Suikervrij hardlopen

Suikervrij hardlopen

Regelmatig ontvangen we vragen van gepassioneerde hardlopers die graag suikervrij zouden willen gaan eten. Ze maken zich vooral ongerust of ze dan nog wel voldoende brandstof binnenkrijgen om goed te kunnen trainen.

Hardlopers en andere cardiosporters (zoals wielrenners en schaatsers) ‘branden’ immers vooral op koolhydraten. Onterecht wordt vaak aangenomen dat je die niet meer ‘mag’ bij een suikervrije leefstijl. Maar niets is minder waar!

We hebben advies gevraagd aan Linda Sijtsma, gepassioneerd hardloopster, hardlooptrainster en een collega hormoonfactortrainer. Ze eet suikervrij en rent ondanks (of misschien wel dankzij) haar suikervrije leefstijl de sterren van de hemel. Hieronder vind je haar belangrijkste tips die je helpen om een suikervrij leven te combineren met (soms pittige) hardlooptrainingen! Op haar site lindasijtsma.nl vind je alle informatie over Linda.

Doe de eerste maand rustig aan

De eerste maand suikervrij kost veel energie. Geef toe aan je vermoeidheid. Pak je rust en slaap veel. Je lichaam is aan het ontgiften en heeft daar alle energie voor nodig. Rustig hardlopen of een stukje wandelen is meer dan genoeg. Je merkt vanzelf aan je lijf als je energie terug komt en je het sporten kunt gaan intensiveren.En als je in een trainingsschema zit….wees niet bang dat je slechter wordt. Ook rust is een training !!!

Sport (indien mogelijk) op nuchtere maag

Ik vind het fijn om in de ochtend te lopen. ’s Morgens start ik met een groot glas water en een citroenthee. Dat is een kop heet water met een verse halve uitgeperste citroen. Dan ga ik rennen (of wandelen mag ook) in een rustig tempo. Door mijn ontbijt uit te stellen tot na het sporten kan mijn lichaam alle energie voor mijn spieren gebruiken. Als je eet vóórdat je gaat sporten zal alle energie naar de spijsvertering aan en hou je minder energie over om te trainen. Na het sporten neem ik een eiwitrijk ontbijt om de tekorten aan te vullen. Probeer het eens en je zult zien…je krijgt echt geen honger en het bewegen gaat makkelijker dan met een volle maag.

Varieer met je ontbijt

Ik probeer elke dag van de week een ander type ontbijt te nemen. Na het sporten kies ik bijvoorbeeld voor quinoa of een omelet met groenten en spek. Op andere dagen kies ik voor een eiwitrijke smoothie, havermout, fruit met noten en zaden, kefirkwark met hennepzaad en kaneel, bananenbrood, crackers met avocado en kiemen, boekweit pannenkoekjes. Hierop zijn genoeg variaties te maken. Net wat je lekker vindt.

Drink water in plaats van sportdrankjes

Sportdrankjes zitten vaak boordevol suikers. Ik gebruik ze nooit. Veel water is de ideale dorstlesser. Laat je niet verleiden door de slogan dat er veel ‘goede stoffen’ in deze ‘wonderdrankjes’ zitten. Ja, ze bevatten naast water ook zouten, mineralen en soms toegevoegde vitamines, maar je hebt ze eigenlijk niet nodig. Tijdens het sporten verlies je veel vocht. Daarom is het belangrijk dat je het vochttekort snel weer aanvult. Doe je dit niet, dan loop je de kans op kramp in je spieren. Als je een recreatieve sporter bent, dan kun je de zouten en mineralen aanvullen met voeding. De kans dat je uitdroogt als je een uurtje buiten gaat rennen, is zeer klein. Sportdrankjes bieden alleen uitkomst als je een getrainde duursporter bent of overvloedig veel zweet.

Marathonlopers hebben meer koolhydraten nodig

Recreatieve lopers (zeg tot 3 x per week ongeveer een uur lopen) kunnen prima suikervrij gaan eten. Als je gaat trainen voor een marathon is het wel verstandig om extra brandstof tot je te nemen. Kies in dat geval voor een suikerbewuste leefstijl met extra (gezonde) koolhydraten en af en toe wat gezonde suikers waar jouw lichaam goed op reageert. Hierbij kun je denken aan het toevoegen van zilvervliesrijst, volkorenpasta en zetmeelrijke vruchten zoals bananen aan je dagelijkse voeding. Maar, als gezegd, dit is niet noodzakelijk als je recreatief loopt.

Ter inspiratie twee van mijn favoriete ontbijtjes:

Quinoa met kaneel:

Een kopje quinoa goed wassen. Het buitenste laagje van de korrels is bitter. Breng de quinoa met water aan de kook (verhouding is ongeveer 1/3 quinoa, 2/3 water). Ongeveer 20 minuten op laag vuur doorgaren (af en toe even doorroeren) tot de korrels zacht zijn. Schep de quinoa in een kom en roer er een eetlepel kaneel door. Voeg vervolgens ingrediënten toe die je lekker vindt zoals een handje blauwe bessen, gojibessen*, rozijnen*, zonnebloempitten, gehakte nootjes of kokossnippers.

* toegestaan vanaf de suikerbewuste fase

Snelle havermout:

Doe vier eetlepels havervlokken in een kom, voeg een handje blauwe bessen uit de diepvries erbij en giet daar gekookt water op. Goed doorroeren zodat de vlokken een papje worden en de bessen ontdooien. Dan naar behoefte ingrediënten erbij voegen die je lekker vindt. Kokossnippers, lekker veel kaneel, hennepzaad, lijnzaad, zaden, maca of cacaonibs bijvoorbeeld.

Sugarchallenge by Carola van Bemmelen - Aanmelden op de sweet living lijst

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie