Hoe jouw gedachten jouw waarheid creëren

Hoe jouw gedachten jouw waarheid creeren by Carola van Bemmelen

‘Jouw huidige resultaten zijn niets anders dan de manifestatie van gedachten en acties uit het verleden…’ oftewel: het lichaam en de gezondheid die je hebt, heb je zelf gecreëerd, deels bewust, grotendeels onbewust….

Hoe werkt dat nu eigenlijk? Neem het voorbeeld suiker: je weet dat je verslaafd bent aan suiker, wilt er ook dolgraag van afkicken en toch stop je weer doodleuk een mars in je mond of eet je een halve zak M&M’s…. Zie je jezelf JA doen terwijl je je nog zo had voorgenomen om dit keer NEE te zeggen. Dit gedrag heeft te maken met de ‘kloof tussen weten en doen’. Je wéét dat je iets niet meer wilt, je neemt je voor om het niet meer te doen en toch doe je het gewoon weer. Dit komt doordat een groot gedeelte van ons gedrag onbewust is en gestuurd wordt door onze gedachten en overtuigingen.

50.000 gedachten per dag….

Wist je dat we per dag ruim 50.000 gedachten hebben en dat 98% van deze gedachten exact hetzelfde zijn als die van gisteren? Als je vervolgens bedenkt dat we vanuit onze (veelal onbewuste) gedachten onze werkelijkheid creëren, dan is het logisch dat we dag in dag uit hetzelfde creëren. Of eigenlijk kan ik beter zeggen: dat we iedere dag weer hetzelfde reactiepatroon vertonen…

Dit betekent ook dat onze resultaten iedere dag hetzelfde zullen zijn en dat we maximaal 2% verschil kunnen creëren per dag. Interessant nietwaar? Op het moment dat je sneller en meer resultaat wilt dan die 2% zal je je bewust moeten worden van je gedachten.

Bewustwording is de sleutel…

Tot snelle(re) verandering en andere resultaten. Weten is bewust. Doen, beslissen of handelen is meestal onbewust. De kloof tussen weten en doen, en de bepalende factor in je gedrag (en je resultaten), is je overtuiging. Helaas zijn we allemaal opgevoed in een wereld waarin kennis en feiten heel belangrijk wordt gevonden. Toch is dit niet waar het om gaat….

Ondanks alle kennis die we hebben is ruim 95% van de mensen stuurloos en handelt het gros van de mensen onbewust, vanuit de emotie. Ze reageren instinctief, net als dieren handelen ze vanuit de impuls van het moment. Zelfs de hele geleerde mensen onder ons zijn vaak ongeleide projectielen als het gaat om hun gedrag.

Wij zijn oneindige creatiekracht

In onze geest hebben we het oneindige en onbegrensde vermogen om alles te creëren wat we maar willen. Sterker nog: wij zijn oneindige creatiekracht die zichzelf iedere dag weer opnieuw creëert. Op het moment dat je iets droomt is het er al, je voelt hoe het is om daar te zijn, je ruikt wat je op dat moment ruikt, voelt wat je op dat moment voelt. Datgene waar je van droomt komt helemaal tot leven in al je zintuigen.

Des te sterker de gevoelens en het verlangen, des te dichter ben je vaak bij de manifestatie van dat wat je droomt. Let op: dit geldt voor bewuste dromen, maar ook voor onbewuste dromen. Een gedachte is ook een droom. Echter, de meeste mensen zijn zich niet of nauwelijks bewust van wat ze denken (en dus dromen).

Neem jouw leven in eigen hand!

Op het moment dat je je nog niet bewust bent van het feit dat jouw gedachten jouw werkelijkheid creëren wordt het tijd om wakker te worden! Je leeft (droomt) dan feitelijk nog heel onbewust en handelt vanuit deze onbewuste overtuigingen. Je reageert op dat wat je voelt. Als je vanuit daar creëert, lijkt het leven je te overkomen. Gebeurtenissen, mensen op je pad en resultaten. Toch is het mogelijk om jouw leven in eigen hand te nemen…..

De sleutel hiervoor is je bewust te worden van dat wat je denkt, doet en voelt. Door heel bewust waar te gaan nemen wat er in jou leeft, ga je zien hoe je reageert, wanneer je reageert en wat het uiteindelijke resultaat is. Vanuit daar krijg je de vrijheid om jouw leven weer in eigen hand te nemen. Op het moment dat je je bewust wordt van dat wat je denkt (en hoe je vervolgens reageert), krijg je jouw macht terug. In dat geval kun je namelijk kiezen tussen reageren (de gedachte volgen en dus suiker eten) of creëren (een andere gedachte ervoor in de plaats zetten en actief een andere kant op sturen).

Hoe doe je dat?

 • Stap 1: neem waar wat er in je leeft…
  Door waar te nemen wat er in je leeft word je je bewust van de gedachten die je denkt en de gevoelens en acties die daaruit voortvloeien. Als je hiermee begint adviseer ik je om dagelijks 5 minuten heel rustig te gaan zitten en als het ware te kijken naar je gedachten en welke gevoelens je hierbij voelt. Veroordeel je gedachten niet, neem ze slechts waar en word je ervan bewust. Je kunt je gedachten ook opschrijven (heel leuk om te doen, vooral als je ze terugleest…).
 • Stap 2: kijk naar jezelf alsof je in een film speelt…
  De volgende stap is om bij de dingen die je doet te proberen of je je gedachten waar kunt blijven nemen. Als het ware alsof je kijkt naar een film waarin je zelf de hoofdrolspeler bent. Je bent dan niet meer je gedachten, maar je bent de denker van je gedachten en vanuit die positie neem je jezelf waar. Kijk je naar jezelf. Je zult merken dat je zo steeds bewuster wordt van dat wat je doet en met name: dat wat ervoor zorgt dat je doet wat je doet.
 • Stap 3: word je bewust van jouw waarom…
  Waarom doe je de dingen die je doet? Wat wil je hiermee bereiken? Doe je ze omdat je ze doet, of doe je ze met een reden? Doe je ze omdat je aardig gevonden wilt worden, gezien wilt worden, wilt laten zien wat je allemaal kan en hoe goed je bent of doe je ze gewoon omdat je voelt dat je ze moet doen? Oftewel: doe je ze voorwaardelijk of onvoorwaardelijk? Word je boos of gefrustreerd als iets niet lukt dan ben je geheid voorwaardelijk bezig. Op het moment dat je het resultaat los kunt laten is dat wat je doet over het algemeen onvoorwaardelijk.
 • Stap 4: van reageren naar creëren…
  Tussen het denken van een gedachte en erop reageren bevindt zich een ruimte. In deze ruimte maak je de keuze om iets wel of niet te doen, zeggen, voelen etc. Deze ruimte is jouw moment van vrijheid, jouw moment van macht. Hier kun je ontdekken of je voorwaardelijk of onvoorwaardelijk bezig bent en beslissen wat je doet.Op het moment dat je je bewuster wordt van je gedachten en wat je creëert kun je actief vanuit deze ruimte jouw beslissingen gaan nemen en wordt het leuk! Je stapt over van reageren naar creëren waardoor je meer en meer zelf de richting bepaalt van jouw leven. Hier komt het erop aan of je bereid bent om je oude overtuigingen en patronen in liefde los te laten. Zodat er ruimte ontstaat om ze te vervangen door nieuwe keuzes.

Belangrijk bij alle stappen is dat je handelt vanuit liefde naar jezelf, dat je jezelf niet veroordeelt voor wat je denkt, voelt en doet. Neem het eenvoudigweg waar, word je bewust van wat er gebeurt en vooral: durf eerlijk te zijn naar jezelf!

Uiteindelijk zal je zien dat dit steeds makkelijker gaat en komt er vanzelf een moment dat je in steeds meer situaties jouw eigen bewuste keuzes gaat maken. Zo kom je stapje voor stapje dichter bij jouw vrijheid en jouw waarheid. En onthoud: een kind valt gemiddeld 10.000 keer voordat het kan lopen, dus geef jezelf een beetje tijd en ruimte!

Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is, waar je tegenaan loopt, deel het gerust hieronder, wie weet kan ik je een stukje op weg helpen!

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, ,

2 Responses to Hoe jouw gedachten jouw waarheid creëren

 1. Ray 03/07/2018 at 01:35 #

  Ongelofelijk hoe dit artikel zich aan mij openbaart als een loepzuivere spiegel. Thx!

  • Beheerder 03/07/2018 at 13:58 #

   Heel graag gedaan Ray

Geef een reactie