Vijf belangrijke factoren die je bloedsuikerspiegel beïnvloeden

Vijf belangrijke factoren die je bloedsuikerspiegel beïnvloeden

Zoals je bloedsuikerspiegel is, zo ben jij, in je gedrag, in je leven.

Als je bloedsuikerspiegel mooi in balans is, ben jij ook mooi in balans. Alles loopt lekker in je lichaam. Je ervaart veel meer innerlijke rust, bent goed in verbinding met jezelf en voelt je goed. Je kunt zonder moeite gezonde keuzes maken, bent blij en hebt een gezonde energie. Kortom: je zit lekker in je vel.

Een gezonde bloedsuikerspiegel is prioriteit nummer één

Als je bloedsuikerspiegel uit balans is, ontstaat er stress in je lichaam. Dat komt omdat de bloedsuikerspiegel bepaalt hoeveel energie de hersenen krijgen. Bij een te lage bloedsuikerspiegel krijgen de hersenen een tekort aan glucose en bij een te hoge bloedsuikerspiegel krijgen ze een tekort aan zuurstof. Beide zijn nodig voor de aanmaak van energie en daarom is het zo belangrijk dat de bloedsuikerspiegel goed wordt bewaakt.

Langdurige verstoringen geven uiteindelijk problemen

Veel voorkomende effecten van een langdurig verstoorde bloedsuikerspiegel op de lange termijn (iets dat bij heel veel mensen voorkomt):

  • Leververvetting
  • Vervroegde veroudering
  • Verhoogd cholesterol
  • Diabetes
  • Schildklierproblemen
  • Verhoogde bloeddruk
  • Overgewicht
  • Kanker

Met name omdat de effecten pas op langere termijn merkbaar zijn, denken veel mensen dat het allemaal wel meevalt.

Het tegendeel is waar. Bijna iedereen heeft hiermee te maken en vroeg of laat krijg je echt de rekening gepresenteerd.

Vijf belangrijke verstoorders van de bloedsuikerspiegel

Zeker in onze huidige westerse maatschappij zijn er nogal wat factoren te noemen die de bloedsuikerspiegel verstoren. Ik bespreek de vijf belangrijkste.

1. Voeding

Dat we met z´n allen veel te veel suikers en snelle koolhydraten eten is inmiddels bekend. Daarbij komt dat we te vaak eten op een dag. Iedere keer als je eet (ook als je iets gezonds eet) heeft dat invloed op je bloedsuikerspiegel. Hij zal in meer of mindere mate stijgen. Des te meer suiker je eet, des te sneller de bloedsuikerspiegel zal stijgen en des te meer energie het lichaam zal stoppen in het in balans brengen van de bloedsuikerwaarden. Alle energie en grondstoffen die gebruikt worden om de bloedsuikerspiegel in balans te brengen en houden kunnen niet meer gebruikt worden voor onderhoud en regeneratie van het lichaam. Stel daarom je maaltijden zodanig samen dat ze zorgen voor een minimale stijging in de bloedsuikerspiegel.

En eet maximaal drie keer per dag, en neem hooguit één tussendoortje.

In de {100% Suikervrij} boeken en leggen we stap voor stap uit hoe dit werkt en wat je wel en beter niet kunt eten.

2. Stress

Stress is misschien wel een belangrijker verstoorder van de bloedsuikerspiegel dan voeding. Lastiger ook, omdat het heel moeilijk is om aan stress te ontkomen. In situaties van stress gebruik je enorm veel serotonine. Serotonine wordt uitgescheiden als je suiker eet, dus in geval van stress zal om die reden de behoefte aan suiker en zoet toenemen. Daar komt bij dat stress ervoor zorgt dat de stresshormonen cortisol en adrenaline worden vrijgegeven. Deze zorgen niet alleen voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel: ze blokkeren ook de werking van insuline. Hierdoor krijgen je cellen te weinig voeding en neemt je zin in suikers toe. Gezonde stress hoort bij het leven. Echter, zodra het chronisch wordt, geeft het behoorlijke effecten op je bloedsuikerspiegel.

Breng daarom regelmatig jouw dagelijkse stressfactoren in beeld en hou goed in de gaten of je er voldoende rust en ontspanning tegenover zet.

3. Te weinig slaap

Wist je dat één nacht te weinig slapen (4-5 uur) meer doet met je bloedsuikerspiegel dan een half jaar op een ongezond eetpatroon? Onderzoeken tonen zelfs aan dat je na vier nachten met te weinig slaap (4 uur per nacht) insulineresistent kunt zijn! Slaap is dus van levensbelang als het gaat om een gezonde bloedsuikerspiegel. In de oertijd maakten we na zonsondergang het slaaphormoon melatonine aan en gingen we op tijd naar bed. Tegenwoordig hebben we kunstlicht en kunnen we eeuwig doorgaan. Voor het lichaam is dit onduidelijk en dat zorgt ervoor dat we pas veel later melatonine aan gaan maken en vaak ook in minder grote hoeveelheden dan vroeger. Hierdoor hebben veel mensen inslaap en doorslaap problemen. Daar komt bij dat melatonine alleen optimaal aangemaakt kan worden als de bloedsuikerspiegel goed in balans is. Laat eten of een wijntje vlak voordat je naar bed gaat is dus niet verstandig als je moeite hebt om te gaan slapen.

Pas daarom je voeding aan en eet niet meer 3-4 uur voordat je gaat slapen, waarschijnlijk merk je al binnen een paar dagen resultaat.

4. Verkeerd sporten

Persoonlijk vind ik dat sporten wordt overgewaardeerd. Het klopt dat sporten je helpt om sneller veel meer glucose te verbranden. Maar, alleen als je het op de juiste manier doet en alleen als je er plezier in hebt! Sporten moet energie geven en als je er moe of sjacherijnig van wordt dan doe je iets dat niet bij je past. Sporten moet niet, sporten mág! Veel mensen trainen nog steeds op een verkeerde manier waardoor ze ongewild enorme schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Hierbij kun je denken aan te lange trainingen (langer dan 40 minuten), te veel training (iedere dag dezelfde training doen geeft het lichaam geen tijd om te herstellen), te veel cardiotraining (en daardoor vrijgave van stresshormonen).

Mijn advies: als je graag sport, kies dan voor iets waar je blij van wordt en dat je energie geeft, alleen dan is er een positief effect op je bloedsuikerspiegel!

5. Emoties

Wist je dat 75% van alle overeten gebeurt onder invloed van emoties? Als mensen een stabiele bloedsuikerspiegel hebben, dan hebben ze maar 15% kans op emotie-eten. Bij een instabiele bloedsuikerspiegel is dit maar liefst 65%. Onder invloed van emoties gaan veel mensen dus eten. Emoties hebben dan ook een enorm effect op je bloedsuikerspiegel. Ze zorgen in je lichaam voor stress en stress op haar beurt zorgt weer voor aanmaak van stresshormonen en daardoor een verhoogde aanmaak van insuline en een verminderde opname van glucose.

Zeker als je een emotie-eter bent is een suikervrije leefstijl dus een goede overweging!

Wil je meer weten?

In onze Food opleiding gaan we hier dieper op in. Je bent hier van harte welkom!

Stappenplan voor diabeten

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie