De drie grootste valkuilen als je stopt met het eten van suiker

de drie grootste valkuilen als je stopt met het eten van suiker by Carola van Bemmelen

Suikervrij eten en leven, het klinkt heel eenvoudig, toch is het voor veel mensen een enorme uitdaging om alle suikers uit hun leven te bannen. Het is veelal niet iets dat je ‘even’ doet. Alleen al vanwege het feit dat bijna overal wel suiker in zit.

De meeste mensen die stoppen met het eten van suiker lopen tegen een aantal valkuilen aan. In deze blog bespreek ik de top 3. In de Suikerbrein programma vind je hiervoor nog meer tips en uitgebreide mentale ondersteuning.

Valkuil 1: gebrek aan of geen goede planning

Veel mensen gaan ‘de fout’ in doordat ze niet of niet goed plannen. Doordat ze niet vooraf bedenken hoe hun dag eruit zal gaan zien en zich niet voorbereiden op de lastige momenten in de dag die komen gaat.

Hierdoor kan het zijn dat ze verrast worden door honger, niets bij zich hebben en zich daardoor genoodzaakt zien om dan toch maar even van hun goede voornemen af te stappen. Of dat ze zichzelf ineens terugvinden op een borrel met in de éne hand een glas wijn en in de andere een bitterbal…. Hoe kun je hiermee omgaan?

 • Trek wekelijks je agenda en kijk hoe jouw komende week eruit ziet. Plan op basis daarvan de boodschappen.
 • Kijk iedere avond even vooruit naar de volgende dag en bereid desnoods alvast dingen voor.
 • Heb je weinig tijd, kook dan meer van je avondeten en neem dat de volgende dag mee als lunch.
 • Zorg voor een noodmaaltijd in de vriezer die je kunt eten op het moment dat alles anders loopt dan verwacht.
 • Zorg dat je altijd een paar gekookte eieren, augurken, komkommer, stukjes kaas of een blikje vis in huis hebt voor een snelle lunch of als tussendoortje.
 • Eet voordat je een borrel hebt of neem je eigen borrelhapjes mee in de vorm van wat nootjes of blokjes kaas.

Valkuil 2: de omgeving

Vaak kunnen de mensen in onze naaste omgeving het ons behoorlijk lastig maken op onze suikervrije weg. Dat kan omdat ze er het nut niet van inzien om suikervrij te eten of omdat het voor hen juist heel confronterend is waar je mee bezig bent. {Ook kan het zijn dat je het zelf lastig vindt om nee te zeggen} (dit gebeurt vaak als jouw ‘waarom’, de reden waarom je dit doet niet sterk genoeg is).

Betrek de mensen uit jouw omgeving bij wat je doet en vraag ze om jou hiermee te helpen door niet in jouw bijzijn te snacken en jou (zeker in het begin) zo min mogelijk te confronteren met suiker. Stoppen met suiker is moeilijker dan stoppen met roken en drinken. Vooral omdat het overal is en overal inzit. Zeker als je met meerdere mensen in één huis woont is het vaak een uitdaging om de suiker te weren. Vraag je kinderen en je partner om hun suikerhoudende voorraden bij zich te houden en op een plek te bewaren waar jij er niet bij kunt. Of, beter nog: vraag of ze meedoen!

Valkuil 3: geen sterke ‘waarom’…

Het allerbelangrijkste wanneer je begint met iets nieuws, is dat je heel duidelijk hebt voor jezelf waarom je dit wilt. Wat gaat jouw nieuwe suikervrije levensstijl jou brengen? Waarom doe je mee? Wat wil je bereiken? Wat is jouw waarom achter jouw waarom?

Het is belangrijk om een goede WHY te hebben. Deze sleept je door moeilijke momenten en zorgt ervoor dat je op koers blijft.

Regelmatig heb ik dingen gedaan om omdat ik aardig gevonden wilde worden, erbij wilde horen, boos was op mezelf of omdat ik weg wilde van waar ik op dat moment was. Ik dacht dat het nieuwe ervoor zou zorgen dat ik gelukkiger zou zijn of worden. Hoe is dat voor jou? Wat zijn voor jou de redenen waarom je doet wat je doet en/ of wilt wat je wilt?

Neem eens een moment tijd en schrijf eens heel eerlijk naar jezelf alle redenen op waarom jij vanaf nu suikervrij wilt eten en drinken. Doe dit 5 minuten aaneengesloten, hou niet op met schrijven, ook niet als je denkt dat je klaar bent. Op die manier ga je jouw gedachten voorbij en kom je tot de diepere redenen, tot jouw echte WHY.

Heb je jouw WHY gevonden, deel deze dan gerust hieronder!

Sugarchallenge - 3 Suikervrije dagmenu´s gratis voor jou! - by Carola van Bemmelen

, , , ,

6 Responses to De drie grootste valkuilen als je stopt met het eten van suiker

 1. Mark van Overbeek 24/10/2017 at 17:19 #

  Thanks, precies wat ik nodig had: hardop tegen mezelf waarom ik geen suiker meer wil. Ik voel me verslaafd aan suiker, ben als kind al slaaf gemaakt van suiker en ten prooi gevallen aan alle manipulatie rondom zoetigheid, terwijl ik daar nooit voor heb gekozen. Ik wil geen slaaf zijn, ik wil vrij zijn. Punt.

  • Marleen Honcoop 24/10/2017 at 20:27 #

   Hallo Mark,

   Wat verwoord je dat mooi. Schrijf dit ergens op waar je het eenvoudig kunt terughalen als je het even moeilijk hebt.

   Succes!

 2. Evelien 05/09/2018 at 21:05 #

  mijn WHY? is heel simpel.
  Suiker is EVIL, echt waar. Het voegt niets, maar dan ook niets positief toe aan ons menselijke leven.
  En ja, ook ik vecht. 80% van vandaag ging goed, en dan komt dat resterende kuipje griekse yoghurt, waar ik een ei lepeltje chocolade dessert saus in deed.
  ben ik nu screwd ?
  Planning is inderdaad belangrijk, en houden aan de planning. Backup plans zijn ook goed.
  Vandaag was dag 3, ik was gister kots misselijk van de hoofdpijn. Ik heb al dagen last van mijn spieren.
  Suiker is Evil!

 3. Gerard 07/12/2018 at 06:56 #

  Mijn lichaam is mijn tempel, als die instort is het hier over. Suiker vernielt de tempel langzaam maar zeker als een soort van zure regen.. Dat laat ik niet meer gebeuren. Ik vraag me nu ook steeds af of iets mijn lichaam voedt of alleen maar vult alvorens het naar binnen te werken. Ik ben nu ruim 2 weken gestopt met snoepen en door bovenstaande inzicht lukt het me heel goed om keihard NEE te blijven zeggen tegen suiker. Wel veel zuiver water blijven drinken !

  • Gerdien Brouwer 07/05/2019 at 11:50 #

   Ik had niet verwacht dat er schrijvend iets zou komen. Na een half vel kwam ik er wel: onderaan mijn schrijfsels de conclusie: ik wil (weer?)regie nemen over mijn leven! Hoe sterk is die motivatie!

Geef een reactie