Hoe onze hoge suikerconsumptie kan leiden tot candida!

Aastrid Becks - Hoe onze hoge suikerconsumptie kan leiden tot candida

Gastblog van darmspecialist en detoxcoach Astrid Becks te Winkel van Time out for your Health.

Candida, wat is het…
Candida is een gistachtige schimmel. En zo op het oog niks mis mee. Het leeft bij vrijwel iedereen op de huid en in de mond, darmen en vagina. Bij een gezonde bewoner, met een goede balans in gezonde darmbacteriën is er niets aan de hand. Meestal wordt er gepraat over de candida albicans maar er zijn meer soorten, bijvoorbeeld een glabrata of krusei.

De vorm die geen klachten veroorzaakt is de Y-vorm. Echter, de candida kan zich muteren in een ziekmakende M-vorm. De schimmels krijgen dan een overwicht op de bacteriën en verstoren de balans in het spijsverteringsstelsel of vagina. Er ontstaan dan schimmeldraden die zich hechten aan de slijmvlieslaag in de darmwand en kunnen deze zelfs ‘doorboren’, en zo komt de candida in de bloedbaan terecht. De candida wordt nu door de bloedbaan meegenomen het lichaam in met alle gevolgen van dien. Krijgen de schimmels zoals net beschreven het overwicht dan is er sprake van candidiasis.

Schimmels voelen zich thuis op vochtrijke plaatsen, denk aan de mond en keel, vagina, slijmvliezen, blaas, longen. Ook word je gevoeliger voor andere schimmels, zoals zwemmerseczeem, kalknagels, vochtblaasjes op handen en voeten.

De lever en nieren worden overbelast omdat ze overtollige toxische afvalstoffen van candida moeten verwerken. Schimmels zetten in een zuurstofarme omgeving suikers en enkelvoudige koolhydraten (ook suikers) om in acetaldehyden. Oftewel alcohol. Zo ontstaat er een continue staat van lichte kater in je lichaam. De lever moet deze toxines verwerken, maar dan moet hij wel optimaal functioneren, anders ontstaat er een opeenhoping van toxines.

Klachten hebben invloed op je:

 • Spijsverteringsorganen (hier begint het mee)
  Vaak dagelijks een opgezette buik, slijm in de ontlasting, spastische darm, darmkrampen, maagklachten, veel winden laten, constipatie of diarree, anale jeuk, geregeld last van vage misselijkheid, na een grote maaltijd snel moe/misselijk, sterke behoefte aan suiker en zoete producten, slechte adem, droge mond, witte blaasjes in de mond.
 • Geslachtsorganen
  Steeds terugkerende vaginale infecties, jeuk, vieze witte afscheiding, libidoverlies
 • Energieniveau
  Afnemende energie, minder puf hebben, chronische vermoeidheidsklachten, snel uitgeput raken, toegenomen slaapbehoefte, slaapproblemen, hoofdpijn en/of migraine, ’s morgens moe wakker worden.
 • Spieren en gewrichten
  Pijnlijke spieren en gewrichten ook al bij normale aanraking, snel uitgeputte spieren, het gevoel van lood in je armen en benen, traplopen is moeilijk, te lang stil zitten of te lang staan doet pijn, rusteloos.
 • Hormonaal systeem
  Hypoglycemie (lage bloedsuikerspiegel), vreetaanvallen, menstruatiestoornissen, hoofdpijn, trek in zoet, koude handen en voeten, menstruatiestoornissen, verslechtering korte termijn geheugen, concentratieproblemen, gedeprimeerde gevoelens of juist toegenomen irritatie, verminderd libido
 • Immuunsysteem (we hebben het hier over een gevorderde fase)
  Een overreactief of verzwakt immuunsysteem zoals allergieën, verstopte en/of jeukende neus, eczeem, toegenomen overgevoeligheid of intolerantie voor voedsel, blaasontstekingen, steeds terugkerende infecties, chronische bijholte ontstekingen, kwakkelen met je gezondheid, overgevoelig voor sterke geuren.

Bij vochtig benauwd weer, schimmelachtige vochtige ruimtes, het drinken van alcohol, eten van suikers en geraffineerde koolhydraten, gist, zoete groeten en fruit verergeren vaak de klachten.

Hoe kom je er vanaf…

Volg een anti candida dieet, oftewel stop met het eten van suikers en geraffineerde koolhydraten (koek, snoep, chips, brood, witte pasta, witte rijst). Geen alcohol, geen schimmelhoudende producten, geen gist, eet biologisch en vermijd de schadelijke e-nummers.

Laat je adviseren door een therapeut voor het volgende:

 • Gebruik suppletie om de candida af te doden (caprylzuur, colloïdaal zilver, melaleuca/zwarte komijn, ADP Oregano)
 • Versterk je immuunsysteem door het nemen van voedingssupplementen
 • Versterk je darmflora door een goede pre en probiotica
 • Overweeg of de inname van medicatie anders kan, denk aan anticonceptie of de bekende pijnstillers als paracetamol, ibuprofen. Gebruik van maagzuurremmers en anders medicatie aanpassen? Overleg dit met je arts!

Ondanks dat de aanpak tegen candida goed en uitgebreid is, blijft het bij sommige mensen een terugkerend probleem. Dit kan komen door terugval naar een ongezond voedingspatroon, maar het kan ook door parasieten. Daarover in een volgende blog meer.

Sugarchallenge - 3 Suikervrije dagmenu´s gratis voor jou! - by Carola van Bemmelen

, ,

No comments yet.

Geef een reactie