Leven in het NU

leven in het NU by Carola van Bemmelen

‘Ik maak me nergens meer druk over, ik leef volledig in het NU en besteed geen aandacht meer aan dingen die in het verleden zijn gebeurd’. ‘Het NU is het enige dat telt, morgen zie ik wel weer verder…’ Op dit moment hoor ik dergelijke uitspraken steeds vaker en uiteraard roep ik er zelf ook regelmatig iets ‘interessants’ over… Ook ik onderschrijf dat het leven gaat om het NU, om hier aanwezig ZIJN, maar toch….. vandaag is het resultaat van het NU uit het verleden en het NU van morgen is het resultaat van het NU van vandaag. Alleen maar in het NU leven is in mijn ogen dan ook iets geNUanceerder..

NU = Verleden + Heden + Toekomst

Gezien het feit dat het NU wordt gevormd door al je acties uit het verleden en dat de toekomst wordt gevormd door alle acties die je NU onderneemt, zou je kunnen zeggen dat je verleden, heden en toekomst alleen maar NU kan beleven. Dat is immers waar ze samen komen. Het verleden legt het fundament waarop je NU leeft en het NU legt het fundament voor jouw leven van morgen. Het gaat er dus om wat je NU doet, wat je NU voelt, hoe je er NU voor kiest om jouw leven vorm te geven.

Het NU is de basis, het vertrekpunt

Op het moment dat je droomt van een andere toekomst, dan kun je daarvoor alleen maar NU actie ondernemen. En dan kan het best zijn dat je daarvoor eerst nog enige zaken uit de weg dient te ruimen die je in het verleden hebt gecreëerd en tot NU toe nog niet onder ogen hebt willen zien. Doe je dat niet, dan zal je eeuwig je verleden opnieuw blijven creëren. Het is hetzelfde als je kamer schoonmaken en alle rommel onder het bed gooien. Je kunt de rommel misschien niet meer zien, maar ze is er wel degelijk.

Het NU ontkennen

Inmiddels ben ik er proefondervindelijk achter gekomen dat de natuur een aantal manieren heeft om het NU te ontkennen, om te vluchten voor dat wat er NU is, misschien herken je ze wel (de meestgebruikte vluchtroute verloopt via onderstaande stappen):

  • angst – ontkenning: weglopen voor dat wat er is zodat je de realiteit niet onder ogen hoeft te zien
  • angst – strijd en/of controle: wanhopig zoeken naar oplossingen buiten jezelf, van alles uitproberen en duidelijkheid willen afdwingen
  • angst – vechten: je bent het er niet mee eens, wordt boos op de situatie, geeft anderen de schuld en verzet je met hand en tand tegen dat wat NU is
  • angst – acceptatie: uiteindelijk komt het punt dat je alles hebt geprobeerd, niets is gelukt en je weet het niet meer. Moe van het vechten laat je los en dan….. kom je in de….
  • overgave – rust – oplossing: vanuit overgave aan dat wat er NU is, ontstaat er rust en ruimte waarin het ‘probleem’ oplost. A Vanuit daar kun je gaan samenwerken met de situatie en kan vanuit vertrouwen en als je accepteert wat er NU is en je eraan overgeeft, dan is wat er NU is geen probleem meer (ook al ben je het er niet mee eens!) en lost het probleem dus op. Vanuit de ruimte die dan ontstaat kan een passende oplossing ontstaan.

Acceptatie is vaak de oplossing!

We ploeteren, we strijden en stoppen vaak een heleboel energie in ‘problemen’ waarvan wij vinden dat ze opgelost moeten worden. Ons niet realiserend dat we daarmee juist het probleem in stand houden en vaak groter maken. In onze woeste pogingen om onze problemen aan te pakken en uit te bannen creëren we vaak meer van hetzelfde. We beantwoorden agressie met agressie, schulden met meer lenen, overgewicht met minder eten (en dus vaak een nog grotere focus op eten), relatieproblemen met vreemd gaan etc. etc. Met al deze acties houden we het probleem in stand en maken we het vaak nog erger dan het al is. Het probleem is tegelijkertijd de oplossing en je kunt een probleem niet oplossen zoals het is ontstaan. De enige oplossing is volledige acceptatie van dat wat er is. Alleen acceptatie van wat er nu is, geeft ruimte voor een nieuwe toekomst. Een nieuwe toekomst die wordt geschapen vanuit het NU en gebouwd op de fundamenten uit het verleden. Vechten met hoe het NU is, betekent vechten met het verleden. Ontkennen wat er NU is, betekent vechten met de toekomst. Als je verleden of toekomst ontkent, dan kun je niet in het NU zijn omdat het NU bestaat uit alle drie! Datgene wat je NU denkt op te bouwen zal dan geen fundering hebben. Je zult continu herhalen wat je in het verleden hebt gedaan en daarmee meer van jouw verleden creëren in het NU.

We zijn ons verhaal

Dit geldt voor alle gebieden van het leven: gezondheid, de liefde, werk, om zo maar eens een paar dingen te noemen. Vaak klagen we wel en roepen we dat we het anders willen, maar zijn we niet bereid om de stappen te zetten om verandering aan te brengen. Het klagen wordt een ‘Way of life’ en voordat we het weten worden we ons verhaal. Leven we ons verhaal iedere dag weer. De huidige tijd is een tijd die aan ons vraagt om zelf weer volledig de verantwoording voor ons eigen leven te nemen. Om eerlijk te zijn naar onszelf en vanuit daar keuzes te maken. Uiteraard staat het je vrij om jezelf voor de gek te houden, maar ik weet inmiddels uit ervaring dat het je niets brengt en ervoor zorgt dat je iedere dag weer hetzelfde verhaal leeft (met dezelfde pijn, angsten en frustraties). Dat wat er nu is onder ogen durven zien, volledig in kaart brengen en onderzoeken, voelen wat het met je doet, net zolang totdat je bereid bent het volledig te accepteren en er geen verzet meer aanwezig is zal uiteindelijk rust en ruimte geven waarin de ware oplossing kan komen. Op dat moment en in die ruimte ontvang je de inspiratie en de kracht die je nodig hebt. Of, zoals Einstein ooit heeft gezegd:

‘Focus niet op het probleem, focus op de oplossing. De oplossing ligt achter het probleem. Je kunt haar pas zien als je achter het probleem kunt kijken’.

Oftewel: om achter het probleem te kunnen kijken zal je haar eerst totaal moeten accepteren. Pas dan gaat ze aan de kant….

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, ,

No comments yet.

Geef een reactie