Insuline, de vetvasthouder…

Marjolein Dubbers Insuline, de vetvasthouder

Gastblog van Marjolein Dubbers! Zij is het brein achter de Energieke Vrouwen Academie, waarin zij alle informatie geeft die vrouwen 40+ nodig hebben om gezond te blijven. Deze blog is overigens geschreven voor vrouwen én voor mannen, want insuline werkt voor ons allemaal op dezelfde manier!

Ben jij ook zo blij dat het weer januari is? Dat de decembermaand met alle zoete verleidingen weer achter je ligt? Veel mensen vechten met hun gewicht. Met name voor de 40 plussers onder ons lijkt het helemaal lastig om je ideale gewicht te bereiken of zelfs maar te behouden. Ben je ook al begonnen met een nieuwjaarsdieet? Mag ik je dan 1 tip geven? De sleutel tot blijvend succes is het hormoon insuline en niet het tellen van calorieën.

Calorieën tellen is uit het jaar nul

el jij nog steeds calorieën? Stop ermee. Dat is een fossiel overblijfsel uit het jaar nul. Duizend calorieën aan vetten eten heeft een heel ander effect op je lichaam dan duizend calorieën aan koolhydraten of eiwitten. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Mensen vielen af op een dieet van 1500 calorieën per dag aan voornamelijk vetten, ze bleven ongeveer gelijk bij voornamelijk 1500 calorieën aan eiwitten en ze kwamen aan op een dieet van 1500 calorieën aan koolhydraten. Dit heeft alles te maken met het feit dat je lichaam bij het eten van koolhydraten het hormoon insuline aanmaakt. Insuline is het hormoon dat bepaalt of je lichaam in staat is om vet te verbranden of dat het dit vet lekker vasthoudt. Daar zit de sleutel tot afvallen.

Insuline; zorgt voor energie in je cellen

Je lichaam heeft energie nodig, dat is logisch. Door het eten van suiker of geraffineerde koolhydraten (is ook een vorm van suiker) krijg je een snelle boost energie. Met suiker bedoel ik suikers in allerlei vormen zoals honing, koek, snoep, gezoete yoghurt, vruchtensappen, agavesiroop, en zelfs gedroogd fruit. Deze energie krijg je omdat het eten van deze suikers ervoor zorgt dat het glucosegehalte in je bloed stijgt. Dit wordt ook wel je bloedsuikerspiegel genoemd. Zodra je bloedsuikerspiegel stijgt krijgt je alvleesklier een seintje om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is namelijk nodig om de glucose naar je cellen te brengen waar ze nodig zijn om energie te geven. Dit kunnen je spiercellen zijn maar ook cellen in je hersenen zodat je helder kunt denken. Is er een overschot aan suikers dan slaat het lichaam dit op in de voorraadkamer voor barre tijden: je vetcellen. Door dit alles daalt je bloedsuikerspiegel weer. Tot zover is er niets aan de hand, je lichaam werkt perfect.

Verstoringen van je bloedsuikerspiegel

We zijn niet gebouwd als mens op de overvloed van (zoete) voeding en granen die we heden ten dage hebben. We zijn gebouwd op schaarste. Door het te vaak en teveel eten van suikers/geraffineerde koolhydraten raakt je bloedsuikerspiegel uit balans. Je krijgt dan eerst een piek en nadat de insuline haar werk heeft gedaan ontstaat er een dal. Dit herken je misschien wel als een lunchdip; na het eten van vier boterhammen met een kop koffie voel je je moe. Eigenlijk heb je nog zin in een mars. Of je krijgt een dinerdip na het eten van een bord pasta. Languit op de bank lijkt de enige aantrekkelijke optie. Herkenbaar? Dat is het dal in je bloedsuikerspiegel. Je insuline heeft dan zo hard gewerkt dat er een dal is ontstaan in je bloedsuikerspiegel. Dit dal zorgt ervoor dat je moe bent, maar ook dat je honger krijgt en weer wilt eten (ook al heb je net een stevige maaltijd achter de kiezen). Herken je dit?

Insuline; het vetopslag- en vetvastzet hormoon

Het nadeel van teveel en te vaak insuline in je bloed is dat je cellen het vermogen verliezen om te reageren op deze insuline. Hierdoor gaat je lichaam nóg meer insuline aanmaken want je bloedsuikerspiegel móet naar beneden. Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort je stofwisseling. Onthoud dat zolang er insuline in je bloed circuleert je lichaam stopt met het verbranden van vet. Dat is logisch want er is immers genoeg energie te halen uit de glucose in je bloed. Gebeurt dit echter vaak en veel dan gaat je lichaam je vet gewoon vastzetten. Het lijkt er immers op of je je vet nooit nodig hebt voor gebruik van energie, er is altijd energie te halen uit je bloedsuiker. Je lichaam “vergeet” als het ware dat het ook je vet kan verbranden om energie te krijgen. Ook als je minder gaat eten.

Hoe minder gevoelig je bent (geraakt) voor insuline, hoe meer vet je lichaam opslaat. In plaats van je spier- en hersencellen worden je vetcellen bevoorraad. Waardoor jij suikers blijft eten omdat je het gevoel hebt dat je steeds energie tekort komt. Dat klopt ook! Je lichaam schreeuwt om energie, maar de overdaad aan insuline heeft je stofwisseling verstoord. Andersom geldt ook: hoe gevoeliger je lichaam is voor insuline hoe meer suikers er naar je spieren en hersenen gaan om te worden verbrand om je energie te geven.

Ben jij ongevoelig voor insuline?

Het eerste stadium van ongevoeligheid voor insuline, ook wel insulineresistentie genoemd, bevat kenmerken als: enorme trek in suikers en koolhydraten, emotie eten, dikker worden in de taille (zwembandje), steeds meer moeite om af te vallen, vermoeid na een maaltijd, over het algemeen laag energieniveau, hoog cholesterol, last van maagzuur, slapeloosheid, onregelmatige menstruatie. Hierbij hoort dus ook dikker worden zonder dat je meer gaat eten: het grote probleem van veel mannen en vrouwen 40+.

De gouden tip: breng je bloedsuikerspiegel in balans

De enige oplossing is dus je bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen en ervoor te zorgen dat er geen pieken en dalen ontstaan. Dan gaat je lichaam langzaam weer over op vet verbranden. Het goede nieuws is, dat dat helemaal zo moeilijk niet is. Als je gaat eten conform de richtlijnen in mijn gratis e-book {Eet meer Energie} dan ben je al een heel eind op de goede weg. Hier wil ik nog wel het volgende aan toe voegen.

  1. Sla je ontbijt niet over. Nooit! Wat je ontbijt legt de basis voor je bloedsuikerspiegel voor de rest van de dag. Zorg voor een goede balans in eiwitten, gezonde vetten en wat trage koolhydraten. Binnenkort zal ik zorgen voor een receptenboek met goede ontbijtrecepten.
  2. Verdeel het eten goed over de hele dag. Honger jezelf overdag niet uit omdat je ‘s avonds een etentje hebt. Zie je bloedsuikerspiegel echt als een grafiek die je gedurende de dag zo stabiel mogelijk moet zien te houden. Merk je een energiedip zorg dan dat je gezonde snacks bij de hand hebt.
  3. Wees geduldig en lief voor jezelf. Heb je al 20 jaar overgewicht dan kan je daar op je 50ste echt vanaf komen maar het zal tijd vergen. Geef niet op als je bent gezwicht voor een stuk chocola (wat mij nog wel eens overkomt ). Geniet ervan en pak gewoon de draad weer op. Zie het niet als een dieet maar als werken aan je vitaliteit en gezondheid. Heb een mooi doel voor ogen en visualiseer dat als je het even moeilijk hebt. Dat helpt. Echt!

Zoek je ondersteuning bij het aanpakken van je suikerverslaving, dan kan ik het Sugarchallenge programma van Carola van harte aanbevelen.

Sugarchallenge - 3 Suikervrije dagmenu´s gratis voor jou! - by Carola van Bemmelen

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie