Mijn Suikerverslaving

Mijn suikerverslaving by Carola van Bemmelen

Eigenlijk is het allemaal begonnen als een grapje, de SUGARCHALLENGE….. Ik was op de verjaardag van een vriendin en zij vertelde me dat ze was gestopt met het eten van suiker naar aanleiding van een workshop die ik had gegeven. Ze had dit twee weken volgehouden en was toen voor de bijl gegaan vanwege een heerlijk stuk appeltaart. Daarna was het mis…. Ik antwoordde dat het mij ook steeds weer zo verging. Dat mijn langste suikervrije periode 3 weken is geweest (en dat ik me nog nooit zo goed heb gevoeld als toen…).

Samen kwamen we tot de conclusie dat onze suikerverslavingen dusdanig waren dat we het niet zouden redden om hier zelfstandig van af te kicken. We besloten een oproepje te plaatsen op Facebook voor de SUGARCHALLENGE: 1 maand suikervrij eten en drinken. Dit met het idee dat er vast nog wel 3 of 4 mensen mee zouden willen doen zodat we een ‘supportgroepje’ zouden hebben om ervaringen te delen. Dat hebben we geweten: ruim 300 mensen uit meerdere landen hebben zich inmiddels aangemeld en de aanmeldingen blijven binnenkomen. Het supportgroepje is een waar supportersvak geworden! Nooit geweten dat dit bij zoveel mensen leeft!

Inmiddels zijn we bezig met dag 5 van onze suikervrije uitdaging en deze keer gaat het lukken! De eerste dagen waren een makkie, maar nu wordt het taaier. Als rasechte junk ervaar ik dat in mijn hoofd de roep om suiker en vooral chocolade steeds heviger wordt. Ik maak mezelf wijs dat ik best een doos met gezonde chocolade kan bestellen, niemand hoeft het toch te weten? Maar de ogen van de groep dwingen dus ik doe het niet…..

Suiker Is Mijn Vriend…

Ik weet dat de enige remedie om te kunnen breken met een gewoonte is door de gedachten en gevoelens waar te nemen die zorgen voor de trigger. Ik neem dus waar, ik neem waar wanneer ik zin heb in zoet, en vraag me af waarom ik zin heb in zoet. Ik neem waar wat ik voel op het moment dat er weer een verleiding wordt gepresenteerd en welke gedachten ik op dat moment denk. Heel langzaam kom ik erachter dat ik denk aan suiker als ik:

  • Moe ben
  • Iets wil ‘vieren’
  • Verdrietig of alleen ben
  • Me verveel
  • Aanspraak mis
  • Niet gezien word

Ik ontdek dat suiker mijn grote vriend is tijdens de eenzame momenten, het alleen zijn, het even niet mijn verhaal kwijt kunnen. Vooral op die momenten dat ik het even niet meer weet is daar altijd vriend suiker met instant liefde. Het vult, het verdooft en geeft me op een bepaalde manier gezelligheid en warmte. Ja, suiker en ik zijn dikke vrienden, suiker geeft mij de liefde en voldoening op die momenten dat ik haar nog niet in mezelf kan vinden. Suiker is er op die momenten dat ik niet tevreden ben met mezelf of mijn situatie.

Grappig eigenlijk, hoe mijn grootste vriend, tegelijkertijd ook mijn grootste vijand is. Ik weet namelijk dat ik me zoveel beter voel zonder suiker. Dat ik veel meer energie heb, helderder ben en ja, zelfs meer in contact ben met de liefde en het gevoel in mij als ik geen suikers neem. Maar toch: we kunnen niet mét en niet zonder elkaar. De grote vraag is dan ook: ‘Wat maakt dat ik toch steeds weer terugkeer naar de suiker?’. Ineens, tijdens weer een workshop die ik samen met vriendin en Chinese Geneeskundige geef, valt het kwartje…….

Suiker Is Aarding

Vanuit de Chinese geneeswijzen staat de smaak ‘zoet’ voor het element aarde. Voor aarding. Voor zijn wie je bent en het leven van jouw leven. Hier op aarde. In het HIER en NU. Ieder moment en iedere situatie waarin je niet daadwerkelijk jouw leven leeft raak je de verbinding met jezelf (en dus met de aarde) kwijt. Dat is waar suiker (of de zoete dingen van het leven) om de hoek komt kijken. Het houdt je letterlijk (door je in gewicht toe te laten nemen, maar ook door lichamelijke klachten te veroorzaken die ervoor zorgen dat je wel contact móet hebben met je lijf, al is het alleen maar omdat je je zo beroerd voelt….) en figuurlijk (doordat je je even weer beter voelt) hier op de aarde.

Dit verklaart waarom zoveel mensen problemen hebben met het laten staan van de suiker. Maar ook waarom suiker zo’n belangrijk onderdeel is van onze maatschappij. En waarom de suiker vaak zoveel sterker is dan je wilskracht. Op het moment dat jij een leven leeft dat niet van jou is, heb je de zoete smaak van suiker (of de ‘zoete dingen des levens’) keihard nodig om je goed te voelen en geaard te blijven. Dat is ook de reden waarom vele zieke mensen alleen maar de smaak zoet kunnen verdragen. Echter, suiker werkt maar kort en is voor het lichaam niet de meest ideale manier om te aarden. Door gebruik van teveel suiker pleeg je roofbouw in je lijf. In eerste instantie zal je het niet merken, maar suiker is een sluipmoordenaar die je lijf heel langzaam uitholt totdat er niets meer van over is.

De Enige Remedie….

De enige remedie om voor eens en voor altijd te breken met je suikerverslaving is door datgene te gaan doen wat jouw hart heeft, waarvoor je in de wieg bent gelegd. Ik noem het ook wel het leven van jouw waarheid, jouw visie. En die is voor ieder mens anders.

Jouw visie is wie je bent, het is hoe je praat, hoe je je kleedt, hoe je je presenteert in de buitenwereld, het is wat je raakt, waarin je geïnteresseerd bent, waarover je kunt blijven vertellen. Het zijn die dingen waarom andere mensen naar je toekomen, waar je goed in bent, wat je leuk vindt om te doen. Maar het is ook jouw worsteling met jezelf. Jouw visie ben JIJ! Je hoeft dus ‘alleen’ maar jezelf en jouw leven volledig te accepteren zoals je bent en zoals het is…. Jezelf te ZIJN…..

Ieder mens heeft een rode draad in zijn/ haar leven. In deze rode draad vind je jouw visie. Stop met haar te zoeken buiten jezelf, maar ga kijken naar wie je bent en wat je hebt aan talenten. Naar wat je leuk vindt en wat jou zo bijzonder maakt. Daarin vind je jouw visie en jouw blijheid voor jouw leven!

Weet je wat nu zo grappig is: jouw visie en blijheid komen als vanzelf naar boven zodra je stopt met het eten van suiker. O enne… mocht je willen: er is een bescheiden supportgroepje opgericht op Facebook zodat je het niet alleen hoeft te doen….. je kunt je via deze link aanmelden

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie