansoorten. Wanneer je geen suiker eet, ‘honger ‘ je de candida uit en zal deze niet meer verder kunnen groeien.

2 Vermijd voeding die candida verergert

Bij candida-overgroei reageer je slecht op (verborgen) gist. Je krijgt er allerlei buikklachten van, maar kan ook andere klachten zoals vermoeidheid of zelfs allergische reacties veroorzaken. Candida is een gist en je lichaam reageert hierop als op de gisten uit voeding. Je afweercellen zullen zich hier extra tegen verweren, wat kan leiden tot overgevoeligheidsreacties. Gist zit onder anderen in brood, maggie-bouillonblokjes, azijn, etc. Let ook op gistextract in biologische producten. Dit leidt tot klachten als winderigheid en andere darmklachten.

3 Vermijd voedingsmiddelen die je niet kan verdragen

Wanneer je een candida hebt in je darmen komt het vaak voor dat je bepaalde voedingsmiddelen niet goed kan verdragen. Dit komt doordat je darmen “lek” zijn, je immuunsysteem overactief is en je bepaalde goede darmbacteriën mist. Welke producten voor jou een probleem zijn, is erg persoonsgebonden. Vaak zijn het voedingsmiddelen die de volgende bestanddelen bevatten: tarwe, gluten, koemelk (zowel lactose als caseïne) en soja. Echter ook ‘gezonde’ voedingsmiddelen kunnen een reactie uitlokken van je immuunsysteem: noten, eieren, vis, bepaalde groentesoorten, kruiden, etc. Hoe weet je nu welke voedingsmiddelen jij niet (goed) kan verdragen? Dit merk je aan klachten als een opgeblazen buik, winderigheid, misselijkheid, diarree, hoofdpijn, allergische reacties, zoals eczeem.

Nu je weet wat je beter kunt vermijden wanneer je een candida hebt, is het ook handig om te weten wat je dan wél kunt eten…

4 Eet veel groente!

Groenten bevatten plantenvezels, die de goede, gezonde darmbacteriën voeden en doen groeien. Ze zijn één van de natuurlijke middelen om je microbioom te versterken en te herstellen. Wanneer je veel groente eet, krijg je meestal minder (verborgen en ongezonde) suikers binnen. De candida krijgt dan te weinig voeding om te groeien en zal gaan afnemen. Groenten helpen je ook om aanwezige gifstoffen uit je lichaam op te nemen en uit te scheiden.

Kies groenten die je goed verdraagt
In principe zijn alle groenten geschikt binnen een candida dieet. Heb je echter last van forse maag-darmklachten en/of voedsel intoleranties, dan dien je hiermee rekening te houden. Het candida dieet blijft een persoonlijke kwestie.

Rauwe groenten
Ook rauwe groenten zijn gezond voor je microbioom. Voor de vertering hiervan zijn echter voldoende goede, gezonde darmbacteriën nodig. Wanneer je microbioom uit balans is, kan het zijn dat je (veel) moeite hebt met het verteren van rauwe groente.

Knollen
Dit geldt zeker voor het eten van knollen, zoals bataat, knolselderij, etc. Knollen zijn zeer gezond, mits je voldoende goede, gezonde bacteriën in je microbioom hebt. De suikers (vezels) die knollen bevatten, worden namelijk niet in je dunne darm en vervolgens in je bloed opgenomen, maar worden door goede, gezonde bacteriën in je dikke darm gefermenteerd. Wanneer dit proces niet goed verloopt, ontstaan er gassen en krijg je een opgezette buik.

5 Eet knoflook!

Verse knoflook heeft veel gezonde eigenschappen. Ik noem de belangrijkste in relatie tot candida.

  • Knoflook is schimmeldodend
  • Knoflook zorgt ervoor dat de beschermende laag rondom de candida schimmel verbroken wordt. Je afweersysteem herkent de schimmel hierdoor beter en kan hem effectiever opruimen. Het is dus een prima natuurlijk middel om je candida schimmel overgroei te bestrijden én te voorkómen.
  • Knoflook maakt je darmen gezond: het bevat oplosbare plantenvezels (ook wel prebiotica genoemd), die de goede, gezonde bacteriën in je microbioom voeden. Hierdoor gaan ze groeien en krijgen ze de overhand, waardoor de candida gist geen gelegenheid krijgt om te vermeerderen en te veranderen in een ziekmakende schimmel.
  • Knoflook heeft een ontgiftende werking: het zorgt ervoor dat er stoffen geproduceerd worden die gespecialiseerd zijn in het afbreken van toxische stoffen. Deze stoffen kunnen afkomstig zijn uit voeding (e-nummers; geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveermiddelen), maar ook de candida schimmel produceert toxische stoffen. Deze stoffen zijn giftig voor je lichaam en brengen schade aan. Ook komen hierbij radicalen vrij, die ook schadelijk zijn voor je lichaam. Knoflook zorgt, door middel van het stimuleren van een eiwit, dat deze vrije radicalen afgebroken worden.

Het kan zijn dat je knoflook niet goed verdragen, doordat je nadien last krijgt van je darmen. Eet knoflook dan niet in de rauwe vorm.

Tot slot: eet wat bij jou past!

Wanneer jij voedingsmiddelen eet die candida proof zijn én die geschikt zijn voor jou, dan pak je de candida schimmel overgroei effectief aan, herstel en versterk je je microbioom en immuunsysteem. Daardoor word je gezond, fit en candidavrij.

Wil je meer weten over het effectief voorkomen en aanpakken van een candida schimmel overgroei, ga dan naar de website van Sabine.

Sugarchallenge - 3 Suikervrije dagmenu´s gratis voor jou! - by Carola van Bemmelen

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie