Eindelijk zijn ze er dan, de nieuwe richtlijnen voor onze voeding. Opgesteld door de gezondheidsraad. De laatste wetenschappelijke onderzoeken zijn allemaal bestudeerd en nu is er dan ein-de-lijk een nieuw advies dat voorschrijft hoe de Nederlander moet eten. Hoera! Of toch niet?
Ondanks het feit dat de boel hier en daar nog behoorlijk rammelt, waarschijnlijk vanwege de commerciële belangen die natuurlijk toch spelen, zijn we goed op weg en ben ik blij dat de focus langzaam wordt verlegd van vulling naar voeding.
Persoonlijk ben ik het niet met alles eens dat wordt voorgeschreven, hieronder leg ik uit waarom. Zodat je zelf jouw eigen keuzes kunt gaan maken.
200 gram groente en 200 gram fruit is echt de ondergrens voor wat betreft onze benodigde dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen. Het lichaam heeft juist de vezels en suikers uit groenten en fruit nodig voor zaken als energie in de hersenen en onderhoud van de darmflora. Des te meer groenten je eet, des te beter het dan ook is wat mij betreft.
Het mooie is, dat we in van de zeven boterhammen per dag zijn geminderd naar drie. Ook ik ben van mening dat het verstandig zou zijn om brood niet meer als maaltijd te eten, maar het bij de maaltijd te eten. Dus gedeeltelijk mee eens.
Van granen en vooral van tarwe weten we dat veel mensen er gevoelig voor zijn. Granen bevatten gluten die de darmwand kunnen beschadigen en met name tarwe zorgt voor een enorme stijging van de bloedsuikerspiegel. Zeker als je een gevoelige bloedsuikerspiegel hebt is het dan ook oppassen geblazen met de granen die je eet.
Wil je toch graag granen eten, kies dan voor spelt, haver of rogge, deze bevatten minder gluten en zijn daardoor minder belastend. Een nog betere keuze zijn natuurlijk glutenvrije ´graansoorten´ als boekweit, kastanjemeel, kokosmeel en notenmelen.
Niet iedereen kan tegen peulvruchten. Ze zijn bevatten namelijk saponinen die zich in de darmwand kunnen hechten aan cholesterolmoleculen en daardoor de darmwand oprekken. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar als je een ongezond eetverleden achter je hebt kan het zijn dat je darmwand niet meer zo soepel is dat ie mee kan rekken. Hierdoor kan de darmwand gaan scheuren en krijg je een lekke darm. Op zich dus een prima richtlijn, maar wel met de kanttekening dat als je winderig wordt of een opgeblazen gevoel krijgt van peulvruchten dat je ze beter achterwege kunt laten.
Noten zijn gezond, maar dan wel de ongebrande noten. Om ze nog beter verteerbaar te maken kun je ze activeren door ze een nachtje in water te weken. Op die manier wordt de kiemkracht in de noot wakker en worden heel veel enzymen geactiveerd waardoor de noot lichter verteerbaar wordt. Dit kun je alleen doen met ongebrande noten.
Tsja…. Dit is er zo eentje waarbij ik een dubbele bodem vermoed. In de basis hebben we geen zuivel nodig. En hoewel het klopt dat zuivel veel calcium bevat, kunnen we toch maar 5% van de calcium uit melk opnemen (ten opzichte van 99% opname uit groenten). Als het dus gaat over de calcium dan kun je beter kiezen voor veel groene groenten en noten. Daar komt bij dat de eiwitstructuur van koemelk voor veel mensen heel lastig te verteren is en zuivel (alle zuivel) de aanmaak van je maagzuur remt (dit is bij de meeste mensen al te laag). Meerdere keren per dag zuivel vind ik dus in ieder geval geen goed idee. Maximaal één keer per dag heeft bij mij de voorkeur en dan ook het liefst van geit of schaap in verband met de verteerbaarheid.
Tip: kies voor rauwe melk van biologische, grasgevoerde dieren. Dit bevat nog alle voedingsstoffen, mineralen en enzymen die je helpen bij de vertering ervan.
Hoewel deze regel misschien gemaakt is vanuit ecologisch aspect om overvissing te voorkomen, is het meest optimale om minimaal twee keer per week vis te eten. Vis bevat naast de zeer belangrijke omega 3 vetzuren ook taurine en dat heeft het lichaam nodig voor de energie aanmaak en ondersteuning van het afweersysteem. Bovendien is vis een prachtige bron van lichtverteerbare eiwitten. Een kleine aanpassing dus ook voor deze regel en het spreekt natuurlijk voor zich dat ik aanraad om te kiezen voor biologisch.
Van deze is me niet helemaal duidelijk hoe het wordt bedoeld. Als het gaat om zwarte thee dan is dit inderdaad het maximum. Maar als het gaat om groene thee en kruidenthee, dan mag dat wat mij betreft best meer zijn. Zolang je het maar niet in de plaats van water drinkt
We eten al veel te veel volkorenproducten. Natuurlijk zijn volkorenproducten altijd beter dan geraffineerde graanproducten, maar met onze inactieve levensstijl hebben we ze vaak niet in hele grote hoeveelheden nodig. Mijn advies is daarom om de geraffineerde graanproducten waar mogelijk te vervangen door groenten. Daar heeft je lichaam echt veel meer aan.
Dit is voor mij een heel mooi voorbeeld van zoeken naar een compromis dat echt nergens op slaat. Zoals ik in een eerdere blog ook al schreef hebben we gezonde vetten nodig en zeker geen vetten uit een fabriek. Harde én zachte margarine, maar ook vloeibaar braadvet en veel plantaardige oliesoorten zijn verre van natuurlijk te noemen en/ of zitten bomvol met transvetten en/of linolzuren die je lichaam belasten en ontstekingen veroorzaken. Als je weet dat vetten direct via je lymfen naar het hart worden vervoerd (het hart draait op brandstof), dan krab je je nu toch hopelijk wel even achter de oren over deze regel.
Over het drinken van koffie zijn de meningen verdeeld. Het helpt je absoluut bij de spijsvertering (en dan heb ik het over één kopje na de maaltijd), maar als je een gevoelige bloedsuikerspiegel hebt kan het ook zorgen voor bloedsuikerschommelingen. Mijn mening: als je kiest voor koffie, neem dan ook goede koffie en of die nu wel of niet gefilterd is…
Bewerkt en rood vlees liggen momenteel sterk onder vuur en daar is ook best iets voor te zeggen. Zeker bewerkt vlees bevat de nodige kankerverwekkende toevoegingen. Toch is af en toe rood vlees voor het lichaam geen enkel probleem, sterker nog: het bevat ook veel goede voedingsstoffen zoals ijzer en carnitine. Zo lang je maar kiest voor een goede kwaliteit vlees van dieren die bewogen hebben en hun natuurlijke voeding hebben gegeten. Denk bijvoorbeeld aan wild of aan graaskoeien uit natuurgebieden.
Kijk, hier word ik nu blij van! Wat mij betreft verandert ´zo min mogelijk´ in GEEN, maar je kunt niet alles hebben. Zie het als iets speciaals en neem alleen een glas bij een speciale gelegenheid. Overigens vind je in het boek 100% Suikervrij Drinken meer dan 100 recepten voor heerlijke suikervrije dranken.
Ook hier zijn voor- en tegenstanders het nog steeds niet eens over het welbekende glas rode wijn. Je lever heeft namelijk behoorlijk wat tijd nodig om alcohol af te breken en in die tijd liggen de meeste andere lever-taken toch echt op hun gat. Alcohol is namelijk zo giftig voor het lichaam dat het alles op alles zet om het eruit te werken. Mijn mening? Ik kies zelf voor alcoholvrij, maar mocht je tot de alcohol liefhebbers behoren, houd het dan op één, hooguit twee glazen per week.
Mijn voorstel: gooi je keukenzout per direct weg en kies voor Keltisch zeezout. Keukenzout is de witte suiker onder het zout en bevat slechts de twee mineralen natrium en chloride en nog wat aluminium (zwaar metaal) tegen klonteren. Keltisch zeezout bevat nog alle 86 mineralen en geeft je lichaam daarmee direct een goede aanvulling. Hier hoef je ook niet te letten op een grammetje en dat komt omdat de mineralen elkaar in balans houden. Bovendien is het veel smaakvoller.
Als we allemaal gevarieerd en 100% biologisch en gezond zouden eten en geen stress en vervuiling zouden kennen, dan kan ik het hier best mee eens zijn. Helaas is dat lang niet altijd het geval en dan zijn supplementen een goede aanvulling. Kies in dat geval voor kwalitatief goede supplementen en laat je goed adviseren door bijvoorbeeld een natuurgeneeskundige.
Verder is het natuurlijk belangrijk dat je gevarieerd eet en dat je dagelijks voldoende water drinkt met mineralen. Die twee heb ik nog gemist in het rijtje dus voegen we bij deze toe!
Wil je meer weten over welke voeding je echt nodig hebt en vooral: waarom?
Wellicht is dan de Sugarchallenge Foodcoach opleiding iets voor je.
Reageer op dit artikel