ALLES mag en ALLES kan

ALLES mag en ALLES kan by Carola van Bemmelen

Regelmatig wordt me de vraag gesteld: ‘Mag ik dit eten Carola?” Of ‘Waarom mag ik dit niet?… ‘Is dit toegestaan?’. Mijn standaard antwoord is dan altijd dat alles mag en alles kan. Ik ADVISEER om iets wel of niet te doen, de vraagsteller mag kiezen.

ALLES mag en ALLES kan!

Er is geen goed of fout, juist of onjuist. Er zijn slechts goede en minder goede alternatieven in de situatie waarin iemand zich bevindt.

Wat je kiest bepaalt je uiteindelijke resultaat. Sterker nog: het resultaat dat je onbewust wenst bepaalt wat je kiest. Dat betekent dat jouw resultaat een directe weerspiegeling is van de overtuigingen die in jou leven…..

Het gaat er dan ook om dat je voor jezelf leert te kiezen wat goed is voor jou op dit moment. Maar ook dat je erop gaat vertrouwen dat je prima in staat bent om de juiste keuze te maken. Iets waar het bij heel veel mensen aan schort….

Het enige dat ik doe is jou die informatie verschaffen die je nodig hebt om een goede keuze te kunnen maken. Maar al te vaak willen mensen echter dat ik voor ze beslis. Dat ik ze vertel wat ze wel en wat ze niet mogen. Soms omdat ze echt niet meer weten wat te doen, maar vaker merk ik dat ze het zelf moeilijk vinden om te kiezen, om echt te gaan staan voor zichzelf. Om zelf te beslissen. Dat is iets wat we niet gewend zijn: onze eigen keuzes maken.

Ontsnappingsroute

Door de beslissing bij mij neer te leggen is er nog een ontsnappingsroute beschikbaar die kan worden gebruikt op de momenten dat het even niet lukt. Of wanneer het lastig is om duidelijk te zijn over keuzes naar de buitenwacht. Hoe veilig is het om bij commentaar van anderen te kunnen zeggen: ‘Ik wil het wel, maar ik mag het niet van Carola’ of ‘Het staat niet in mijn plan dus ik mag het niet…’ Wat je dan eigenlijk doet is jezelf afvallen… Een goede vraag die je jezelf kunt stellen als je jezelf hierop betrapt is: ‘Voor wie doe ik dit nu eigenlijk?’

Hoe zou het zijn als je ‘Ik wil het wel maar ik mag het niet’ zou vervangen door: ‘Ik mag alles en ik kies er nu voor om dit niet te doen, gewoon omdat ik weet dat het beter voor me is. Omdat het me nu dichter bij mijn doel brengt als ik het even laat….’

Life is about choices….

Het leven vraagt je de hele dag door om te kiezen. Steeds weer daagt het je uit om jouw hoogste waarheid van dit moment te leven. Als een bewuste keuze, niet als een onbewuste reactie op wat er om je heen gebeurt. Vanuit angst of onwetendheid. Nee, het leven vraagt je om te voelen wat voor jou op dit moment goed is en daarnaar te handelen. Om te leven vanuit liefde en niet vanuit lief zijn…

Niemand vraagt je om de waarheid van een ander te leven. Vaak doen we dit wel… In jouw leven staat jouw waarheid centraal. Alleen jij weet wat nu, op dit moment, goed is voor jou. Uiteraard kun je de waarheid van die ander toetsen aan de jouwe en kun je de waarheid van de ander respecteren. Zodat je op die manier een weloverwogen beslissing kunt nemen. Het wordt dan: ‘Ik luister wel naar je, maar ik beslis zelf wat ik ermee doe nadat ik jouw waarheid aan die van mij heb getoetst’.

Op het moment dat mensen bij mij komen voor een persoonlijk voedingsplan, ontvangen ze richtlijnen en een enorme lijst voedingsmiddelen waar ze uit kunnen kiezen. De mate waarin ze ervoor kiezen om zich aan hun plan te houden, te gaan staan voor zichzelf, zich niet te verschuilen achter wat kan en wat mag, bepaalt de snelheid van hun resultaat (wat op kan lopen tot zeker 10 kilo gewichtsverlies per maand!).

Je overtuiging bepaalt je resultaat

Dat is ook gelijk het grappige: het resultaat wat je behaalt (in wat dan ook in je leven) weerspiegelt jouw overtuigingen. Daar waar je geen of weinig resultaat behaalt sta je jezelf nog niet toe om te ontvangen wat je voor jezelf wenst. Om te gaan staan voor je keuzes. Je kunt dan wel zeggen dat je het wilt, maar ergens diep in jou is er nog een overtuiging actief die graag gelijk wil hebben en daardoor de boel gaat saboteren. Of je doet de dingen die je doet niet voor jezelf maar voor een ander. Waarschijnlijk omdat je nog geen duidelijke keuze hebt gemaakt voor jezelf. Bewust of onbewust. Dan zit je bij die barbecue en verdorie: ‘Ik mag niets, zo is er niets aan’… Op deze manier leg je de verantwoording voor jezelf bij een ander (want: ‘Ik wil het wel, maar ik mag het niet van Carola of van….).

Als je echt zo graag wilt, kies er dan voor om te gaan staan voor jezelf en aan te geven dat je nu een andere keuze maakt. Op dat moment neem je daadwerkelijk de verantwoording voor jezelf, voor jouw leven, voor jouw gezondheid. Dan en alleen dan verandert diëten in eten, in jezelf voeden met die dingen waar je voor kiest. Gewoon omdat je goed voor jezelf zorgt.

Je zult zien dat ineens niet alleen ALLES mag en ALLES kan, maar dat ALLES ook echt gebeurt!

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie