Hoe eerlijk ben jij naar jezelf?

Hoe eerlijk ben jij naar jezelf?

The truth will set you free’

Echt eerlijk durven zijn naar jezelf vind ik het moeilijkste dat er is. Het betekent dat je tot de kern van je diepste zelf durft te gaan en hiernaar durft te handelen. In liefde en uit liefde voor jezelf.

Dat je vanuit je hart durft aan te geven wat er in je leeft en hoe dit zich verhoudt tot jouw leven op dit moment.

Als je op dit moment heel eerlijk bent naar jezelf, waar ben je dan niet gelukkig mee? Wat zou je het allerliefste willen? Durf jij jezelf de waarheid te vertellen en daar ook naar te handelen?

Eerlijk zijn naar jezelf geeft je kracht en macht

De meeste mensen vertellen wel eens een ‘leugentje om bestwil’ tegen zichzelf. Toch voelt dat vaak niet goed. Omdat we diep van binnen eigenlijk wel beter weten. Zelf ben ik er inmiddels wel achter dat dingen pas echt beter kunnen worden op het moment dat je de waarheid onder ogen durft te zien. Op het moment dat de dingen niet gaan zoals je wilt dat ze gaan (of zoals je vindt dat ze zouden moeten gaan), is er iets niet goed. Natuurlijk is er altijd een goede reden te verzinnen waarom het is zoals het is, maar dat betekent niet dat je het er daarom maar bij hoeft te laten.

Wees eens heel eerlijk naar jezelf

Er ligt een verschil tussen accepteren wat er is en je eraan overgeven, of je kop in het zand steken en hopen dat de bui overwaait. In het eerste geval kun je er wat aan doen en in het tweede geval blijft alles zoals het is en loop je het risico om in de rol van slachtoffer te schieten door jezelf te vertellen dat je toch geen invloed hebt op jouw leven.
Alles staat of valt met ACCEPTATIE en OVERGAVE. Alleen vanuit volledige acceptatie van en overgave aan de situatie kun je er iets aan veranderen. Om dit te kunnen doen zal je heel eerlijk moeten zijn naar jezelf en is het belangrijk dat je durft te herkennen en erkennen wat er aan de hand is. Soms doet dit pijn, maar pijn is nodig om het oude los te laten en te kunnen transformeren naar iets nieuws.

Een voorbeeld…

Als je te dik bent kun je zeggen dat het wel meevalt en dat er mensen zijn die nog veel zwaarder zijn. Je kunt zeggen dat het nou eenmaal zo is en dat iedereen die de 40 gepasseerd is nou eenmaal last krijgt van een paar extra kilo’s. Maar is dat echt waar? Wees eens heel eerlijk: vind je het eigenlijk niet verschrikkelijk al die extra kilo’s? Baal je niet ontzettend van jezelf en van het feit dat het niet lukt om die kilo’s eraf te krijgen en te houden? Van hoe je je voelt en hoe je gezondheid niet dat is wat ze kan zijn? Op het moment dat je dit accepteert en erkent voor jezelf geef je je over aan de situatie en kun je een andere keuze maken.

Hoe is het gesteld met je relatie? Met je werk? Met al die andere dingen in je leven die je doet om wat voor reden dan ook? Praat je dat wat nu is goed voor jezelf of durf je toe te geven dat je eigenlijk een heel ander leven voor jezelf voor ogen had. Misschien word je iedere ochtend weer wakker en vraag je jezelf af in wiens droom je bent beland?

Geloof me: je kunt alleen dan je leven positief veranderen als je eerlijk bent naar jezelf. Een leven gebouwd op oneerlijkheid is geen leven, dat is een leugen. Een leugen waar je niemand mee dient, om te beginnen met jezelf. Daar waar je nog suikers neemt om de boel te verdoven of op te leuken om wat voor reden dan ook, zal er echt niets veranderen.

Focus erop jezelf de waarheid te vertellen

Het is mens-eigen om excuses te zoeken voor het feit dat de dingen zijn zoals ze zijn: ‘Het is niet zo erg, het was veel erger, het valt nog wel mee, vergeleken met anderen…’ Excuses zorgen ervoor dat je jezelf goed voelt en je drive verliest. Je hoeft dan niet te veranderen en kunt veilig blijven hangen waar je bent en tevreden zijn met minder dan je werkelijk weet dat je waard bent. Dit verklaart ook waarom zoveel mensen keer op keer terugvallen in oud gedrag (dat ze eigenlijk niet meer willen).

Hoe vaak ga jij ‘vreemd’ op een dag?

Ik geloof dat ieder mens per dag regelmatig ‘vreemd’ gaat….. O ja? JA! Op het moment dat je niet eerlijk bent tegen jezelf ga je vreemd. Hoe vaak zeg jij ja terwijl je nee bedoelt? Waar doe jij nog dingen die eigenlijk tegen je principes ingaan? Vaak doen we deze dingen vanuit angst. Angst voor afwijzing, angst voor tekort, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om niet meer bij de groep te horen. Maar hoe kun je nu geaccepteerd worden voor wie je bent als je jezelf niet trouw bent?

Hoe je het ook wendt of keert: als jouw leven op dit moment niet klopt ga je vreemd of je slaat op de vlucht. Dit kan zijn door te gaan eten, drinken, roken, sporten of iets anders te gaan doen dat je afleidt van het vervelende, knagende gevoel van binnen. Maar je kunt niet weglopen voor jezelf. Daarmee maak je het alleen maar erger.

Het moment van jouw diepste waarheid

Jouw diepste waarheid herken je aan wat je doet en creëert. Het is meestal niet dat wat je wilt of wat je zegt of denkt dat je wilt. Dit zijn vaak de verhalen die je jezelf voorhoudt om goed te praten voor jezelf en/ of voor je omgeving dat je nu nog niet 100% durft te luisteren naar de roep van je hart. Ik noem dat smoesjes (…).

Ik ken zoveel mensen die eigenlijk dik tevreden zijn met zichzelf, ondanks het feit dat ze misschien iets te zwaar zijn, maar die voor hun omgeving continu het ene na het andere dieet volgen. Omdat ze denken dat de omgeving het af zal keuren als ze tevreden zijn met hun overgewicht. Of kinderen die een opleiding volgen omdat ze denken dat ze daarmee hun ouders een plezier doen.

Alles wat je doet of zegt in strijd met jouw diepste waarheid zal uiteindelijk niet werken en maakt je waarschijnlijk dood ongelukkig. Vroeger of later haalt jouw waarheid je keihard in. Soms is de schade dan al zo groot dat het een hele dobber is om de boel weer te herstellen.

Wat is jouw waarheid?

Veel mensen zijn druk op zoek naar hun waarheid. Maar geloof me: jouw waarheid is dichterbij dan je denkt. Sterker nog: als je in de spiegel kijkt dan kun je hem zien: jij bent jouw waarheid! Alles wat je doet en zegt is wie jij bent, het is misschien niet wat je wilt zijn, maar dat is niet waar het om gaat. Zolang je nog wilt zijn wie je niet bent, je gedrag of je lichaam veroordeelt en misschien wel vindt dat je aan jezelf ´moet werken´ is het onmogelijk om te zijn wie je bent.

Mijn wens voor jou is daarom ook dat je vanaf nu jezelf volledig gaat accepteren zoals jij op dit moment bent, geef je over aan jezelf en kijk eens wat voor moois daaruit gaat ontstaan. Oh enne: jezelf overgeven aan dat wat is betekent niet dat je het ermee eens bent hoe het is, het betekent alleen maar dat je stopt met vechten waardoor er energie en ruimte vrij komt voor vernieuwing en verandering.

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie