Zo belangrijk zijn eiwitten voor ons

Sugarchallenge Zo belangrijk zijn eiwitten voor ons by Carola van Bemmelen

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze zijn bij ontelbaar veel lichaamsprocessen betrokken en zijn voor ons echt van levensbelang. Zonder eiwitten kunnen we niet functioneren en overleven. Toch zie ik in de praktijk dat de meeste mensen nog steeds focussen op de koolhydraten en veel te weinig eiwitten eten, met alle gevolgen van dien.

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit eiwitten

Iedere lichaamscel bestaat uit eiwitten met daaromheen een randje vet. Hormonen worden gemaakt uit eiwitten en de hersenen bestaan voor 40% uit eiwitten. Botten hebben eiwitten nodig voor de flexibiliteit en eiwitten zijn heel hard nodig bij de aanmaak van energie en om te kunnen ontgiften. Ook voor de aanmaak van enzymen (o.a. nodig voor een gezonde spijsvertering) en voor het dagelijkse herstel, onderhoud en regeneratie van het lichaam zijn eiwitten nodig.

Eiwitten zijn van levensbelang

Wanneer je te weinig eiwitten eet of eiwitten niet goed kunt verteren en/ of opnemen, kunnen er veel problemen ontstaan in het lichaam. Je kunt hierbij denken aan:

 • Chronische vermoeidheid, minder energie
 • Vermindering van mentale functies
 • Depressies, verminderde concentratie
 • Hardnekkig overgewicht
 • Disbalans in je hormoonhuishouding
 • Langzamer herstellen van blessures of genezen van ziektes en operaties

Dagelijks een gezonde portie eiwitten consumeren is dan ook niet onbelangrijk! Toch komen de meeste mensen hier niet aan. Veel mensen halen zelfs de dagelijks benodigde minimumhoeveelheid eiwitten niet.

Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

 • De minimale dagelijkse eiwitbehoefte (de hoeveelheid die je nodig hebt om niet dood te gaan) ligt op 30 gram per dag. Dit komt neer op ongeveer 100 gram eiwithoudend product per dag en is echt veel te weinig voor een optimale gezondheid.
 • De optimale eiwitbehoefte (bij 70 kilo lichaamsgewicht) is 100 gram per dag (dit komt neer op ongeveer 500 gram regulier eiwithoudend product of 200 gram biologisch eiwithoudend product). Ben je zwanger, train je intensief of ben je herstellend van een ziekte dan heb je meer nodig.

Voor kinderen geldt dat ze vanaf 7 jaar ongeveer evenveel eiwitten nodig hebben als een volwassene, maar dat ze in de pubertijd (vanaf 12-19) de dubbele hoeveelheid eiwitten nodig hebben.

Kun je te veel eiwitten binnenkrijgen?

Te veel eiwitten binnenkrijgen is bijna niet mogelijk. Dat heeft ermee te maken dat eiwitten helpen om het hongercentrum af te schakelen. Genoeg is genoeg. Van bijvoorbeeld kaas of vlees kun je niet eeuwig blijven eten zoals van bijvoorbeeld snoep en koek. Wel is het zo dat je te veel rommel binnen kunt krijgen als je kiest voor kwalitatief slechte eiwitbronnen in de vorm van bijvoorbeeld kiloknallers die vaak het een een ander bevatten aan antibiotica en andere ontstekingsverwekkende stoffen.

Daarnaast is het belangrijk om eiwitten te combineren met een gezonde portie groenten zodat je de benodigde vezels binnenkrijgt voor een goede vertering.

Waar vind je goede eiwitten

De beste bron van eiwitten is voeding. Belangrijke eiwitrijke voedingsbronnen zijn eieren, vlees, kip, vis, gevogelte, wild, noten, zaden en pitten, bijenpollen en insecten. Ook planten leveren eiwitten, maar dat is minimaal in vergelijking met dierlijke eiwitbronnen. Met als gevolg dat je er heel veel van moet eten om voldoende binnen te krijgen. Vaak zijn plantaardige eiwitten ook incompleet of in geval van bijvoorbeeld soja, sterk gemanipuleerd. Zeker als je vegetariër bent is het dus belangrijk dat je weet wat je doet zodat je eiwittekorten voorkomt.

Variatie is belangrijk

Eiwitten bestaan uit kettingen met kralen van aminozuren. In totaal zijn er 20 verschillende soorten aminozuren (kralen). Uit deze aminozuren kan het lichaam oneindig veel verschillende soorten eiwitten samenstellen. Van deze 20 aminozuren kunnen we er 9 niet zelf maken. Voor deze 9 zijn we afhankelijk van onze voeding. Alle 9 aminozuren zijn in grote hoeveelheden te vinden in dierlijke eiwitten.

Voor plantaardige eiwitten geldt dat ze veelal niet compleet zijn en dat je ze slim dient te combineren om de biologische waarde (de mate van compleetheid/ opneembaarheid van het eiwit) te verhogen en optimaliseren. Hierbij kun je denken aan:

 • Peulvruchten combineren met zure melkproducten, vlees, vis, kaas, ei
 • Aardappelen met zure melkproducten, ei, tarwe
 • Groente met haver, rogge, sesamzaad en ei
 • Peulvruchten met rogge
 • Wilde rijst met shi-take

Dierlijke of plantaardige eiwitten?

Als het gaat om welke eiwitten voor ons gezonder zijn, dan zijn de meningen daarover verdeeld. Genetisch gezien hebben we zowel dierlijke als plantaardige eiwitten nodig voor een gezond lichaam. Om die reden ben ik geen voorstander van een strikt vegetarische leefstijl. Ideaal is een combinatie van 2/3 plantaardige eiwitten en 1/3 dierlijke eiwitten.

In de praktijk vertaal ik dat vaak naar één keer per dag vis, vlees, gevogelte, eieren of een andere dierlijke eiwitbron en twee keer per dag eiwitten uit plantaardige bronnen als noten, pitten en zaden en een flinke portie groenten.

suikervrije afslanktips

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie