Help, ik val niet meer af!

help ik val niet meer af by Carola van Bemmelen

Help, ik val niet meer af. Wat ik ook doe, er gaat gewoon geen gram meer af, sterker nog, het lijkt wel alsof ik weer dikker word…

Carola, wat moet ik nu doen? Ik zou zo graag een maatje minder willen… Ik bedoel, maatje 38 hoeft echt niet meer, maar weg van maat 46 zou toch wel heel mooi zijn.

Ik wil ook ABSOLUUT niet meer dikker worden… Ooooohhh, ik zie nu al op tegen de vakantie over vier maanden!’

Regelmatig ontvang ik dit soort noodkreten van mensen, waarbij ik vervolgens met twee heel droevige ogen, vol verwachting, als een soort van redder in nood, word aangekeken in de hoop dat ik dé oplossing kan geven. Ik kan veel, en beschik inmiddels over een behoorlijk arsenaal aan truukjes en ‘wijze raad’, maar ook mijn kennis en kunde zijn helaas niet altijd voldoende.

Het is niet zo snel goed..

De worsteling met het lichaam is voor veel mensen een eeuwige strijd. Er mankeert namelijk van alles aan ons: we zijn te dik, te dun, te klein, te groot, hebben te weinig vet op de heupen (of teveel heupen), we hebben te grote borsten of ze zijn te klein, of (en das helemaaaaaal niet leuk..) ze hangen… We hebben teveel taille of juist te weinig, we willen een platte buik terwijl de natuur ons een prachtige welving heeft gegeven, onze bovenbenen zijn te dik of juist te dun en we hebben te stevige billen in de broek…. Nou ja, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Afgelopen winter had ik tijdelijk een huisgenootje. Met maat 38, grmbl…. Het allerergste was nog dat ze onbeperkt kon eten wat ze wilde, er kwam werkelijk geen gram bij… Waar ik tot die tijd uiterst tevreden was met mijn maatje 40, voelde ik me ineens superdik. Ik ging mijn lichaam met hele andere ogen bekijken en vergelijken met dat van haar. Vond mijn mooi gevormde kont ineens toch wel stevig en mijn bovenbenen… tsja ook daar mocht eigenlijk wel iets vanaf. Ik schaamde me terwijl ik mezelf op deze gedachten betrapte. Omdat ik zeker weet dat heel veel mensen direct met mij zouden willen ruilen. En dat ik eigenlijk heel dankbaar zou moeten zijn met mijn mooie, gezonde lichaam. Maar toch…

Het gras en de overkant…

Zodra we onszelf gaan vergelijken met iets of iemand buiten onszelf lopen we het enorme risico dat we ontevreden raken met wat we zelf hebben. Op de een of andere manier lijkt het gras nou eenmaal altijd groener aan de overkant. Toch is het gras overal hetzelfde… sterker nog: het gras is overal exact zoals het moet zijn. Dat betekent dat jouw lichaam op dit moment helemaal perfect is, zoals het NU moet zijn.

De buitenwereld laat ons echter geloven dat dit niet zo is. Die laat ons geloven dat we eerst dienen te voldoen aan bepaalde maatstaven voordat er van ons wordt gehouden. Dit zorgt bij heel veel mensen voor een boel frustratie, pijn en verdriet. Het zorgt ervoor dat je hele dagen bezig bent met wat je wel en wat je niet ‘mag’. Wat wel en wat niet ‘goed’ is voor ‘de slanke lijn’. Maar het gaat er echt niet om hoe dik of hoe slank je bent. Het gaat erom dat je gaat zien en accepteren dat jouw lichaam zoals het op dit moment is jou het beste helpt om jezelf uit te drukken zoals NU de bedoeling is.

De natuur is perfect, jij bent perfect en jouw lichaam is perfect! Soms hebben we een stevig lijf nodig omdat we anders niet overeind blijven of het (nog) niet lukt om onze ruimte in te nemen. Soms zijn we zo gevoelig voor de wereld om ons heen, dat een extra laagje vet nodig is om ons te beschermen tegen alle indrukken uit de buitenwereld. DAT IS OK! Jouw lichaam zoals het nu is, helpt je om te zijn wie je bent. Om jezelf op de best mogelijke manier uit te drukken. Vechten met jouw lichaam betekent dat je vecht met wie je nu bent. Een gevecht dat je nooit zult winnen!

Mijn advies:

  1. Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Vergelijk jezelf met jezelf. Als je die ander had moeten zijn, dan was je die ander wel geweest. Maar jij bent jij. Word de mooiste versie van jezelf die je je maar kunt bedenken!
  2. Waardeer alles (ja: ALLES!) aan je lijf zoals het nu is. Ga eens kijken wat jouw prachtige lichaam je op dit moment geeft. En dat kan van alles zijn. Het zorgt er in ieder geval voor dat je iedere dag weer kunt doen wat je doet, het draagt je door het leven heen. Maar het doet nog veel meer. Jouw lichaam IS jouw leven, zonder jouw lichaam is het afgelopen
  3. Laat los hoe het zou móeten zijn. Het is zoals het NU is en zoals het NU is, is het altijd goed. Beter dan nu kan niet. Echt niet. Dat is misschien iets dat de heren en dames marketeers je willen doen geloven, maar het is onmogelijk. Wat er NU is in jouw leven, hoe jouw lijf nu is, is wat je NU nodig hebt, sterker nog: je hebt het zelf gecreëerd, bewust of onbewust. Je leven wordt echt niet ineens stukken beter met die nieuwe schoenen, dat heerlijke stuk appeltaart of die andere auto. OK, even misschien, maar uiteindelijk blijf jij gewoon jij en val je weer terug in jezelf. Op het moment dat je jezelf volledig overgeeft aan dat wat NU is, dit volledig omarmt en accepteert ontstaat er rust en ruimte.
  4. Stop met focussen op alles wat je NIET wilt en NIET hebt en vooral: stop met bang zijn voor de toekomst. Focussen op wat je niet wilt of (nog) niet hebt geeft je juist meer van wat je niet wilt en niet hebt. Bang zijn maakt je verdrietig en zorgt ervoor dat je de leuke dingen van het leven mist. Kijk in plaats daarvan naar alles wat je nu hebt, wat je nu bent. Ook al ben je het er misschien niet helemaal mee eens: dit is waar je het nu mee zult moeten doen. Geniet ervan en wees er ontzettend dankbaar voor. Zoals een vriend van mij altijd zegt: ‘Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat’…

Smile!

Keer op keer als ik mezelf betrap op een ontevreden blik in de spiegel, als ik weer eens wanhopig met een vetrolletje in mijn handen sta, mijn broek nét niet dicht wil, of ik over mijn schouders naar mijn kont kijk (want dat doen vrouwen, dus ik ook…), dan realiseer ik me dat ik eigenlijk heel blij mag zijn met mezelf en geef ik mezelf uiteindelijk een grote ‘het is OK’ glimlach.

Ik prijs mezelf dankbaar dat ik het getroffen heb met een gezond lichaam dat mij overal naartoe brengt. Een prachtig lichaam dat ervoor zorgt dat ik iedere dag weer kan genieten van eten, drinken en de andere leuke dingen van het leven. OK, het is misschien niet perfect volgens de geldende mode maatstaven, maar hey, this is ME! Ik focus me vervolgens op de 90% van mijn lichaam en leven waar ik wél blij mee ben. En de rest? Ach, die valt dan niet meer op!

suikervrije afslanktips

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie