Opbouwen na de Sugarchallenge

Opbouwen na je Sugarchallenge by Carola van Bemmelen

Je kunt na afloop van de challenge ervoor kiezen om geheel suikervrij te blijven eten (is uiteraard de allerbeste optie voor je gezondheid), maar je kunt ook kiezen voor een bewuste suikerconsumptie (dit is waarschijnlijk praktischer). Dit betekent dat je vanaf nu alleen nog maar kiest voor de ‘gezondere’ suikers en dat je die op een manier eet die je lichaam minimaal belast.

Ik kan me voorstellen dat je na afloop van 1 maand suikervrij eten en drinken eerst even helemaal los wilt gaan. Doe dit ook gewoon lekker. Maar doe het wel bewust. Geniet van iedere hap suiker die je eet en voel wat het met je doet. Op basis daarvan beslis je hoe je verder gaat: suikervrij of suikerbewust. Vertrouw op jouw keuze en vertrouw erop dat je dit kunt.

Veel mensen houden angstvallig vast aan een programma uit angst dat ze het niet alleen kunnen. Dat ze niet de juiste keuzes kunnen maken voor hun gezondheid. Het is alles of niets zogezegd, het grijze gebied ertussen bestaat niet. Ik daag je uit om het grijze gebied te gaan verkennen en te gaan spelen met wat je eet. Alles mag en alles kan zolang het maar een hele bewuste keuze is en je bereid bent om de consequenties van deze keuze te dragen…..

Hieronder enkele tips hoe je jouw suikerconsumptie het beste op kunt bouwen:

  • Kies per dag maximaal 1 ‘suikermoment’ en combineer dit altijd met de inname van eiwitten en/ of vetten. Bijvoorbeeld na de maaltijd of in combinatie met noten, kokosvet (als je een fruitsmoothie maakt) of avocado.
  • Het lichaam kan tot 13.00 uur het beste suiker verwerken, dus als je kiest voor het eten van suiker, doe dit dan bij voorkeur in de ochtend. Nadeel kan wel zijn dat je dan de rest van de dag honger hebt. Test dit dus goed uit voor jezelf.
  • Als je de eerste keer na jouw sugarchallenge weer suiker eet, hou het eten van suiker bij 1 ding en proef dan eens hoe je het vindt. Neem de reactie in je lichaam waar: krijg je weer meer honger, misschien een dip, krijg je jeuk, krijg je last van je darmen, hoofdpijn, maar ook: vind je het nog lekker
  • Mijn motto is altijd: als je het doet, doe het dan goed. Op het moment dat je ervoor kiest om (bewust) te snoepen, kies dan voor kwaliteit. Dat betekent kiezen voor een zo gezond mogelijke en ook zo lekker mogelijke variant en daar dan van genieten!
  • Pas op met frisdranken en (verse) vruchtensappen, als je deze toch wilt drinken, leng ze dan aan met een grote hoeveelheid water. Ook diksappen blijven suiker.
  • Biologisch of het gebruik van bruine suiker in producten wil niet zeggen dat dit gezonder is. Je hebt dan wel onbespoten grondstoffen, maar ook bruine suikers kunnen tot het bot zijn geraffineerd en dus geen enkele voedingswaarde bevatten.
  • Gezondere suikers zijn de ongeraffineerde suikers (koudgeslagen honing, oersuiker, yakonsiroop, kokosbloesemsuiker en als vervanger: stevia). De laatste drie genoemde hebben een minimaal effect op de bloedsuikerspiegel en geven daardoor minder bijwerkingen in de vorm van honger en cravings. Vruchtensuikers (fructose) kunnen bijdragen aan een leververvetting, dus wees daarin heel zuinig.
  • Drink voldoende water! Dit zorgt ervoor dat het lichaam minder behoefte heeft aan suiker, maar ook dat de verzuring die door suiker wordt veroorzaakt sneller uit het lijf gewerkt kan worden.
  • Gebruik suiker waar het voor bedoeld is: als traktatie. Word en blijf je heel bewust van alles waar suikers inzit en pas op dat je niet in de val van meer, meer, meer trapt. Mocht dat toch gebeuren: doe dan weer mee met een nieuwe challenge!
Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie