6 tips voor suikervrije feestdagen

6 tips voor suikervrije feestdagen by Carola van Bemmelen

December is toch wel de meest zoete maand van het jaar (ja, ook voor ons!). Het is een maand waarin alles ineens wat soepeler lijkt en de buikriem vaak ook letterlijk wat losser wordt gedragen. Suiker en snoepgoed lijkt ineens echt overal te zijn, er is werkelijk bijna geen ontkomen meer aan. Soms is het echt om moedeloos van te worden en lijkt het wel alsof de hele wereld draait om eten en dan vooral om marsepein, pepernoten, kerststollen, gebak, chocolade en ander suikergoed.

Kinderen worden vaak overladen en overvoerd met suikerrijke lekkernijen, vaak tot wanhoop van veel ouders, die met lede ogen aan moeten zien hoe de ´opa- en- oma- genen´ hun werk doen. Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan? Hieronder de tips die wij hier in huis toepassen en die ervoor zorgen dat de berg zoetigheid te dragen en te hanteren is zonder dat je familie boos wordt en zonder door je kids te worden gelyncht omdat je hun zoete schatten in bewaring neemt:

Tip 1: overleg vooraf

Geef waar mogelijk vooraf aan opa´s en oma´s en andere goedbedoelende mensen aan hoe je staat ten opzichte van suiker. Spreek samen af hoe jullie tijdens de feestdagen hiermee om gaan. Wat doe je wel en wat doe je niet. Helemaal uitbannen is vaak niet mogelijk, maar op deze manier voorkom je wel dat je wordt bedolven onder ´goedbedoelde zoete rommel´

Tip 2: doe iets anders met het ´zoete´ geld

Een heel leuk idee is, om het geld dat normaal besteed zou worden aan suikergoed en ´vulling´ bij elkaar te leggen en daarvan met het hele gezin naar de film te gaan of een ander leuk suikervrij uitstapje te gaan doen. Laat de kinderen bedenken waarnaartoe en neem opa en oma ook gezellig mee!

Tip 3: neem zelf zoetigheden mee

Bied aan om zelf suikervrije en zoete lekkernijen mee te nemen. Voor het kerstfeest zou je het dessert erbij kunnen nemen. Veel mensen willen namelijk best wel minder suiker gebruiken, maar weten niet hoe ze dat kunnen doen. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap: je bent zelf goed voorbereid én je kunt direct de mensen om je heen op een hele leuke manier kennis laten maken met een suikervrije leefstijl. Wie weet, raken ze zo geïnspireerd dat ze meer willen! In de Sugarchallengeshop vind je heel veel e-kookboeken met suikervrije inspiratie.

Tip 4: Laat het snoepgoed langzaam verdwijnen

Verzamel alle gekregen suikergoed van alle gezinsleden in een mooie schaal of trommel en spreek af dat iedereen daar dagelijks één ding naar keuze uit mag nemen. Besteed verder helemaal geen aandacht meer aan de schaal en zet hem ergens uit het zicht. Onze ervaring is dat na een paar dagen de schaal wordt vergeten en dan kun je hem langzaam leger laten worden (lees prullenbak) en laten verdwijnen.

Tip 5: Ga met volle maag op pad

Zorg dat iedereen goed gegeten heeft voordat je aan het heerlijk avondje begint of tijdens de feestdagen op bezoek gaat. Daarmee halveer je zeker de helft van de suikerinname tijdens je bezoek en kom je minder snel in de verleiding om toch van alles in je mond te stoppen.

Tip 6: GENIET!

Geniet! Realiseer je dat samenzijn zeker zo belangrijk is als suikervrij. Ergens een hapje of slokje van nemen is vaak al voldoende, je hoeft dingen niet helemaal op te eten. Mocht je toch ´all the way´ willen gaan tijdens de feestdagen, doe het dan goed. Kies voor die dingen die je echt heel lekker vindt en neem daarvan de beste kwaliteit. Uiteraard kun je als cadeautje voor de gastheer of gastvrouw nog een ´suikervrije hint´ meenemen, maar doe dit alleen als hij of zij er ook echt voor open staat. Laat in alle andere gevallen goedbedoelde adviezen even achterwege en geniet met elkaar. Thuis kun je dan gewoon weer je eigen suikervrije ´ding´ doen.

Heb je zelf nog tips en ideeën, schrijf ze ons dan hieronder zodat ze ook anderen kunnen inspireren!

Sugarchallenge - 3 Suikervrije dagmenu´s gratis voor jou! - by Carola van Bemmelen

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie