Vind jij jezelf de moeite waard?

Vind jij jezelf de moeite waard by Carola van Bemmelen

Zeg eens eerlijk, hou jij onvoorwaardelijk van jezelf? Vind jij jezelf de moeite waard? Of bekijk je jezelf nog regelmatig via de oordelen van een ander, van de wereld om je heen? Hoe doe je dat eigenlijk, houden van jezelf, jezelf de moeite waard vinden? Iedereen heeft het erover, maar hoe werkt het eigenlijk? En als het zo eenvoudig is, waarom blijft het dan toch zo’n ontzettende uitdaging om jezelf vooraan te zetten en te vertrouwen op dat kleine stemmetje in je? Onlangs ontving ik een prachtige mail van Neal Donald Walsch, schrijver van de ‘Gesprekken met God’ boeken. Een mail die voor mij de spijker op zijn kop sloeg en die ik daarom heb vertaald. Hij heeft eigenlijk maar 1 boodschap:

Je hebt alles en je bent alles….

In het kort komt zijn mail erop neer dat de vraag niet is: “Ben ik het waard?”, maar dat we onszelf beter de vraag kunnen stellen “Wat ben ik waard? Hoe kan ik mijn waarde delen, hoe kan ik bijdragen?”Dat we de vertaalslag gaan maken van ‘liefde halen’ naar ‘liefde zijn’. Van ‘verkrijgen naar delen’, van ‘willen naar hebben’, van ‘angst naar vertrouwen en overgave’. Op het moment dat we vanuit die gedachte gaan leven, gaan we uit van wat we al hebben en hebben we niets of niemand meer nodig . Zijn we ook van niets of niemand meer afhankelijk voor ons eigen geluk. Vanuit deze gedachte leven zorgt ervoor dat ons leven alleen maar overvloed kent, omdat we overvloed zijn. Overvloed in liefde, in geluk, in geld, in relaties. Overvloed op alle gebieden van ons leven.

Om deze overvloed te kunnen ontvangen is het echter wel heel belangrijk dat je jezelf waardevol genoeg vindt voor dit geschenk. Dat je stopt met rennen achter alles wat je denkt nodig te hebben. Maar ook met het wegrennen voor jezelf en voor wie je bent. Alleen dan kun je jezelf op je juiste waarde schatten en de rijkdommen die je in je hebt onvoorwaardelijk delen.

Vertaling mail Neal Donald Walsch

Is het je ooit opgevallen dat je grootste angsten of frustraties over jezelf (en de angsten en frustraties van zo ongeveer iedereen) als het erop aankomt allemaal variaties zijn op 1 simpele, belangrijke en confronterende vraag:

‘Ben ik het waard?’

Dit is het vertrekpunt van zo ongeveer iedereen. In mijn leven heb ik mezelf ook steeds weer afgevraagd: “Heb ik het recht om gelukkig te zijn?” “Heb ik het verdiend om gelukkig te zijn?” “Ben ik het waard?” Hiermee heb ik een groot deel van mijn tijd doorgebracht totdat ik begon met mijn ‘Gesprekken met God’. Deze vraag is echter niet waar we mee willen eindigen. Er is een veel krachtigere en mooiere vraag die we onszelf kunnen stellen: “Hoe kan ik mezelf daadwerkelijk zo waardevol voelen als ik ben? “ Ik zal je het geheim en antwoord op deze vraag verklappen….

‘Je hoeft niets te doen…. Je bent al volledig en altijd compleet’

Ik weet, dat is wellicht moeilijk te geloven, moeilijk om te accepteren. Geloof me, toen ik dit voor het eerst hoorde tijdens een van mijn ‘Gesprekken met God’, dacht ik dat ik het toppunt van waanzin had bereikt. Maar achteraf bleek dat ik op dat moment de boodschap van het Universum begon te begrijpen. Het werd heel langzaam duidelijk… De boodschap ging verder… Ze vertelde me dat ‘groei’ niet nodig is, nooit nodig is geweest ook. Jij en ik, iedereen, is al compleet. Vanaf het moment dat we geboren worden. We zijn perfect geboren, precies zoals we moeten zijn. En als je wilt weten wat ik bedoel met perfect, kijk dan eens in de ogen van een baby. Daarin zie je de perfectie. Een baby wil niets, vraagt niets, mist niets. Dit is het gezicht van perfectie. De meeste mensen begrijpen niet dat ze al compleet zijn vanaf het moment dat ze op deze planeet arriveren. Het grote geheim dat we vaak missen, is dat het doel van onze aanwezigheid hier niet is om op de een of andere manier meer te worden dan we zijn. Het gaat er enkel om dat we ervaren wie we zijn. Ons leven gaat niet over beter, hoger, meer, groter worden, het gaat erom dat we ZIJN, volledig en compleet, wie we waren toen we hier arriveerden. Er valt hier voor ons niets te halen. Geen kennis, geen spiritualiteit en geen groei. Kun je je dat voorstellen? Hoe zou het zijn als je al je streven los zou kunnen laten. De strijd en behoefte om te hebben, anders te zijn, te doen. Hoe zou het zijn als je totaal tevreden en blij zou zijn met JOU? Zoals je nu bent, exact zoals je nu bent op dit moment, NU? Wellicht zou dit voelen als geluk, tevredenheid en misschien zelfs als zelfliefde. JA! Dat is het eerste geheim. Er is niets dat je hoeft te zijn, te doen, of te hebben dat je nodig hebt om te zijn wie je ten diepste bent. Sterker nog: je bent hier eigenlijk voor exact het omgekeerde:

‘Je bent hier niet om te halen, maar om bij te dragen!’

Je bent hier slechts om jezelf te laten zien en uit te drukken. Dit is belangrijk, heel belangrijk, lees dit daarom goed en zorgvuldig: Als je meer wijsheid in jouw leven wenst, deel dan de wijsheid die je hebt. Als je meer helderheid in je leven wenst, zodat je een beslissing kunt nemen over iets, deel dan de helderheid die je hebt. Als je een beetje bent zoals ik, dan zal je nu waarschijnlijk denken: “Hoe kan ik nu iets delen waarvan ik zelf eigenlijk vind dat ik er een tekort aan heb?” “Hoe kan ik iets delen dat ik niet heb?”. Ik vertel je wat God aan mij heeft verteld: Deel datgene waarvan je in jouw leven meer wenst te ervaren, alsof je het al in overvloed bezit. Je zult er versteld van staan hoe eenvoudig dit is om te doen. Het zal je verbazen om te ontdekken hoe snel je overvloed zult ervaren in datgene waarvan je nu denkt dat je er niet genoeg van hebt. Mocht je in het leven niets anders ontdekken, dan hoop en verlang ik voor jou dat je in ieder geval dit geheim tot je neemt:

Je bent perfect zoals je nu bent, op dit moment’.

Hoe kun je dit toepassen in jouw dagelijkse leven? God heeft me dit verteld in drie eenvoudige woorden:

WEES DE BRON!!

Vanaf dat moment waren deze drie woorden mijn levensmotto: ‘Ik ben de bron’. OK, je hebt dit misschien al eerder gehoord, maar ik vertel het je nog een keertje. Jij bent goddelijk en zal dit altijd zijn. Zo is het. Zoals ik hierboven al gezegd heb: de enige taak die je hebt in dit leven is niet om de boodschap uit te zenden dat je beter, sneller of meer moet worden dan je nu bent. Het enige dat van je gevraagd wordt is om eenvoudigweg jezelf te laten zien zoals je nu bent. Dit is het grootste geschenk dat we onszelf en God kunnen geven. Omdat Gods grootste verlangen is om zichzelf te leren kennen en dit verlangen wordt vervuld door de ervaring van het leven in welke vorm dan ook. Inclusief JIJ zoals je NU bent. Op het moment dat ik dit geheim voor het eerst ontdekte, besloot ik dat wanneer ik mezelf betrapte terwijl ik wenste voor meer, of wenste voor iets…. Oh ik wilde dat ik meer geld had …. Oh ik zou zo graag wat gezelschap willen voor mijn ziel… Oh ik zou willen dat mijn gezondheid beter was…. Oh ik zou willen dat ik meer wist, meer helderheid, meer bewustzijn had. Ik zou willen dat ik meer had van iets of iemand… Dat ik zou gaan zitten en zou denken: ‘Wie is er op dit moment in mijn leven, vriend of vreemde, die hier ook meer van zou willen, die misschien nog wel minder heeft dan ik?’ En dat ik de bron zou zijn van dat wat ik voor mezelf meer wenste te hebben in het leven van die persoon. Ik besloot tegen mezelf te zeggen: “Stel dat ik genoeg had?” Stel dat ik zo veel had dat ik een deel hiervan weg zou kunnen geven. Wat dit ook zou zijn. Het zou niet uitmaken… En ik begon met weggeven van alles waarvan ik dacht dat ik niet genoeg had. Dit was weldadig! Al snel deed ik dit op ieder gebied van mijn leven. Op het moment dat ik meer geduld wilde, meer begrip, meer compassie, meer partnerschap, meer van wat dan ook, ik vond altijd andere mensen die hier nog meer van wilden en gaf het hen. Ik kreeg hiervan zoveel energie, dat ineens mijn levensdoel veranderde. Ik was niet langer meer bezig om dingen te krijgen voor mezelf, maar begon dingen te hebben zodat ik ze weg kon geven! En, zoals ik heb ervaren, op het moment dat jouw doel wordt om iets te geven aan anderen, zal het universum je voorzien van een oneindige hoeveelheid van datgene wat je geeft, omdat het universum weet dat er een heleboel mensen zijn die rekenen op wat jij hebt te geven. Omdat je de bron bent voor dit geschenk. Dit is het geheim van iedere meester die ooit hier op aarde heeft gelopen. En nu is het ook jouw geheim.

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie