De kracht van focus

De kracht van focus by Carola van Bemmelen

Als ik aan mensen vertel dat ik (grotendeels) suikervrij leef dan ontvang ik vaak de reactie: ‘Wow, wat knap, dat zou ik echt noooooooiiit kunnen’… vervolgens gevolgd door de vraag: ‘Hoe doe je dat dan, want óóóóóóóveral zit toch suiker in?’.

In mezelf moet ik dan altijd lachen. Want ik weet inmiddels wel beter: suikervrij leven is wel degelijk goed mogelijk en is veel makkelijker dan de meeste mensen denken.

‘Alles wat ik lekker vind bevat suiker’

Toch raken veel mensen die aan hun Sugarchallenge beginnen in paniek en zie ik veel berichten in de Facebookgroep beginnen met: ‘Help! Het lijkt wel alsof ik niets meer kan eten, alles wat ik lekker vind bevat suiker…. ‘ En dat klopt.

Veel dingen die we kennen en waarmee we zijn opgegroeid bevatten suiker, maar er zijn zeker evenveel dingen zonder suiker (die ook heel lekker zijn, maar die we nog niet kennen…). Je moet alleen even weten welke dat zijn…. En de truc is dat je die dingen veelal pas kunt zien als je stopt met focussen op wat je niet meer mag en jezelf toestaat om te denken in mogelijkheden.

We hebben geleerd te kijken naar wat niet goed is

Wat me opvalt, is dat onze hele maatschappij gebouwd lijkt te zijn rond alles wat er niet is, niet kan, niet mag of niet goed is. Met als gevolg dat er een enorm risico bestaat dat we nooit genoeg hebben en dat het moeilijk is om gelukkig te zijn met wat er nu is. Er is altijd wel iets dat beter kan. Dat begint al op de lagere school, waar bij een proefwerk hoofdzakelijk gekeken wordt naar de fouten die we maken.

Dit simpele voorbeeld zorgt ervoor dat we al heel jong leren om te focussen op wat we niet hebben, op wat er verkeerd gaat. Maar 3 foute antwoorden betekent nog steeds minimaal 7 goede antwoorden. Ook het nieuws is een prachtig voorbeeld: slecht nieuws verkoopt, goed nieuws vinden we veel minder interessant. Kinderen, maar ook volwassenen die een droom hebben, krijgen heel vaak te horen dat het toch niet gerealiseerd kan worden omdat er teveel bezwaren zijn….. met als gevolg dat ze er vaak al niet eens meer aan beginnen.

Leven vanuit schaarste-denken creëert schaarste

Zo is het ook met het stoppen met suiker: vanuit onze al jong aangeleerde ‘programmering’, zijn we geneigd om te gaan kijken naar alles dat niet meer mag en niet meer kan. Ik noem dat ook wel ‘leven vanuit schaarste-denken (je kijkt naar wat er niet is en kunt daardoor het gevoel krijgen dat je niet genoeg hebt of bent). Maar hoe zou het zijn als we ons gaan focussen op wat er nog wel mag en wat er wel is, nu, op dit moment? Als we gaan ‘leven vanuit mogelijkheden’?

Leven vanuit mogelijkheden creëert mogelijkheden

Afgelopen voorjaar heb ik op een lagere school een workshop gegeven over suiker en suikervrij eten. Na afloop heb ik de kinderen uitgedaagd om 1 week mee te ‘Sugarchallengen’. En daar zag ik direct al de verschillen in de reacties.

Hoewel alle kinderen het er echt over eens waren dat suiker niet gezond is, kwam het overgrote deel van hen direct met de meest waanzinnige excuses om vooral maar niet mee te hoeven doen (mijn moeder is jarig en dan kan ik geen gebak eten, ik ga twee keer in de week sporten: dan MOET ik echt suiker hebben, ik heb een verjaardagsfeestje van een vriendinnetje….)

De kinderen keken direct naar de problemen die ze tegen zouden kunnen komen als ze één week suikervrij mee zouden doen (en begonnen er daardoor uit voorhand maar niet aan…..). Het was geen kwestie van niet willen, meer een zaak van focussen op de obstakels en bang zijn om buiten de groep te vallen door te kiezen voor een andere weg.

Toch was er één jongetje dat dacht in mogelijkheden. Hij begon me direct te vragen wat er allemaal wel mocht en stelde zo als het ware zijn weekmenu samen. Hij besloot vervolgens dat het allemaal reuze meeviel, ging het gewoon doen en heeft het met glans volbracht. Hij meldde mij achteraf dat het eigenlijk heel makkelijk was.

Dat waar je op focust, groeit

Er is een beroemd gezegde: ‘dat waar je op focust, groeit’. En het is waar. Daar waar je beslist om jouw aandacht op te richten, dat is wat er gaat leven. Voor jou, in jou, door jou. Dat is wat je om je heen ziet gebeuren en wat je gaat ervaren, simpelweg omdat je door jouw focus ervoor gekozen hebt om jouw leven door een bepaalde filter (of bril) waar te nemen.

Op het moment dat je focust op alles wat niet (meer) mag en niet (meer) kan, dan is dat wat je gaat zien en zich zal realiseren in jouw leven. Je krijgt steeds meer lastige situaties op je pad waarin niets mogelijk lijkt te zijn en waarin alles lijkt te mislukken. Dat is de kracht van focus. Als je jezelf aanwent om te kijken naar wat er wel mogelijk is en naar wat er wel kan, dan ga je steeds meer mogelijkheden zien, er komen mensen op je pad die je kunnen helpen en je creëert ruimte voor jezelf om te groeien in jouw nieuwe leefstijl.

Jij bent jouw grens

Een goede vriend zei ooit tegen me: ‘Carola, er zijn geen grenzen, wij zijn onze eigen grens’. Hij had gelijk. Wij bepalen de grenzen van ons leven en alles dat er voor ons mogelijk is door de focus die we kiezen! Probeer het eens uit: kijk vanaf nu iedere dag eens naar alle dingen die goed zijn gegaan en waar je blij van bent geworden (en deel deze hieronder). Kijk naar alles wat je wel kunt eten als je ervoor kiest om de suiker te laten staan. De mogelijkheden zijn enorm en inderdaad, er is geen grens. De grens begint en eindigt bij jou.

Sugarchallenge - 3 Suikervrije dagmenu´s gratis voor jou! - by Carola van Bemmelen

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie