Stoppen met suiker, de meest gestelde vragen…

Stoppen met suiker, de meest gestelde vragen…

Steeds meer mensen stoppen met het eten van suiker en ervaren dat dit, mede dankzij de Sugarchallenge, makkelijker is dan gedacht. Uiteraard roept een verandering van leefstijl altijd vragen op.

Vragen die voor het grootste gedeelte ook beantwoord worden in de Sugarchallenge programma’s en in de 100% Suikervrij boeken. Ik heb de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet, mét antwoord!

1. Mag ik dit wel of niet?

Regelmatig wordt deze vraag gesteld. Realiseer je dat je met deze vraag jouw macht weggeeft door aan een ander toestemming te vragen of iets OK is. Op zich is dit een logische vraag, immers, je wilt het graag goed doen. En het is allemaal nieuw.

Toch is het belangrijk om deze vraag te wijzigen in: ‘Hoe weet ik of ik ervoor kan kiezen om dit nu te eten? Of dit product mij helpt bij het bereiken van mijn doel?’. Door jezelf deze vraag te stellen, zorg je ervoor dat je zelf achter jouw stuur blijft zitten en dat is belangrijk voor jouw gevoel van vrijheid. Immers: {alles mag en alles kan}, het gaat er ‘slechts’ om wat jij kiest voor jezelf.

Om die vraag te kunnen beantwoorden is het heel belangrijk dat je leert om producten die suiker bevatten en producten die zich gedragen als suiker in je lichaam te herkennen. Een goede indicator daarvoor is de Glycemische Index(GI) en Glycemische lading (GL). In de programma’s en in het boek staat uitgebreid beschreven hoe dit werkt. Het belangrijkste om te onthouden is, dat je bloedsuiker het beste in balans blijft bij producten met een GI onder de 35 (en niet zoals in de Mendoza lijst onder 55) en een GL onder de 10. In de Mendoza lijst vind je hiervan een overzicht.

Etiketten lezen en door middel van het etiket het tellen van suikerklontjes helpt je ook om te bepalen of een product bijdraagt aan een gezonde bloedsuikerspiegel.

2. Hoe zit het met brood en aardappelen?

Zowel brood als aardappelen zorgen in het lichaam voor een aanzienlijke bloedsuikerstijging. Dit betekent dat je er in het slechtste geval honger van krijgt en zin krijgt in meer (suiker) eten. Gekeken naar de GI en GL van beide producten klopt dit ook wel: de GI voor volkorenbrood 70 is en de GL 18. Voor (gekookte) aardappelen geldt een GI van 60 en een GL van 14. Daarnaast bevatten beide producten enorm veel koolhydraten uit zetmeel.

Op basis van deze gegevens kun je dus zien dat beide voedingsmiddelen, die in eerste instantie ‘gezond’ zouden zijn, zich in het bloed gedragen als suiker, met alle gevolgen van dien. Ze bevatten dan weliswaar geen directe toegevoegde suikers, het lichaam reageert er wel op als suiker. Daarnaast bevat brood gluten, een eiwit waar veel mensen overgevoelig voor zijn.

Op het moment dat je brood en/ of aardappelen eet tijdens jouw Sugarchallenge loop je dus het enorme risico dat je honger krijgt en zal het lastiger zijn om je suikervrije leefstijl vol te houden én om kilo’s kwijt te raken. Dit geldt overigens ook voor speltbrood! Veel mensen stappen over op speltbrood, maar dat heeft meer te maken met het feit dat de gluten in spelt minder belastend zijn voor het lichaam, maar ook speltbrood zorgt voor een aanzienlijke stijging van de bloedsuikerspiegel. Om deze reden raad ik het af tijdens de suikervrije fase van de Sugarchallenge. Vanaf de suikerbewuste fase kun je gerust weer af en toe genieten van een speltboterhammetje.

Mijn advies is om zelf te ontdekken wat het effect van deze beide producten is voor jou: krijg je binnen twee uur nadat je ze hebt gegeten honger, dan raad ik je aan om ze in ieder geval tijdens jouw Sugarchallenge te laten staan en vervangen door goede alternatieven als zuurdesembrood of zoete aardappel (bataat).

3. Hoe kan ik kauwgom vervangen?

Zeker als je net begint met suikervrij eten kan het zijn dat je een nare smaak in je mond krijgt (onder Sugarchallenge deelnemers staat deze ook wel bekend als grafsmaak). Dit komt doordat het lichaam haar suikerverbranding omzet in een vetverbranding. Hierdoor kun je tijdelijk een vreemde, bittere of muffe smaak ervaren. Dit gaat overigens vanzelf (meestal na 4-10 dagen) weer over.

Omdat alle kauwgom suiker en/ of zoetstoffen bevat en dus een suikerreactie geeft in het lichaam, is kauwgom hier geen optie om dit (tijdelijke) probleem te verhelpen.

Wat je wel kunt doen:

 • regelmatig je tanden poetsen en/ of je tong schrapen
 • kauwen op blaadjes verse munt of peterselie.
 • af en toe een glas water nemen met een beetje citroensap
 • een tip uit de Facebookgroep is het gebruik van een aantal druppels Toco Tholin Pepermunt olie op de tong. Dit is verkrijgbaar bij de betere drogist.

4. Ik val niet af…

Veel mensen kiezen er nog steeds voor om deel te nemen aan de Sugarchallenge met als hoofdreden om een aantal kilo’s kwijt te raken. Het gevaar vanuit deze motivatie is, dat je de Sugarchallenge gaat zien en behandelen als een dieet. Met als gevolg dat je gedemotiveerd raakt als het niet lukt om kilo’s kwijt te raken. Of dat je na afloop van jouw Sugarchallenge weer ‘normaal’ gaat eten en binnen mum van tijd terug bent bij af.

Een aantal standaardtips voor mensen die (ook graag) gewicht kwijt zouden raken tijdens hun Sugarchallenge:

 • eet dagelijks voldoende eiwitten (vuistregel is minimaal 100 gram eiwithoudend product per maaltijd)
 • drink voldoende water (minimaal 2, liever 3 liter per dag)
 • neem geen brood en aardappelen
 • eet voldoende groenten
 • wees terughoudend met fruit
 • neem maximaal 1 tussendoortje per dag

En het allerbelangrijkste: verleg je focus van gewicht verliezen naar gezondheid winnen. Op die manier maak je van een korte termijn focus een lange termijn focus en voorkom je dat je vroegtijdig de neiging hebt om af te haken. Meer informatie over hoe je jouw focus kunt verleggen vind je hier….

5. Wat kan ik nog meer drinken behalve water?

Veel mensen vinden water maar een saai drankje. Toch is zuiver water het allerbeste voor het lichaam. Water helpt het lichaam om de stofwisseling en spijsvertering zo optimaal mogelijk te laten plaats vinden en zorgt er daarnaast voor dat afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd.

Ook helpt het drinken van water je om je hongergevoel (dat vaak een roep is om vocht door het lichaam) te verminderen of weg te nemen. Onze lichaamscellen kunnen alleen maar zuiver water opnemen en zullen daarom al het drinken dat we tot ons nemen eerst filteren. Al het andere dat je drinkt in plaats van water is voor het lichaam dan ook een extra belasting.

Tip: drink water met mineralen. Ons kraanwater bevat nog maar bitter weinig mineralen, om die reden voeg ik altijd een half theelepeltje ongeraffineerd Keltisch zeezout toe aan 1 liter water. Mineralen helpen het lichaam om water in de cel op te kunnen nemen en voorkomen daardoor dat je de hele dag naar de wc aan het lopen bent. Het water mag overigens niet zout smaken, dan heb je teveel zout gebruikt.

Tijdens de Sugarchallenge kun je water, koffie en thee drinken (uiteraard zonder suiker). Eventueel kun je ervoor kiezen om aan een kan met water een tak basilicum, verse munt of citroenmelisse toe te voegen. Ook kun je er een paar Gojibessen indoen of één of twee schijfjes verse limoen, citroen of sinaasappel.

Ook kun je heerlijke smoothies maken. Hou er hierbij wel rekening mee dat je maximaal 1 stuk fruit in je smoothie verwerkt en aanvult met een vet of eiwitbron (denk hierbij aan een avocado, yoghurt, een flinke scheut olijfolie, chiazaad of kokosblokjes).

6. Hoe zit het met fruit?

Over het eten en drinken van fruit bestaan in mijn ogen veel misverstanden. Fruit is absoluut gezond, maar valt binnen de Sugarchallenge visie onder de groep suikers. In deze blog vind je daarover meer informatie.

Het eten van fruit op zich is prima, echter, als je er teveel van eet en je hebt een gevoelige bloedsuikerspiegel (wat veel suikerverslaafden hebben), dan is het oppassen geblazen. Eet in ieder geval fruit in zijn geheel (drink dus geen fruitsmoothies of vruchtensappen waarin je meerdere vruchten verwerkt. Maak je een smoothie neem dan niet meer dan 1 stuks fruit) en combineer fruit met een eiwitbron of een vetbron. Zelf eet ik altijd een stuk fruit na de maaltijd.

Er zijn vele theorieën over het eten van fruit. Mijn advies aan jou is om zelf uit te proberen wat er gebeurt als je fruit eet en op basis daarvan te kiezen welke theorie je volgt.

Sugarchallenge Suikerspiekpas by Carola van Bemmelen

, , , ,

6 Responses to Stoppen met suiker, de meest gestelde vragen…

 1. Maria 22/06/2017 at 13:59 #

  Hoe zit het met KHA brood bv van tasty basic? Ik gebruik hier een of twee sneetjes per dag van.

  • Marleen Honcoop 02/07/2017 at 21:15 #

   Hallo MAria,

   Ik weet niet welke granen er in dit brood gebruikt worden, dus ik kan ook geen antwoord op je vraag geven. Zou je de ingrediënten kunnen doorgegeven? Dan kijk ik het voor je na

 2. Jennifer 06/07/2017 at 01:24 #

  Bij punt 5 wordt er gezegd doe 1 stuk fruit in je smoothie terwijl bij punt 6 wordt gezegd eet fruit in z’n geheel en doe het niet in smoothies. Welke is het?

  • Marleen Honcoop 07/07/2017 at 20:22 #

   ​Ik snap je verwarring. Wij zijn geen voorstander van Smoothies, omdat dit en te groot effect op je bloedsuikerspiegel heeft. Als je er dan toch wel een wilt maken doe er dan maximaal 1 stuk fruit in, dan blijft het effect nog wat beperkt. Je kunt er dan bv ook wat havermout bij doen om je bloedsuikerspiegel wat minder te laten pieken.

 3. Vita 27/12/2018 at 08:45 #

  Hoe zit het met de alcohol tijdens de Sugarchallenge?

  • Carola van Bemmelen 27/12/2018 at 10:36 #

   Alcohol geeft in je lichaam een suikerreactie, eigenlijk is het gewoon suikerwater met ethanol. Dus tijdens de Sugarchallenge is het niet toegestaan.

Geef een reactie