Hoe kan je mentaal vrij zijn?

Hoe kan je mentaal vrij zijn?

‘In mijn praktijk als coach ervaar ik dagelijks hoe mensen gevangen zijn door bepaalde gedachten en emoties die worden ervaren als blokkades die ervoor zorgen dat we keer op keer weer “terugvallen” in oude patronen, zoals het eten van suiker.

Als je meedoet aan de Sugarchallenge bestaat de kans dat je tegen dit soort blokkades aanloopt en/ of je er bewust van wordt Maar ja, wat dan? Hoe kun je dit oplossen?

Mentale vrijheid is geen utopie

Wanneer je de structuur van blokkades gaat herkennen en begrijpen, wordt het mogelijk om met vrij eenvoudige technieken jezelf hiervan te bevrijden. Hierdoor word je niet alleen mentaal vrij, het geeft je ook steeds meer het roer van jouw eigen leven in handen.

Angst is de hoofdoorzaak van mentale blokkades

Angst is HET oerinstinct dat je laat overleven, je beschermt, maar soms ook tegenhoudt om dat waar je zo naar verlangt te bereiken.

Angst is van levensbelang

De emotie angst is voor ons mensen (en voor dieren) van cruciaal levensbelang! Wanneer je geen angst zou hebben, dan kun je niet lang overleven. Angst zorgt ervoor dat je precies dat doet wat nodig is om het gesignaleerde gevaar weg te nemen of te ontwijken. In onze westerse maatschappij zijn er niet veel directe levensbedreigende gevaren meer, maar toch is er een aantal “gevaren” waarvoor je angst voor kunt hebben, veel angst. Zoveel angst dat het moeilijk is om ze los te laten.

Angsten van nu kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Verlies van je gezondheid
  • Verlies van je levenspartner
  • De rest van je leven alleen te blijven
  • Je baan te verliezen
  • Je de huur/hypotheek niet meer kunt betalen
  • Werkloos raken of in de bijstand terecht komen

Kenmerkend van al deze angsten is dat ze niet direct levensbedreigend zijn. Voor de bijeffecten geldt dit wellicht, maar de angst op zich zorgt er niet direct voor dat je leven in gevaar komt.

Angst dwingt aandacht af

Dat is ook logisch want als je het signaal negeert dat er gevaar is, kan dat levensbedreigend zijn, tenminste dat is wat het oerinstinct ervan “denkt”. Angst dwingt je om in actie te komen en de situatie onder controle te krijgen.

Angst is een ‘keuze’

In de film After Earth, geeft de hoofdrolspeler Will Smith een diepgaande wijsheid door aan zijn zoon. Op een moment dat zijn zoon bevangen is door angst, vertelt hij hem;

“Angst is niet reëel. We denken dat het reëel is omdat we het voelen…
Maar het leeft alleen in ons, nergens anders.
De enige plaats waar angst kan bestaan is in onze gedachten over de toekomst.
Angst is het product van onze verbeelding, het zorgt ervoor dat we bang zijn voor dingen die niet werkelijk bestaan en misschien zelfs nooit zullen bestaan.
Aan de andere kant, gevaar is reëel. Maar angst is een keuze.“

Zo bevrijd je jezelf van angst

Als angst inderdaad een keuze is, dan is het ook mogelijk om een andere keuze te maken. Dat lijkt misschien moeilijk en vraagt wellicht enige oefening, maar het is wel degelijk mogelijk. De emotie angst is een emotie die in jou actief is. Hij is van jou en jij kunt beslissen wat je ermee doet. Angst heb je vaak voor iets wat in negen van de tien gevallen op dat moment helemaal niet in jouw leven aanwezig is.

Will Smith gaat verder: hij legt ook uit hoe je er mee om kunt gaan, lees maar:

“Hoe kun je omgaan met de angst die in jou leeft?
Richt jezelf op dat wat er op DIT moment WEL in jouw leven aanwezig is.
Wat zie je NU? Wat hoor je NU? Wat ruik je NU? Waar ben je NU?
Beweeg je verbeeldingskracht weg van de “zelfbedachte” dingen waar je angst voor hebt en die er op dit moment helemaal niet zijn.
Hoe voel je, je NU? Wat kies je te voelen?“

Door je aandacht te richten op dat wat je nu wel hebt, dat wat er nu wel is, leid je jouw aandacht weg van dat wat er op dit moment nog niet is en misschien nooit zal komen. Hierdoor zorg je ervoor dat je gedachten en daardoor ook je emoties tot rust komen. Jouw emoties worden NIET bepaald door wat er werkelijk is, ze worden bepaald door waar je jouw AANDACHT op richt, zodat je onderbewuste “denkt” dat het aanwezig is.

Waarom is het zo moeilijk om je aandacht op wat anders te richten?

De menselijke hersenen zijn een oplossingsmachine. Een orgaan wat perfect ontwikkeld is om oplossingen te bedenken voor problemen. Voor de hersenen bestaat er alleen het NU. Een gevoel van angst is daarom voor de hersenen het signaal dat er NU een gevaar is, waardoor ze er direct alles aan zullen doen om het gevaar onder controle te krijgen. Onze hersenen gaan net zo lang door met denken tot er een oplossing gevonden is waar het oerinstinct vertrouwen in heeft (hoe bizar de bedachte oplossing soms ook is).

Als het oerinstinct vertrouwen heeft in de oplossing die de hersenen bedacht hebben, wordt het niet alleen rustig in je hoofd, dan zal het gevoel van angst plaatsmaken voor een gevoel van vertrouwen. Een gevoel van waakzaamheid zal nog wel actief blijven, je weet immers maar nooit of het gevaar nog terug komt, maar in principe is het weer rustig.

Je aandacht verleggen maakt vrij

Maar let op: aandacht verleggen is iets anders dan wegduwen wat je ervaart. Het gaat erom dat je erkent wat er in je hoofd speelt, en dat je jezelf als het ware gerust gaat stellen zoals je dat met een kind zou doen. Door te kijken naar wat er nu wel is, steeds maar weer. Het is heel belangrijk om heel bewust waar te nemen wat er in je gebeurt als je dit doet. Je voelt dan als het goed is dat je angst minder wordt en je merkt dat het rustiger wordt in je hoofd. Door dit steeds maar weer bewust te ervaren zul je merken dat je onderbewustzijn steeds meer vertrouwen krijgt dat het goed is om je aandacht te verleggen naar dat wat er nu we wel is, dat het veilig is waardoor het steeds makkelijker wordt om uit de spiraal van het ‘angstdenken’ te komen.

Je bent VRIJ!

Nu heb je je zelf bevrijd, bevrijd van de verkramping van angst, bevrijd van het doen van acties die achteraf helemaal niet nodig bleken te zijn. Acties die er vaak zelfs juist voor zorgen dat dat waar je angst voor had werkelijkheid wordt!

Je blijft wel waakzaam voor gevaar, maar wordt niet meer gevangen gehouden door een angstkramp. Doordat je je bevrijd hebt van de angstkramp, komt er ontzettend veel denkvermogen vrij. Denkvermogen waarin ideeën kunnen ontstaan waarmee jij jouw leven actief kan gaan sturen in de richting waar je naar verlangt.

Dit is wat ik zelf heb ervaren en wat veel van de mensen die ik heb mogen begeleiden op deze weg nu ervaren. Vrijwel allemaal geven ze aan dat ze nu het gevoel hebben eindelijk hun leven te leven zoals zij dat kiezen, dat ze vrij zijn. Hoe mooi is dat!

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie