Wees je eigen goeroe!

wees je eigen goeroe by Carola van Bemmelen

Als je net begint met een gezondere leefstijl dan komt er veel op je af. Want: wat is er waar van alles wat op internet wordt geschreven over gezondheid en waar moet je beginnen? Maar ook: is ALLES echt nodig?

Ik bedoel, we zijn het er al over eens dat diëten niet werken, dat calorieën tellen alleen maar ongelukkig maakt en dat we niet meer alles moeten geloven wat een verpakking ons vertelt. Maar dan? Hoe pak je het vervolgens aan, wat is de juiste strategie?

Hieronder een aantal tips die ik vaak geef aan beginners (maar ook gevorderden) die hun weg zoeken in het enorme ‘gezondheidsdoolhof’…

1. Doe als op de meubelboulevard

Wat ik vaak zie gebeuren, is dat veel mensen in hun enthousiasme het liefst alle gezondheidsadviezen tegelijk invoeren in hun nieuwe leefstijl. Ze gaan zogezegd binnen één dag van een super ongezonde leefstijl naar een super gezonde leefstijl. Vaak uit onzekerheid en omdat ze het graag goed willen doen. Dat gaat even goed, totdat de twijfel toeslaat, immers: er zijn veel verschillende visies op gezondheid en sommigen staan haaks op elkaar. Welke moet je nu geloven? Welke weg is de juiste weg?

Ik vergelijk dit gedrag met een bezoekje aan de meubelboulevard. Wanneer je een nieuwe inrichting voor je woonkamer nodig hebt koop je over het algemeen ook niet alle meubelen die je leuk vindt, maar kies je voor die meubelen die passen bij jou, bij je huis en bij het overige interieur. Je maakt een selectie.

Hetzelfde geldt voor de strategie die je volgt voor jouw gezondheid. Vraag jezelf voordat je ook maar iets doet, eens af wat bij jou past? Welke visie voelt goed voor jou en, het allerbelangrijkste: wat kun je volhouden? Zowel fysiek, mentaal als financieel? Diep van binnen weet je wat je nodig hebt, durf daarnaar te luisteren.

2. Stop met zoeken naar het gouden ei

Op dit moment zijn we bezig met de overgang van het ‘goeroe-volg-tijdperk’ naar het ‘goeroe-zijn-tijdperk’ waarin we allemaal onze eigen goeroe zijn. Dat betekent dat we momenteel uitgedaagd worden om onze eigen waarheid weer te ont-dekken en deze te gaan leven. Om daadwerkelijk de zorg voor ons lichaam en ons leven in eigen hand te nemen. De mening en het advies van een ander zijn hierin nog altijd zeer waardevol, maar ons eigen oordeel is uiteindelijk doorslaggevend.

Deze manier van leven vraagt om een heel andere benadering van veel dingen die we altijd als vanzelfsprekend hebben beschouwd. Ergens was het natuurlijk ook wel makkelijk dat anderen ons vertelden wat we moesten doen. Dat we ‘slechts’ het goede voorbeeld hoefden te volgen en zelf niet of minimaal na hoefden te denken. Helaas gaat dat nu niet meer op. Er bestaan geen gouden eieren of goeroe’s die ons instant gezondheid geven. Wij zijn zelf het gouden ei!

Neem waarheden van anderen daarom niet meer klakkeloos aan als jouw waarheid, maar wees kritisch, onderzoek ze en staaf ze aan jouw waarheid. Maak vervolgens zelf jouw keuze en vertrouw erop dat dit de juiste is. Mocht het toch anders uitpakken, dan beslis je gewoon opnieuw.

3. Hou het simpel

In het doolhof van glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij, gifvrij, gistvrij, biologisch, planten eten en nog vele andere mogelijkheden kun je als beginner vrij snel de weg kwijtraken. Hou het daarom op één visie als je begint. En begin eenvoudig, met iets dat dichtbij jou staat.

Mijn persoonlijke advies is (uiteraard) om te beginnen met het schrappen van zoveel mogelijk suikers uit je voeding, omdat je daarmee automatisch al 80-85 procent in de richting van alle andere stromingen gaat. Daarbij komt dat een stabiele bloedsuikerspiegel één van de leidende factoren is als het gaat om het bereiken en behouden van een goede gezondheid, gezond gewicht, gezonde stofwisseling en gezonde hormoonhuishouding.

Vanuit een suikervrije leefstijl is het tevens relatief eenvoudig om weer een volgende stap te zetten. Maar: ook hier geldt dat jouw waarheid doorslaggevend is.

4. Kijk naar de resultaten

Als je besluit om te kiezen voor een bepaalde gezondheidsfilosofie, kijk dan eens naar de resultaten van mensen die je voor zijn gegaan. Wat zijn hun ervaringen en successen? Behaalde resultaten zijn een prachtige graadmeter of iets wel of niet (of kortstondig) werkt. Informeer ook bij mensen die al zijn waar jij graag naartoe wilt en vraag hoe zij het hebben gedaan.

5. Laat je niet gek maken!

Wat je ook doet, er zijn altijd mensen die het anders doen, die meer doen, die verder lijken te zijn dan jij. Dat betekent echter niet dat jij het ‘niet goed’ doet. ‘Goed’ of ‘fout’ zijn waardeoordelen van het verstand en bestaan feitelijk helemaal niet. Laat je hierdoor dan ook niet onzeker maken. Je kunt eenvoudigweg niet alles doen.

Waar het om gaat is dat jij je goed voelt bij jouw handelswijze omdat deze bij je past. Wat goed is voor een ander is niet per definitie de beste oplossing voor jou. Neem alle ervaringen daarom ter kennisgeving aan en bepaal vervolgens zelf wat jouw weg gaat worden. Dát is zelf verantwoording nemen voor jouw gezondheid en jouw leven!

Sugarchallenge - 3 Suikervrije dagmenu´s gratis voor jou! - by Carola van Bemmelen

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie