Diabetes (2) is veelal omkeerbaar!

Diabetes (2) is veelal omkeerbaar by Carola van Bemmelen

Mijn oma had ouderdomsdiabetes. Zo rond haar 55e levensjaar ging haar alvleesklier `met pensioen` en moest ze ineens een pilletje slikken `voor de suiker`. Dankzij dit pilletje ging het leven voor haar gewoon door. Ze kon eten en drinken wat ze wilde en als ze wat meer suiker nam, nou, dan nam ze gewoon een extra pil. Heel eenvoudig eigenlijk. En fijn ook, want mijn oma was een behoorlijke zoetekauw (van wie zou ik het toch hebben…).

Toch werd ze steeds zieker van haar versuikerende lichaam. Dus af en toe kwam er een pil bij. Heel lang heeft ze het zo vol kunnen houden, tot ze op een dag kwam te vallen en haar heup brak. Pas toen werden we met de neus op de feiten gedrukt en ontdekten we dat het weliswaar fijn is dat er pilletjes zijn ´voor de suiker´, maar dat die het probleem echt niet oplossen. Onderhuids woedt de diabetes namelijk gewoon door met alle gevolgen van dien.

Het aantal diabeten groeit gestaag

Op dit moment hebben in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen diabetes. 25% van hen weet niet eens dat ze diabetes hebben en iedere dag komen er 249 nieuwe diabetespatienten bij. Wist je dat jaarlijks evenveel mensen overlijden aan de gevolgen van diabetes als aan borstkanker? Dit zijn zo´n 8 personen per dag! Verreweg de meeste mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Waar dit vroeger veelal ontstond bij mensen op hoge leeftijd, ontstaat de ziekte nu bij steeds jongere mensen en bij kinderen. Ook het aantal kinderen met diabetes type 1 neemt toe.

´Je moet er maar mee leren leven´

Veel mensen bij wie diabetes type 2 wordt gediagnosticeerd, krijgen de boodschap dat ze er maar mee moeten leren leven. Dat de ziekte niet meer terug te draaien is en dat ze vanaf nu voor de rest van hun leven aan de medicijnen moeten. Dat dit ook niet zo heel erg is, want daarmee kunnen ze gewoon suiker blijven eten: de medicijnen helpen vervolgens het lichaam om daarmee om te gaan. Mijn ervaring leert echter iets anders:

Diabetes type 2 is vaak te voorkomen en in veel gevallen te keren!

In mijn praktijk blijkt dat bij veel diabetes-type-2-patiënten de ziekte wel degelijk teruggedraaid kan worden, sterker nog: veel diabeten type 2 die het Sugarchallenge-programma volgen, melden al binnen twee weken enorme verbeteringen in hun bloedsuikerwaarden waardoor vermindering van medicatie mogelijk is. Dit geldt overigens ook voor diabeten met type 1.

Alles staat of valt met onze leefstijl

Het grote geheim voor het keren van diabetes type 2 en het verminderen van de insulinebehoefte voor diabeten type 1 is het veranderen van je leefstijl. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat onze huidige leefwijze met ongezonde voeding (die veelal bestaat uit veel suikers en snelle koolhydraten, weinig groenten en te veel ongezonde vetten) in combinatie met te weinig beweging, een vaak grote dosis stress en weinig tijd voor ontspanning en vervulling, weleens de hoofdveroorzaker zouden kunnen zijn van diabetes type 2. Voor type 1 gelden andere boosdoeners en is het lastiger om de vinger op de zere plek te leggen. Gelukkig wordt ook hier de puzzel steeds kleiner.

Suiker veroorzaakt `suiker`

Een van de belangrijkste factoren voor het ontstaan van diabetes type 2 is een overconsumptie van suiker en snelle koolhydraten. Hierbij kun je denken aan voor de hand liggende voedingsmiddelen zoals frisdranken, limonades, (verse) vruchtensappen, snoep, chocolade, ijs, koek en gebak, maar ook de minder voor de hand liggende en vaak als ‘gezond’ bestempelde voeding zoals (volkoren) pasta, aardappelen, (volkoren) tarwebrood, (zilvervlies)rijst, honing, gedroogd fruit en zoete vruchten als bananen en druiven. Deze voedingsstoffen gedragen zich in ons lichaam net zo als suiker en zijn daardoor eigenlijk net zo gevaarlijk als het gaat om het ontwikkelen van diabetes.

Voor het ontstaan van diabetes type 1 (veelal op jonge leeftijd), wordt steeds vaker een link gelegd tussen gluten en/ of zuivel. Zeker als er in de familie diabeten met type 1 voorkomen is het dan ook verstandig om in de eerste vier levensjaren van je kind voeding vrij van gluten en zuivel te kiezen.

Wat kun je zelf doen om diabetes te keren?

De belangrijkste eerste stap die je zelf kunt zetten is het aanpassen van je voeding. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen en te kiezen voor voldoende ontspanning en beweging. Maar voeding is 70%. Als het gaat over voeding dan geldt dat 19 `Gouden Voedingsregels` zijn voor diabeten. In het boek 100% Suikervrij voor Diabetici worden deze uitgebreid besproken.

Zet vanaf vandaag direct de eerste stap!

De belangrijkste stap als het gaat om het voorkomen of keren van diabetes (of verminderen van je medicatiebehoefte) is te stoppen met het eten en drinken van alle geraffineerde suikers en producten die zich in je lichaam gedragen als suiker. Kies geen `vierkant` voedsel meer, maar kies voor voeding die je oma nog zou herkennen als voeding. Vers, rond en kleurrijk en met een Glycemische Lading onder de 10. Door dit te combineren met voldoende eiwitten en gezonde vetten breng je al snel je bloedsuikerspiegel in balans en zet je de eerste stap in de richting van een leven zonder diabetes of een verminderde behoefte aan medicatie!

100% Suikervrij voor Diabetici

In dit eerste ´voedingsboek nieuwe stijl voor diabeten`, nemen we je mee in de wereld van diabetes, een ziekte waar steeds meer mensen (soms al op jonge leeftijd) mee te maken krijgen. Het boek is geschreven in samenwerking met diabeten, een arts en een diabetesverpleegkundige en geeft op heel toegankelijke wijze inzicht in het ontstaan van diabetes en vooral in wat je er zelf aan kunt doen. Het is een praktisch boek, bedoeld als handboek voor iedereen die met diabetes te maken heeft. Naast heel veel achtergrond informatie bevat het boek een 19-tal ´Gouden regels voor Diabetici´ die je helpen om stap voor stap jouw lichaam weer optimaal in balans te brengen en (in veel gevallen) diabetes (of het risico op diabetes) te keren of medicatiebehoefte fors te verminderen. Kijk hier voor meer informatie en bestellen.

Stappenplan voor diabeten

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie