Zo vier je Sint Maarten suikervrij!

Zo vier je Sint Maarten suikervrij!

In grote delen van Nederland wordt op 11 november Sint Maarten gevierd

Kinderen gaan met een zelfgemaakte lampion langs de deuren en halen al zingend snoep op. Dat levert tegenwoordig al gauw een supermarkttas gevuld met suikerrijke lekkernijen op. Alles wat je in een jaar hebt wegbezuinigd wordt in één avond ingehaald. Om moedeloos van te worden? Nee hoor! Je moet er gewoon slim mee omgaan.

Met deze tips houd je ook Sint Maarten leuk:

 • Spreek af hoeveel huizen je kind zal gaan lopen. Zeker als ze nog klein zijn is een of twee rijtjes huizen meer dan zat.
 • Wat ook kan is dat je jouw kind zelf laat bepalen en hoeveel huizen het loopt en afspreekt hoeveel snoepjes het vervolgens uit de tas mag kiezen om te houden. Laat hem bijvoorbeeld 15 snoepjes uitkiezen en stop die in een trommeltje
 • Stort de tas uit op tafel (dit is het leukste moment!), geniet even van het koppie van je kind en bekijk eens kritisch samen wat er eigenlijk voor jullie ligt.
 • Bespreek van tevoren welk snoep er wel of niet gehouden mag worden.
 • Al het snoep dat niet gekozen is of niet gehouden mag worden gaat terug de tas in. De tas wordt ingeleverd en kun je bijvoorbeeld ruilen voor een cadeautje of een stuk verantwoorder snoep. Je kunt de tas vervolgens weggooien, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om hem te doneren aan de voedselbank.
 • Hier wordt het over heel veel mensen verdeeld en zo heeft iedereen een pleziertje.
 • Wat ook kan is je kind één keer zoveel laten eten als het wil en afspreken dat de rest wordt weggegooid of naar de voedselbank wordt gebracht.
 • Zelf verzamelen we altijd al het snoep in een grote schaal. De schaal zetten we vervolgens uit het zicht en daar mogen ze één keer per dag (op eigen verzoek, wij vragen dus niets) iets lekkers uitzoeken. Onze ervaring is dat de schaal na een paar dagen vergeten gaat worden. Vervolgens romen we regelmatig een paar handen snoep af door ze in de prullenbak te gooien op een onbewaakt ogenblik. Na een paar weken is er dan niet veel meer van over en als het snoep helemaal vergeten is gooien we het laatste restant weg.

Wat geef je zelf weg met Sint Maarten?

Er zijn heel veel leuke alternatieven voor snoep. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

 • Kleine minicadeautjes als stickertjes, pennen, potloden, gummen, boekjes etc. Als je ze leuk inpakt kun je een soort van grabbelton ervan maken.
 • Als het erg koud is, is het ook leuk om ze even op te laten warmen met een kopje warme thee en evt. een stukje gezonde cake of muffin (kijk hier voor recepten).
 • Wist je dat vroeger tijdens Sint Maarten geld werd uitgedeeld? Je kun er ook voor kiezen om de kinderen blij te maken met 10 of 20 eurocent, fantastisch voor in de spaarpot!
 • Uiteraard kunnen je kiezen voor de mandarijn of voor kleine snoepbanaantjes of ander fruit. Niet zo origineel en bij veel kinderen daardoor tijdens Sint Maarten ook niet zo geliefd, maar wel gezond.

Wat deel jij uit met Sint Maarten? Schrijf het hieronder erbij zodat we elkaar kunnen inspireren!

Sugarchallenge Suikerspiekpas by Carola van Bemmelen
No comments yet.

Geef een reactie