Allergie lastig? Nee, denk in mogelijkheden!

Allergie lastig? Nee, denk in mogelijkheden!

Al jaren heb ik last van verschillende allergieën. Allergie voor gluten, koemelk, soja, noten en pinda. Vaak wordt tegen mij gezegd: “poe jij kan zeker niet uit eten”. Of: “wat lastig, kun je nog wel iets eten?” Vaak ben ik verbaasd, want ja, ik kan gewoon uit eten, en ja, ik kan ontzettend veel eten.

Sinds ik suikervrij eet, ben ik juist veel gevarieerder gaan eten. En ik kan je alleen maar zeggen: “het is heerlijk!” Wanneer je denkt in mogelijkheden, kun je zoveel. En ik heb eindelijk leren koken, en ik word steeds creatiever. En het voelt zo goed, wanneer je een recept aanpast en het lekker smaakt.

Wanneer ik ga uit eten, bel ik van tevoren even op en vraag naar de mogelijkheden. En een goed restaurant die verse producten gebruikt, kan veel voor jou doen!

Zo ben ik laatst wezen eten in een restaurant, waar de kok een persoonlijk praatje kwam maken, want hij vond het eigenlijk heel leuk om e.e.a. aan te passen opdat ik allergeen vrij kon eten, en hij was ook nieuwsgierig naar suikervrij eten. Hij nodigde mij zelfs uit om een keer mee te koken in de keuken. Geweldig vind ik dat. Ik ben dankbaar dat koks het menu aanpassen en ik merk dat zij ook dankbaar zijn, want ze mogen afwijken van het standaard menu en worden geprikkeld op hun creativiteit. Dus voel je niet lastig, dat ben je niet. Jij geeft de kok de kans om te spelen met het menu, en hoe leuk is dat?

En thuis?

Thuis eet ik heel gevarieerd en ik sta echt geen uren in de keuken. En vaak gebeuren er ook “ongelukjes” en gooi ik bijvoorbeeld verkeerde kruiden in het eten, of pak ik het verkeerde meel, waardoor “nieuwe” recepten ontstaan. Wanneer je denkt in mogelijkheden, blijven er nog zoveel opties open. Neem bijvoorbeeld een koemelk allergie, er zijn veel vervangers hiervoor. Ik gebruik zelf heel vaak kokosmelk in de keuken, het is heerlijk en verzadigd enorm. Je kunt ook kiezen voor havermelk, amandelmelk, rijstemelk, of sojamelk. Of combinaties hierin. En als je geitenmelk of schapenmelk verdraagt, kun je ook hierin weer variëren.

Allergie lastig?

Nee, echt niet, voor mij is er een wereld open gegaan, en het wordt steeds leuker met al die creatieve baksels. En restaurants waar ze alleen kant en klaar dressings gebruiken of waar ze niet kunnen variëren, ga ik steeds sneller herkennen, en loop ik voorbij. Ik geniet van het eten, mét allergie!

Sugarchallenge - 3 Suikervrije dagmenu´s gratis voor jou! - by Carola van Bemmelen

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie