PMS en suiker

PMS en suiker by Carola van Bemmelen

Eén keer per maand kun je beter een blokje omlopen als je me tegen komt. Tijdens deze dagen is de hele wereld tegen me en barst ik bij het minste of geringste uit in een enorme huilbui.Ik hoor mezelf dingen zeggen en dingen denken die ik eigenlijk niet wil, maar kan het gewoon niet stoppen. Echt redelijk ben ik op zo’n moment ook niet.

Daarnaast heb ik een enorme behoefte aan eten. Vooral suiker en chocolade staan dan bovenaan mijn lijstje. Gelukkig weet ik inmiddels dat het om een tijdelijk moment van waanzin gaat dat vanzelf overgaat. Meestal ben ik de week erna ongesteld en voel ik me weer kiplekker…..

PMS…. Ik heb nooit geweten dat het bestond en nooit begrepen dat vrouwen volledig van de leg kunnen zijn hierdoor, totdat….. het mij ook gebeurde. Bijzonder hoor, om te ervaren hoe mijn hormonen (tijdelijk omgedoopt tot mormonen…) gewoon met me op de loop kunnen gaan.

Wat is PMS?

PMS (Pre Menstrueel Syndroom) is een verzamelnaam voor een hele groep klachten die gelinkt zijn aan de menstruatiecyclus van vrouwen. Deze klachten doen zich vaak voor rondom de menstruatiecyclus. Ze beginnen 1-2 weken voordat de menstruatie van start gaat en eindigen vaak op het moment dat de menstruatie begint of vlak erna. De mate waarin de symptomen zich manifesteren verschilt per vrouw en vaak ook per situatie. Ze kunnen variëren van mild tot aan heftige lichamelijke en psychische klachten.

Symptomen waar je aan kunt denken bij PMS zijn: depressieve gevoelens – een gevoel van onrust – stemmingswisselingen – prikkelbaarheid – concentratieproblemen – emotioneel zijn – vermoeidheid – eetaanvallen – fysieke symptomen zoals pijnlijke borsten, hoofdpijn, vocht vasthouden, spierpijnen.

PMS en je hormoonhuishouding

De mate van heftigheid waarin je PMS ervaart hangt veelal samen met de mate waarin je hormoonhuishouding in (of beter gezegd: uit) balans is. Dit wordt weer bepaald door wat je eet, de hoeveelheid stress die je ervaart en hoe het gesteld is met je lichamelijke conditie.

Hormonen die een rol spelen bij het ontstaan van PMS zijn de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron, maar ook de bijnierhormonen spelen een rol evenals een tekort aan het ‘feel good’ hormoon serotonine (vermoedelijk is dit de grote trigger voor de extra zoetbehoefte die veel vrouwen ervaren rondom de menstruatie). Daarnaast zijn er nog hormoonachtige stoffen, de prostaglandinen, die ook een belangrijke rol spelen.

PMS en suiker

Veel vrouwen hebben met name tijdens de periode voor de menstruatie een tekort aan het ‘feel good’ hormoon serotonine waardoor ze zin hebben in chocolade en suiker/ zetmeelhoudende voeding. Dit uit zich vaak in ongecontroleerde snaai aanvallen. Uit de suikers die worden gegeten kan het lichaam vervolgens heel snel en eenvoudig serotonine aanmaken en zo de tekorten weer aanvullen.

Met name chocolade bevat hoge concentraties fenylethylamine, een stof die belangrijk is voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast bevat (natuurlijke) chocolade veel mineralen waaronder calcium en magnesium, een stof waaraan veel vrouwen een tekort hebben. Dus dames: het is logisch dat we iedere maand weer zin hebben in zoet en chocolade!

Zo kun je PMS verminderen

Toch is het oppassen geblazen met de zoetigheid omdat deze juist de klachten verergert. Beter is het om de balans in het lichaam te optimaliseren zodat deze tijdelijke snoep en snaai aanvallen zullen verminderen en dientengevolge ook de PMS klachten langzaam zullen afnemen. Enkele tips die je hiervoor kunt toepassen:

 • Zorg voor voldoende dagelijkse inname van meervoudig onverzadigde vetzuren. Met name Teunisbloemolie helpt heel goed bij het verminderen van PMS klachten.
 • Neem dagelijks een goed vitamine B complex of zorg dat je voldoende avocado’s en peulvruchten eet, deze bevatten ook veel vitamine B. Hiermee verminder je de kans op de hormonale depressiviteit die vaak voorkomt bij PMS.
 • Neem dagelijks voldoende mineralen. Er zijn diverse mineralensupplementen op de markt speciaal voor vrouwen waarmee je direct alle benodigde mineralen binnenkrijgt. Met name de mineralen magnesium, calcium en zink zijn belangrijk.
 • Pas op met koffie, alcohol, suiker en nicotine, deze verergeren allemaal de PMS klachten.
 • Zorg voor voldoende beweging en ontspanning.
 • Zorg voor een goede nachtrust.

Suikervrije chocolade

Van veel deelnemers aan de Sugarchallenge hoor ik inmiddels dat het niet meer eten van suiker hun PMS klachten aanzienlijk heeft verminderd. Toch blijft voor een zeker even grote groep de maandelijkse roep om suikers een uitdaging.

Mocht je toch graag chocolade willen eten, dan begrijp ik dat helemaal! Daarom heb ik een aantal recepten verzameld voor suikervrije chocolade. Je vindt ze onder deze link…… Op deze manier kun je met een gerust hart toegeven aan je maandelijkse ‘mormonen aanval!’

Heb je zelf tips over hoe jij jouw ‘maandelijkse chocolade aanval’ suikervrij doorkomt, schrijf deze dan hieronder zodat we elkaar kunnen inspireren en helpen!

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, ,

2 Responses to PMS en suiker

 1. Sanne 14/08/2017 at 22:08 #

  Ik heb van een hormoonspecialist de tip gekregen om Tryptofaan te slikken. Dit is volgens haar het stofje waar je lichaam om vraagt en dat stofje zit dus in chocola.
  Het schijnt te werken als een soort natuurlijk anti depressiva. Samen met deze tabletten, de Nuvaring en suikervrij eten heb ik mijn pms redelijk onder controle

  • Marleen Honcoop 15/08/2017 at 19:55 #

   Hallo Sanne, wat fijn dat die combinatie je goed helpt. ALs je binnen de Sugarchallenge chocolade wilt nemen kun je het beste kiezen voor 72% cacao of meer. Hoe meer cacao er in de chocolade zit, hoe minder suiker er is toegevoegd.

Geef een reactie