Heb jij al gehoord van diabetes type 3?

heb je al gehoord van diabetes type 3 by Carola van Bemmelen

Sinds de ontdekking in 2005 is er steeds meer aandacht voor diabetes type 3, ook wel diabetes in de hersenen genoemd.

De symptomen zijn zelfs zo verwant met Alzheimer en Dementie, dat wetenschappers het niet onwaarschijnlijk achten dat Alzheimer weleens het gevolg zou kunnen zijn van diabetes type 3: insuline resistentie in de hersenen, mogelijk met alzheimer als gevolg.

Ook bij diabetes type 3 treden de voor Alzheimer kenmerkende symptomen op zoals geheugenverlies en de verwarring die daar vaak aan vooraf gaat. Dit is waarschijnlijk de reden dat diabetes type 3 nu pas is ontdekt.

Insulineproductie in de hersenen

Het is begonnen met de ontdekking dat niet alleen de pancreas insuline produceert, maar dat ook de hersenen kleine hoeveelheden insuline produceren. Deze insuline helpt in de hersenen bij de opslag van onze herinneringen in het geheugen en bij het maken van nieuwe hersencellen. Daarnaast helpt het ook bij het vormen van bloedvaten in de hersenen en beschermt het de hersenen tegen stoffen die de insulinereceptoren op de cellen kunnen vernietigen.

Diabetes type 3: insulineresistentie in de hersenen

Bij diabetes type 3 produceren de hersenen onvoldoende insuline of zijn ze resistent (of ‘doof’) voor een teveel aan insuline in het lichaam, waardoor de insuline in de hersenen niet meer haar taak kan vervullen.

In het laatste geval zijn de insulinereceptoren minder gevoelig voor de insuline en krijgen de hersencellen te weinig insuline (ook al is er misschien een overschot aan insuline….). Het feit dat de insulinewerking in de hersenen verstoord is, zorgt ervoor dat de insulinereceptoren af zullen sterven waardoor de hersenen steeds moeilijker en steeds minder herinneringen kunnen opslaan en het geheugen achteruit zal gaan.

Wie kan diabetes type 3 ontwikkelen?

Over het algemeen kan gezegd worden dat met name mensen met diabetes type 1 of type 2, een grotere kans hebben om ook diabetes type 3 te ontwikkelen. Verder heeft onderzoek tot nu toe uitgewezen dat met name vrouwen een grotere kans hebben om diabetes type 3 te ontwikkelen, overgewicht speelt hierin een hele belangrijke rol.

Hoe wordt diabetes type 3 veroorzaakt?

Hoe diabetes type 3 exact wordt veroorzaakt is nog niet duidelijk. Er is nog niet aangetoond dat insulineresistentie in het lichaam (zoals dat het geval is bij diabetes type 2) ook leidt tot insulineresistentie of een verstoorde insulinewerking in de hersenen, maar dit is wel aannemelijk.

Mensen met Alzheimer hebben last van een klontering van zgn. bèta-amyloid eiwitten in de hersenen. Deze klontering ontstaat omdat deze eiwitten op de een of andere manier niet goed of niet snel genoeg worden afgebroken. Insuline zou hierin weleens een rol kunnen spelen. Het eiwit dat nodig is voor de afbraak van de bèta-amyloid eiwitten zorgt namelijk ook voor de afbraak van insuline in de hersenen.

Bij mensen met diabetes type 2 maakt het lichaam grotere hoeveelheden insuline aan waardoor de hoeveelheid insuline in de hersenen waarschijnlijk ook groter zal zijn dan benodigd is. Hierdoor ligt er een extra druk op het eiwit dat eigenlijk de bèta-amyloid eiwitten af zou moeten breken. Dit zal zich teveel bezig houden met de insuline waardoor de bèta-amyloid samen zal klonteren en schade kan aanrichten in de hersenen.

Hoe kun je diabetes type 3 voorkomen?

Het is inmiddels overduidelijk dat ons huidige eetpatroon, waarin we veel geraffineerde suikers eten en drinken in combinatie met kant en klare snacks die de nodige transvetten bevatten het lichaam niet dient. Dit eetpatroon, vaak in combinatie met te weinig beweging, wordt op dit moment dan ook gezien als een grote veroorzaker van diabetes type 2 en 3.

Net als bij diabetes type 2 is het allerbelangrijkste een goede, gezonde voeding, gecombineerd met een gezonde portie dagelijkse beweging en het vermijden van ongezonde stress. Vermijd waar mogelijk alle toegevoegde suikers en de snelle koolhydraten die in het lichaam direct worden omgezet in suikers. De eetregels van de Sugarchallenge kun je hiervoor prima toepassen.

NB: Over diabetes type 3 is nog niet zoveel bekend, het is nog een relatief jonge vorm van diabetes, maar wetenschappers verwachten de komende jaren een epidemie van mensen die dit type diabetes ontwikkelen….. gelukkig kun je zelf veel doen om dit in jouw lichaam te voorkomen!

Stappenplan voor diabeten

, ,

No comments yet.

Geef een reactie