De JA, de NEE en de liefde

De JA, de NEE en de liefde by Carola van Bemmelen

Vorige week is ze begonnen met haar voedingsplan. Met haar weg naar een gezonder lichaam en lekkerder in haar vel zitten.

Het gaat goed, maar het is een strijd, een gevecht tussen de ‘Ja’ en de ‘Nee’. Tussen het zo graag willen dat het pijn doet en het verzet dat er ook nog is.

Af en toe vliegt ze uit de bocht

De hele dag gaat het door in haar hoofd. Ze is zich ervan bewust en neemt het zo goed en zo kwaad als het kan waar. Af en toe luistert ze naar de ‘Nee’ en vliegt ze uit de bocht, maar er is al veel winst gemaakt. Samen hebben we het erover en de ‘Nee’ is alom aanwezig

  • ‘Misschien moet ik maar na de feestdagen beginnen, het is nu ook wel lastig met al dat lekkers’
  • ‘Ik ben ook wel erg druk, niet echt handig om nu met mijn gezondheid bezig te zijn
  • ‘Ach, en mijn man stopt ook niet met roken, dus waarom zou ik hier dan mee doorgaan…
  • De hele familie heeft griep en ik ook en als ik griep heb, dan wil ik drop eten’…

Allemaal reacties van de ‘Nee’ in werking…

We lachen er samen hartelijk om, maar toch. Voor mij is dit een teken dat haar reden om aan dit avontuur te beginnen nog niet volledig komt uit liefde. Dat de motivatie om gezonder en slanker te willen zijn ergens anders vandaan komt. Want op het moment dat deze echt komt vanuit de wens om vanuit liefde goed voor jezelf te zorgen, dan heeft de ‘Nee’ geen schijn van kans.

Ik noem de ‘Nee’ ook wel de ‘Saboteur’, het stemmetje in je dat het vooral niet eens is met verandering en dat graag wil dat alles blijft zoals het is. Geen verandering is geen verrassingen en dat is wel zo prettig. Vanuit dat oogpunt gezien heeft de ‘Nee’ het beste met je voor. Hij brengt je alleen nergens. De ‘Nee’ kan zich uiten in heel veel verschillende gedaanten: boosheid, verzet, manipulatie, interne discussies, verlangens en andere zaken. Hij is heel kien en vaak is het lastig om ‘m te herkennen.

Veel mensen leven vanuit de ‘Nee’, vanuit de stille wens dat alles blijft zoals het is. Toch zijn we vaak niet tevreden waar we zijn en vervelen we ons dood. We willen meer, anders of beter. We zeggen dus ‘Ja’ terwijl we luisteren naar en handelen vanuit de ‘Nee’. Grappig nietwaar! Het is ook niet dat we geen moeite willen doen, vaak lukt het gewoon niet omdat we halverwege ingehaald worden door die verdomde ‘Nee’ die ons met zijn excuses en andere grappen strak op de plaats houdt. Alle goede voornemens ten spijt…..

Is Er Een Manier Om De ‘Nee’ Te Omzeilen?

Het allerbelangrijkste als je te maken hebt met een ‘Nee’, is om te gaan kijken naar de echte reden waarom je iets doet. Is het inderdaad zo dat je gezonder en slanker wilt zijn omdat je dat uit liefde voor jezelf wilt? Of doe je het om van het gezeur van de familie af te zijn, om erbij te horen, omdat je denkt dat je dan wel gezien wordt, dat mensen je dan wel serieus nemen? Heb je een hekel aan jezelf zoals je er nu uitziet of hou je van je lichaam ondanks het feit dat het misschien in jouw ogen nog niet helemaal perfect is? Als je naar jezelf in de spiegel kijkt, zie je dan als eerste je minpunten of kijk je naar wat mooi is? Wees eerlijk!

Je kunt misschien iedereen om je heen voor de gek houden: jouw ‘Nee’ trapt er niet in. Het is net als met een klein kind dat haarfijn op de juiste momenten op het juiste knopje weet te drukken. Het gaat misschien even goed, maar uiteindelijk zal de ‘Nee’ het ALTIJD winnen.

De enige waar de ‘Nee’ het niet van kan winnen is van de liefde. Hier heb ik het niet over de zogenaamde ‘romantische liefde’, maar over de liefde waaruit wij allemaal bestaan en die we allemaal in ons hebben. Veel mensen zijn het contact met deze innerlijke liefde kwijt geraakt. Dit uit zich vaak in een gevoel van leegte en eenzaamheid.

En om dat gevoel maar niet te hoeven voelen, gaan ze vluchtgedrag vertonen in de vorm van eten, roken, drinken, dwangmatig sporten, werken of een andere vreemde gewoonte. In plaats van te voelen wat er in ons leeft vullen we deze ruimte op, in de hoop dat we ons daardoor beter voelen. Dat we daardoor de liefde zullen ervaren waar we zo naar op zoek zijn. Dit helpt misschien wel even, maar al snel gaat het knagen en doet de ‘Nee’ haar werk.

The Only Way Out Is Through!

De enige oplossing om van jouw ‘Nee’ af te komen is te erkennen dat ie er is en wat ie doet. Je zult naar binnen moeten gaan om de buitenkant te bevrijden en te veranderen. Iedere effectieve verandering begint van binnenuit, vanuit het fundament. Word je bewust van je gedrag en van de conversatie die zich in je hoofd afspeelt. Schrijf de dialoog eens op, neem waar wanneer jouw ‘Nee’ film begint te draaien en hoe ie eruit ziet. Ga voelen wat er nu werkelijk aan de hand is: wat is er in jou wat je niet wilt ervaren en het liefste bedekt onder een laag met gewoonten? Waar ben je zo bang voor?

Het antwoord zal je verbazen: tien tegen één dat je bang bent voor dat waar je zo hard naar op zoek bent: de liefde…… Want de liefde dwingt je om volledige verantwoording te nemen voor jezelf en voor jouw leven, om echt in het hier en nu te zijn. En wat is er nu makkelijker dan een ander of een gewoonte de schuld geven van het feit dat jouw leven of gezondheid (nog) niet helemaal is zoals je dat graag zou willen? Wees eens eerlijk: is dat niet wat we allemaal soms doen?

Hoe zou het zijn als we eerlijk durven zijn naar onszelf en zouden gaan dansen met onze ‘Nee’ in plaats van met haar vechten? Dan zou de ‘Nee’ een onvoorwaardelijke ‘Ja’ worden. Zou dat niet een enorme bevrijding zijn? Zou de wereld er dan niet anders uitzien? JA: ik daag je uit!

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, ,

No comments yet.

Geef een reactie