Suiker, surrogaatliefde

Suiker, surrogaatliefde by Carola van Bemmelen

Ken je dat, dat geweldige gevoel dat je hebt als je verliefd bent? Of als je net het beste koopje ooit hebt gescoord? Of als je je uitgehongerd op een heerlijke maaltijd kunt storten? Of misschien heb je het wel als je hebt gesport? Of na een uitgebreide vrijpartij?

Het ‘goede’ gevoel, alles hebben we ervoor over. We zijn eraan verslaafd en ieder mens heeft zo zijn manieren om uit te komen bij zijn of haar ‘goede’ gevoel. Voor de meeste mensen bestaat hun leven uit één grote zoektocht naar het ‘goede’ gevoel. Alles en iedereen wordt erbij betrokken, omdat we ervan overtuigd zijn dat er iets of iemand van buitenaf nodig is om dat gevoel te veroorzaken: ‘Als ik dat heb, dan….’ of ‘Als ik met die persoon samen ben, dan……’

We zoeken het ‘goede’ gevoel buiten onszelf, maken anderen verantwoordelijk voor ons ‘goede’ gevoel en geven zo onze onafhankelijkheid weg. Iets of iemand buiten onszelf wordt onze redder……

Hele dagen zijn we druk met het najagen en behagen van diegene die of datgene dat we nodig (denken te) hebben zodat we weer een ‘goed’ gevoel kunnen ervaren. Op het moment dat diegene of datgene ons niet geeft wat we verwachten zijn we boos of teleurgesteld.

Gelukkig is er suiker…

In alle soorten en maten. Perfect geschikt om ons te verdoven en te troosten op die momenten dat het even lastig is om snel een ‘goed’ gevoel te scoren. Op die momenten dat het eigenlijk gewoon k.. is. Dat het even tegenzit of we even geen zin hebben om eerlijk te zijn naar onszelf….

Het zit niet alleen letterlijk in (het grootste deel van) onze voeding. Eigenlijk is onze hele maatschappij één grote suikerbom. Letterlijke en figuurlijke suikers helpen ons om de scherpe kantjes van ons leven te verzachten, om alles even mooier te maken dan het eigenlijk is. Luxe etentjes, mooie spullen, dure kleding, een groot huis, een nog grotere auto, exotische vakanties en weekendjes weg. Ook dat is suiker!

Uiteraard is het heerlijk om jezelf daar af en toe eens op te trakteren, maar vraag jezelf eens af hoe je leven eruit zou zien zonder al deze extra’s. Hoe is jouw basis? Ben je gelukkig? Doe je het werk dat je het allerliefste doet? Sta je iedere dag weer vol energie op, blij dat je bij kunt dragen? Hou je van je partner, voedt je relatie je, stimuleert ie je om het beste uit jezelf te halen of melkt ie je langzaam leeg? Loopt in je gezin alles lekker? Of is het eigenlijk maar zozo en heb je al die extra’s hard nodig om je leven vol te kunnen houden? Zou je nog zonder deze extra’s kunnen? Wees eens heel eerlijk?

Hoe lief ben jij voor jezelf?

Veel mensen (en met name vrouwen…) verwarren liefde nog weleens met ‘lief zijn’. We zorgen voor alles en iedereen en vergeten onze eigen waarheid, dat wat voor ons belangrijk is. Zetten onszelf vaak op het laatste plan en doen maar mee met de rest ‘voor de lieve vrede’…..

Op het moment dat we niet onze waarheid leven grijpen we naar suikers, in welke vorm dan ook, met als gevolg dat we onszelf langzaam kwijtraken, onze gezondheid achteruit gaat en we min of meer verdoofd door het leven waden. Het is net als met alcohol of sigaretten: het zorgt even voor een fijn gevoel, maar uiteindelijk komt de kater….

Waar het om gaat is dat we de band met onszelf weer opbouwen, in liefde, uit liefde, voor liefde. Dat we weer in alle volheid gaan houden en genieten van onszelf, van ons lichaam, van wie we zijn.

Houden van jezelf begint met eerlijk zijn naar jezelf!

Dit betekent dat je voor jezelf bepaalt waar jij jouw kostbare tijd (jouw levenskapitaal) aan uitgeeft. Dat je stopt met het volstoppen van jouw kostbare tijd met suikers, in de vorm van allerlei dingen en mensen die eigenlijk niet goed voor je zijn, die je verdoven en die je weghalen van jou IK.

Houden van jezelf betekent gaan staan voor wie je bent en voor wat voor jou belangrijk is. Het betekent leven vanuit wie jij ten diepste bent, vanuit liefde en respect naar anderen.

Zorg goed voor jezelf…

De eerste stap die je in deze richting kunt doen is goed te zorgen voor je lichaam, van haar te houden en dankbaar te zijn voor wat ze je geeft: jouw leven. Het vermijden van suikers is hierin een heel belangrijke factor. Zodra je stopt met het eten van suikers zal je merken dat jouw band met je lijf heel snel verbetert. Je zult je sterker voelen, energieker zijn en doordat je lichaam weer beter in balans komt zal het je direct belonen met een stralende huid, wakkere blik en het opruimen van overtollige kilo’s!

Daarbij komt dat op het moment dat je geen suikers meer nodig hebt, je niet meer afhankelijk bent van anderen of dingen buiten jezelf om je goed te voelen. Je bent vrij!

Mijn vraag aan jou: Wat zijn de suikers in jouw leven? Waarmee maak jij jouw leven mooier dan het is? Ik hoor het graag!

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie