Gelijk of geluk?

gelijk of geluk? by Carola van Bemmelen

De meeste problemen zijn een uiterlijke manifestatie van de angsten die in ons leven. Ze worden gecreëerd door het verstand dat druk bezig is om ons te beschermen tegen onze angsten; angst voor liefde, angst voor vrijheid, angst voor geluk, angst voor de ruimte in ons…. Alle problemen zijn een oplossing, bedacht door het verstand als reactie op een vorm van angst die in ons leeft. Angst die altijd te herleiden is naar de verbinding met onszelf.

Problemen leiden je af van ‘jou’, door de focus te verleggen van ‘jou’ naar het zoeken van een oplossing voor je probleem. Je maakt je druk over het probleem en raakt daardoor weg van jezelf. Dat is precies de bedoeling. Op deze manier hoef je namelijk niet dat te ervaren waar je bang voor bent. Je kunt als het ware ‘vluchten’ van je angst door je te focussen op het ‘probleem’. Door het in stand houden van het probleem heeft het ego bestaansgrond en heb je een prachtig excuus om de verbinding met jezelf (nog) niet aan te gaan. Eerst moet er immers nog een en ander worden opgelost… Je hebt een gerechtvaardigd excuus om niet in het NU aanwezig te zijn.

Echter, de oplossing van een probleem is niet te vinden in meer of minder van het probleem zoals we zo vaak denken. Op het moment dat je gaat sleutelen aan het resultaat dat is veroorzaakt om jouw angst te maskeren, zal het resultaat misschien veranderen, de veroorzaker van het resultaat (de angst voor de verbinding met het zijn, met wie je bent) blijft hetzelfde.

Een aantal voorbeelden:

Eten….

Als eten je probleem is en je wordt daardoor te dik, dan is de verstandige oplossing die voor de hand ligt om minder te gaan eten. Logisch, toch? Kwestie van oorzaak en gevolg zegt ons verstand dan: je eet teveel en je wordt dik dus als je te weinig (minder) eet word je weer dun. Het verstand heeft de oplossing bedacht. Verstandelijk klopt dit en als je dit in de praktijk toepast zul je ongetwijfeld kilo’s kwijtraken. Maar doordat de angst, de veroorzaker van het probleem, blijft, zal eten – met alle bijkomende zaken – een probleem voor je blijven. Er zullen fasen in je leven zijn dat je je laat gaan en dus weer kilo’s aankomt en er zullen fasen in je leven zijn dat je jezelf flink beetpakt, op dieet gaat en dus weer kilo’s kwijtraakt.

Bij alle twee is eten (of eigenlijk de gehechtheid aan eten als afleider voor het aangaan van de verbinding met jezelf) nog steeds het probleem… Door namelijk op deze manier te handelen blijft de focus op eten Je bent er hele dagen mee bezig (hetzij met eten, hetzij met lijnen) en raakt uiteindelijk gefrustreerd omdat je niet het resultaat behaalt dat je voor ogen hebt. Dus: je probeert een nieuw dieet, een andere manier om af te vallen. Daarmee blijft het probleem en gaat het ook niet weg. Het houdt zichzelf in stand doordat het verstand de oplossing van het probleem zoekt in meer of minder van het probleem.

De echte oplossing ligt in het loslaten van de gehechtheid aan je probleem, in het loslaten van de gehechtheid aan de oplossing van het probleem als jouw geluksbrenger: als ik slank ben, dan ben ik gelukkig….. De oplossing is te vinden achter het probleem, in jou. Jouw verstand is de creator van jouw probleem en zal het dus niet op kunnen lossen, het blijft in rondjes denken. In ‘Zijn’, oftewel onvoorwaardelijke acceptatie van dat wat er nu is (ik eet omdat ik ongelukkig ben of: ik lijn omdat ik gelukkig wil zijn) ligt de oplossing. Op het moment dat je het probleem volledig accepteert is het geen probleem meer en ben je ook niet meer afhankelijk van de oplossing van het probleem voor je geluk of wat dan ook. Op dat moment ben je onvoorwaardelijk één met jouw probleem en zal het oplossen want je hebt het niet meer nodig om ergens te komen. Je hoeft het probleem niet meer in stand te houden om te bewijzen dat je gelijk hebt.

Geld

Nog een voorbeeld: Vrijheid is voor mij voldoende geld hebben om dat te kunnen doen wat ik graag wil doen. Ik heb dus geld nodig om vrij te kunnen zijn….. Ik ben dus altijd druk bezig met manieren om (liefst snel en veel) geld te kunnen verdienen en word slaaf van mijn zoektocht naar geld. Op het moment dat ik dan geld heb geef ik het net zo hard weer uit. Doordat ik heb bedacht dat geld vrijheid is en omdat ik graag gelijk wil hebben, creëer ik een situatie waarin ik steeds maar weer mijn gelijk kan bewijzen: geld is vrijheid. Als ik het heb geeft het me een gevoel van vrijheid om het uit te geven en als ik het niet heb voel ik me gevangen, ben ik niet vrij. Zo hou ik het probleem, de focus op geld als brenger van mijn vrijheid, in stand. Op momenten dat ik geld heb ben ik ermee bezig om het niet kwijt te raken en op momenten dat ik geen geld heb ben ik bezig om het te krijgen. Dit gaat door totdat ik inzie dat mijn vrijheid in mij zit, in mijn onafhankelijkheid, in mijn niet gehecht zijn aan de vorm of iets buiten mezelf om vrijheid te kunnen ervaren, dat is vrijheid.

Relaties

Ook een leuke: ik ben bang voor eenzaamheid (lees: voor het contact met mezelf) en heb een man (of vrouw) nodig om de liefde te kunnen ervaren die ik mezelf niet kan geven. Hierdoor staat mijn hele leven in het teken van mijn zoektocht naar die ene man (of vrouw), naar de ware. Want: hij of zij gaat mij gelukkig maken. Iedere keer als ik denk hem of haar te hebben gevonden, klamp ik me aan deze persoon vast met als gevolg dat de liefde snel weer over is. Ik moet dus weer op zoek.. Ik zoek liefde buiten mezelf, ik vind liefde buiten mezelf en vervolgens help ik deze liefde om zeep door haar verantwoordelijk te maken voor mijn geluk. Hiermee hou ik mijn probleem (mijn gehechtheid aan de angst voor de eenzaamheid, de angst voor het contact met mezelf) in stand.

Gelijk In Plaats Van Geluk

Veel mensen zijn verslaafd aan hun ‘problemen’, ze zijn er hele dagen mee bezig en kunnen zich er goed mee vermaken. Veel mensen identificeren zich ook met hun probleem: ze worden hun probleem. In het geval van eten zeggen ze: ‘Ik ben te dik’ in geval van liefde: ‘Ik ben eenzaam‘ en in geval van geld: ‘Ik ben een armoedzaaier’. Maar je probleem is niet wie je bent: het is een situatie die je hebt gecreëerd om te ervaren wat je NIET bent (!).

Op het moment dat je jezelf los kunt zien van de ervaring (je bent niet de ervaring of het probleem, je hebt ‘slechts’ de ervaring van een probleem), alleen dan ben je in staat om het probleem op te lossen. Dit is het lastigste stuk. Het vraagt namelijk aan je om heel eerlijk naar jezelf te zijn, en eerlijk zijn naar jezelf is het allermoeilijkste dat er is. Wij mensen zijn namelijk gezegend met 1 hele lastig eigenschap en dat is het feit dat we graag ‘gelijk’ willen hebben. We zullen er dus alles aan doen om aan onszelf (en de buitenwereld) te bewijzen dat we gelijk hebben. En eerlijk zijn naar jezelf vloekt vaak nogal met deze eigenschap…… Dit kan betekenen dat we bepaalde problemen in stand houden terwijl we eigenlijk diep van binnen weten dat het niet klopt wat we aan het doen zijn, maar ja, we willen zo graag gelijk…..: en dat is waar de cirkel ontstaat. Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat ze hierdoor hun eigen geluk in de weg staan. Hoe erg is het om geen gelijk te krijgen?? Om de dingen te laten zijn zoals ze zijn? Om eerlijk te zijn naar jezelf en naar wat jij op dit moment creëert in jouw leven? Alleen vanuit eerlijkheid kun je constructieve wijzigingen in jouw leven aanbrengen.

Echte eerlijkheid zorgt ervoor dat je als het ware door het probleem heen kunt kijken, het probleem het probleem kunt laten ‘zijn’ in al haar schoonheid. Hierdoor ben je in staat ervoor te kiezen om het op te lossen. Je gaat dan ook zien dat de oplossing van het probleem (van ieder probleem), niet ligt in méér van het probleem. Je gaat zien dat de oplossing van het probleem is te vinden in het verleggen van de focus op het probleem (negatief door het te creëren of in stand te houden en positief door ervan weg te willen door het ‘aan te pakken’) naar de focus op de oplossing van het probleem. En de oplossing ben je zelf. Door volledig in het nu aanwezig te zijn, heb je jouw probleem niet meer nodig. Problemen kunnen in het nu namelijk niet bestaan, het zijn dingen van het ego en dat leeft in het verleden of in de toekomst.

Dus Aan Jou De Vraag: Wil Je Gelijk Of Kies Je Voor Geluk??

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, ,

No comments yet.

Geef een reactie